"Dobrý Rus je mŕtvy Rus." Ukrajinci ohrození záplavami cítia k Rusom nenávisť

"Dobrý Rus je mŕtvy Rus," tvrdí Viktor z mesta Cherson na juhu Ukrajiny pri pohľade na stúpajúcu vodu po - prinajmenšom čiastočnom - zničení Kachovskej priehrady, ktorá je odtiaľto vzdialená asi 80 kilometrov a ktorá leží v oblasti okupovanej Rusmi, píše agentúra AFP.

06.06.2023 15:27
Nova Kachovka / Kachovská priehrada / Foto: ,
Ľudia nastupujú na evakuačný vlak na železničnej stanici v ukrajinskom Chersone po poškodení Kachovskej priehrady 6. júna 2023
debata (8)

Moskva a Kyjev sa vzájomne obviňujú z toho, že vyhodili do povetria Kachovskú priehradu, ktorá slúži na zásobovanie vodou priľahlej oblasti aj južnejšie položeného anektovaného Krymu, ako aj na ochladzovanie Záporožskej jadrovej elektrárne, najväčšej v Európe a tiež okupovanej Rusmi.

Kachovská priehrada vyletela do vzduchu, voda sa valí na Cherson

Video
Ukrajina Rusko priehrada Kachovka evakuácie uarus Čítajte viac Expert: Zničenie Kachovky hrá viac do karát Ukrajincom ako Rusom

Pre obyvateľov Chersonu, ktorý ukrajinské vojská oslobodili od ruskej okupácie vlani v novembri po úspešnej protiofenzíve, je iba jediný vinník toho, že ich mesto ohrozuje stúpajúca voda: Rusko.

„Záplavy máme priamo pred očami. Nikto nevie, čo sa odteraz môže stať. Dobrý Rus je mŕtvy Rus, nič viac nemôžem povedať,“ hovorí po rusky Viktor.

Na videosnímke voda vyteká z poškodenej...
Na videosnímke voda vyteká z poškodenej...
+7Na videosnímke voda vyteká z poškodenej...

Býva v štvrti pri rieke Koševa, prítoku Dnepra. Podľa miestnych obyvateľov sa tu hladina vody zvýšila už o dva až tri metre. Kôlne a garáže sú zatopené, voda sa dostáva do ulíc.

Ľudmila už naložila na príves práčku a pár osobných vecí, aby ich odviezla do vyššie položenej časti mesta, kde býva. Tiež vyjadruje nenávisť k ruským vojakom, ktorí pravidelne ostreľujú Cherson a okolie, odkiaľ sa museli v novembri stiahnuť tvárou tvár ukrajinským útokom.

Rusi podľa Kyjeva vyhodili do povetria priehradu v snahe „zabrzdiť“ očakávanú ukrajinskú protiofenzívu ukrajinskej armády, ktorá sa už mesiace pripravuje a ktorá má oslobodiť všetky okupované územia na juhu a východe Ukrajiny.

„Títo orkovia (ukrajinská prezývka Rusov) musia rýchlejšie utekať, musíme ich uloviť! Toto nie je život! Strieľajú a zaplavujú!“ nadáva Ljudmila bez toho, aby sa mykla, keď zaznie delostrelecká paľba.

Ďalší obyvateľ týchto končín, Serhij, sa bojí, že by celá štvrť mohla skončiť pod vodou. Zatiaľ utrpeli hlavne budovy na nábreží. „Všetko tu zomrie, zvieratá, vtáky, všetko,“ narieka.

Ukrajina Rusko priehrada Kachovka evakuácie uarus Čítajte viac Kachovská priehrada zadržiavala 50-krát viac vody ako Liptovská Mara
8 debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #Cherson #Kachovská priehrada