Prigožin: Rusko môže použiť jadrovú zbraň na svojom vlastnom území

Rusko by mohlo uskutočniť „taktický nukleárny úder“ na miesta v Belgorodskej oblasti, kde teraz bojuje s povstalcami, tvrdí šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý je v dlhodobom konflikte s vedením ruského ministerstva obrany. Prigožin armádu varoval, že pokiaľ v ruskom pohraničnom regióne rýchlo nezvíťazí, pošle tam svojich vlastných mužov.

07.06.2023 17:00
prigožin Foto:
Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin na bližšie neurčenom mieste na Ukrajine
debata (98)

Informoval o tom portál idnes.cz. „Obávam sa, že môžu premýšľať nad tým, že by na naše územie mohli zhodiť malú atómovku. Môže to byť dôvod, prečo sa vzdávame územia v Belgorodskej oblasti – pretože sa bojíme zasiahnuť ukrajinské územie, ale nie naše,“ vyhlásil Prigožin na adresu ruského ministerstva obrany v rozhovore pre telegramový kanál Donbas Today.

„Hodiť bombu na cudzie územie je desivé, ale môžeme zasiahnuť aj vlastné, aby sme ukázali, akí sme zvrátení a psychopatickí. Ukrajinské sily môžu obsadiť nejakú malú ruskú obec, a práve tam Rusko namieri taktický jadrový úder,“ pokračoval. „Teda pokiaľ sú naše jadrové zbrane stále funkčné, súdiac podľa toho, ako udržiavajú ostatné zbrane,“ dodal Prigožin.

Ozbrojené povstanie v Belgorodskej oblasti vypuklo na konci mája. K útokom sa prihlásili Ruský dobrovoľnícky zbor a Légia Sloboda Ruska, ktoré tvoria ruskí občania pôsobiaci na Ukrajine.

Zbor v pondelok uviedol, že získal pod svoju kontrolu ruskú obec Novaja Tavolžanka pri hraniciach s Ukrajinou. Gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov neskôr priznal, že ruské vládne zložky sa do obce kvôli ostreľovaniu nemôžu dostať.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus Čítajte viac Ruskí partizáni zaútočili na Rusko. Chcú oslobodiť krajinu od Putinovej "diktatúry"

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Jevgenij Prigožin #jadrová bomba