Experti: Zničená Kachovka na chvíľu pomôže Rusom

Voda z priehrady Kachovka znemožní použitie ťažkých zbraní, ako sú tanky, najmenej na mesiac. Pre agentúru Reuters to povedal Maciej Matysiak, bezpečnostný expert nadácie Stratpoints a bývalý zástupca šéfa poľskej vojenskej kontrarozviedky.

07.06.2023 10:57
Cherson, Kachovka, Ukrajina Foto: ,
Zaplavený Cherson.
debata (59)

"Vytvára to veľmi dobrú obrannú pozíciu pre Rusov, ktorí očakávajú ukrajinskú útočnú aktivitu,“ povedal Matysiak.

Voda z Kachovky zničila dom v Chersone
Video
Zdroj: Telegram novinára Andrija Caplienka

Zničenie Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny podľa odborníkov, ktorých oslovil denník New York Times, v utorok pravdepodobne spôsobila explózia výbušnín umiestnených vo vnútri hrádze a vodnej elektrárne. Tie malo v čase explózie pod kontrolou Rusko. Za menej pravdepodobné, aj keď nie nemožné, experti považujú, že by hrádzu zničilo ostreľovanie alebo sa zrútila, lebo bola už skôr poškodená.

Kachovská priehrada pred a po jej zničení....
Prístavné zariadenia a priemyselná oblasť v...
+11Mesto Cherson pred a po zaplavení v dôsledku...

"Vzhľadom na to, že Rusko je v strategickej defenzíve a Ukrajina v strategickej ofenzíve, z krátkodobého hľadiska je to pre Rusko určite výhoda,“ reagoval pre Reuters aj Ben Barry z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie. "Pomôže to Rusom, kým voda neklesne, pretože to Ukrajine sťaží prechod cez rieku Dneper,“ vysvetlil Barry, ktorý v minulosti velil multinárodným obrneným brigádam v misiách OSN a NATO v Bosne.

Kachovská priehrada vyletela do vzduchu, voda sa valí na Cherson
Video

Rozsah záplav ukazujú podľa agentúry Reuters satelitné snímky spoločnosti Maxar, na ktorých je vidieť veľa zatopených miest a dedín. Z mnohých domov nad hladinu vyčnievajú iba strechy.

"Všetko je ponorené vo vode, nábytok, chladnička, jedlo, všetky kvety, všetko pláva. Neviem, čo mám robiť,“ poznamenala 53-ročná obyvateľka Chersonu, ktorý je najväčším mestom pod priehradou. Hladina Dnepra tu v utorok stúpla o 3,5 metra. Chersom vlani od marca do novembra okupovali Rusi.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna #Cherson #Kachovka