USA otvorene hrozia Prištine. Pre kosovských Srbov žiadajú viac autonómie

Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová pre agentúru Reuters uviedla, že je naklonená možnosti usporiadať nové voľby v prevažne srbských okresoch na severe krajiny. Predpokladom podľa nej je, že tento krok podporí formou petície aspoň 20 percent tamojších obyvateľov.

07.06.2023 16:07
Srbsko / Kosovo / KFOR / Zvečan / Foto: ,
Kosovskí Srbi blokujú ulicu počas protestu neďaleko budovy radnice v obci Zvečan na severe Kosova 5. júna 2023
debata (31)

V reakcii na novú vlnu násilia v severnom Kosove vyzvalo Prištinu na opakovanie volieb medzinárodné spoločenstvo. Spojené štáty v stredu otvorene Prištine pohrozili, že musia poskytnúť kosovským Srbom viac autonómie, pokiaľ chce pomýšľať na vstup do NATO a Európskej únie.

V severnom Kosove v minulých dňoch prepukli násilné protesty v súvislosti s nástupom štyroch starostov – etnických Albáncov – do čela miestnych radníc. Starostovia boli zvolení v aprílových voľbách, ktoré miestni Srbi bojkotovali.

Rakúski vojaci mierovej misie KFOR hliadkujú na... Foto: SITA/AP, Dejan Simicevic
Srbsko / Kosovo / KFOR / Rakúski vojaci mierovej misie KFOR hliadkujú na ulici v meste Zvečan na severe Kosova 1. júna 2023

Miestna polícia sa snažila ich nástup do úradov umožniť, čo vyvolalo strety s demonštrantmi. Zranenia utrpeli tri desiatky členov medzinárodných jednotiek KFOR a asi 50 protestujú­cich Srbov.

Petícia je podľa Osmaniovej „najdemokratickejší spôsob“, ako v priebehu niekoľkých mesiacov dospieť k opakovaniu volieb. „Myslím, že by sme tak zaistili účasť Srbov, pretože žiadosť by vzišla od nich, od občanov,“ povedala prezidentka agentúre Reuters.

srbsko kosovo Čítajte viac V Kosove utrpelo zranenia 20 maďarských vojakov, siedmi sú vo vážnom stave

Je značne neisté, či sa Srbi zo severu Kosova budú chcieť za tejto situácie plebiscitu zúčastniť. Ich zástupcovia vlani v novembri opustili svoje miesta v kosovských inštitúciách a s podporou vlády v Belehrade svoj návrat podmieňujú okrem iného tým, že Kosovo poskytne väčšinovo srbským okresom určitý stupeň samosprávy. To však vláda kosovského premiéra Albina Kurtiho napriek naliehaniu svojich západných spojencov doteraz odmieta.

K čo najrýchlejšiemu konaniu nových volieb vyzvali kosovských a srbských predstaviteľov Francúzsko a Nemecko minulý týždeň po summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Kišiňove. Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz sa na okraj summitu stretli s Osmaniovou a srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom.

Belehrad stratil kontrolu nad Kosovom v roku 1999, keď nálety NATO ukončili ozbrojený konflikt v regióne a prinútili k stiahnutiu srbských ozbrojených síl. V roku 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislosť na Srbsku, ktoré ho ale ďalej považuje za súčasť svojho územia. Kosovo za suverénny štát považuje asi polovica štátov OSN, Slovensko ho neuznáva.

Ženy upevňujú srbskú zástavu na oplotenie počas... Foto: SITA/AP, Bojan Slavkovic
Srbsko / Kosovo / KFOR / Ženy upevňujú srbskú zástavu na oplotenie počas protestu pred budovou radnice po zrážkach polície s kosovskými Srbmi v obci Zvečan na severe Kosova 31. mája 2023

Americký splnomocnenec pre západný Balkán Gabriel Escobar podľa Reuters pri stredajšej návšteve Belehradu nebývalo ostro vyhlásil, že Priština musí poskytnúť väčšinovo srbským okresom na severe Kosova viac autonómie, ak chce pomýšľať na vstup do NATO a Európskej únie.

„Ak chce Kosovo smerovať k euroatlantickej integrácii, bude to musieť zriadiť,“ uviedol Escobar s odkazom na zvažovaný vznik autonómneho Spoločenstva srbských okresov, ktorému sa kosovská vláda bráni.

Vyzval aj zvolených starostov z radov etnických Albáncov, aby radnice na severe Kosova opustili. Úlohou Belehradu podľa neho naopak bude presvedčiť kosovských Srbov, aby sa vrátili do kosovských inštitúcií, uviedla stanica Al-Džazíra Balkans.

kosovo Čítajte viac NATO vyzvalo Kosovo na deeskaláciu napätia so Srbskom
31 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Srbsko #Kosovo