468. deň: Ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám sa začala. V boji sú prvýkrát aj Leopardy

Dlho očakávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským inváznym silám začala, píše na svojom webe americká stanica ABC News a denník The Washington Post s odvolaním sa na nemenované ukrajinské zdroje. Hovorca ukrajinského generálneho štábu ale uviedol, že takéto informácie nemá. Predstaviteľ Ruskom dosadenej správy okupovanej časti záporožského regiónu Vladimir Rogov uviedol, že Ukrajinci v noci podnikli prvý veľký tankový útok na fronte v Záporožskej oblasti. Pod zničenou Kachovskou priehradou pokračuje evakuácia ľudí, pod vodou je podľa ukrajinských úradov asi 600 kilometrov štvorcových. Do zasiahnutej oblasti prišiel ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj..

08.06.2023 06:00 , aktualizované: 23:25
tank, ukrajina, vojna Foto: ,
Ukrajinský tank počas silných bojov s ruskými silami na Ukrajine. 7 jún 2023
debata (1115)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 468. deň
  • Najmenej 14 ľudí zomrelo pri záplavách po pretrhnutí hrádze Kachovskej priehrady
  • Voda z poškodenej priehrady už nedokáže chladiť Záporožskú jadrovú elektráreň
  • Ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám začala, tvrdia viaceré americké médiá
  • Zelenskyj navštívil zaplavenú Chersonskú oblasť
  • Rusko tvrdí, že odrazilo ukrajinskú ofenzívu v Záporožskej oblasti
  • Ruské sily v okolí Bachmutu ustúpili na šírke 1,8 kilometra do hĺbky 1,2 kilometra
  • WHO poslala zásoby do zaplavených častí Ukrajiny, pomoc ponúkla aj Rusku
Zelenskyj v zaplavenej Chersonskej oblasti
Video
Rokovali o obnove ekosystému regiónu a operačnú vojenskú situáciu v postihnutej oblasti.
Kachovská priehrada pred a po jej zničení....
Prístavné zariadenia a priemyselná oblasť v...
+11Mesto Cherson pred a po zaplavení v dôsledku...
ukrajina, vojna, Cherson, priehrada, záplavy Čítajte viac 467. deň: Keď začneme protiofenzívu, bude to všetkým jasné, znie z Ukrajiny

23:25 Pri záplavách spôsobených pretrhnutím hrádze Kachovskej priehrady zomrelo najmenej 14 ľudí, napísala dnes agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinských aj okupačných ruských činiteľov. Ide podľa nej o spoločnú bilanciu pre zaplavené časti oboch strán rieky Dneper, ktorý na juhu Ukrajiny v súčasnosti oddeľuje ukrajinské a ruské invázne vojská.

Ruskom dosadený starosta okupovaného mesta Nová Kachovka Vladimir Leonťjev ruskej štátnej televízii povedal, že v tejto obci zahynulo päť ľudí. Ukrajinský starosta obce Olešky, ktorý pred ruskou okupáciou ušiel na Kyjevom kontrolovanú časť krajiny, AP oznámil, že mu miestni obyvatelia ohlásili osem obetí záplav. Šéf Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim informoval o jednom v mŕtvom v regióne, ktorý sa nachádza západne od Chersonskej oblasti.

Médiá dnes rovnako informovali o ruskom ostreľovaní zaplaveného Chersonu v čase, keď sa ukrajinské úrady snažili evakuovať obyvateľov. Podľa ukrajinského ministerstva vnútra bolo zranených deväť ľudí. Úrad generálneho prokurátora pôvodne uviedol, že pri ostreľovaní tiež jeden človek zahynul, neskôr informáciu opravil a oznámil, že žiadne úmrtie nie je hlásené, napísala agentúra Reuters. Kremeľ podľa nej viní Ukrajinu z ostreľovania ruských záchranárov v oblasti.

23:13 Námestník riaditeľa kancelárie ruského prezidenta Sergej Kirijenko navštívil okupovanú časť juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Oznámil to vo štvrtok Ruskom dosadený šéf miestnej samosprávy Andrej Alexejenko, informuje TASR podľa správy tlačovej agentúry DPA.

Na videozáznamoch, ktoré Alexejenko zverejnil na svojom účte v aplikácii Telegram, je vidieť Kirijenka, ako si pozerá zatopené zóny a rozpráva sa s obyvateľom postihnutej oblasti. Rozsiahle územie pozdĺž Dnepra zaplavila povodňová vlna po zničení Kachovskej priehrady.

Gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin uviedol, že voda z pretrhnutej Kachovskej priehrady zaplavila viac ako 600 štvorcových kilometrov územia na Kyjevom ovládanom pravom brehu i na Ruskom okupovanom ľavom brehu rieky.

Chersonskú oblasť vo štvrtok navštívil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kremeľ oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin návštevu zaplavenej oblasti neplánuje.

22:57 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po zničení ukrajinskej priehrady vyzval členské štáty NATO, aby urýchlene poskytli humanitárnu pomoc Ukrajine. Uviedol to na mimoriadnom štvrtkovom zasadnutí Komisie NATO-Ukrajina. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Na zasadnutí sa prostredníctvom videospojenia zúčastnil aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý informoval predstaviteľov NATO o skaze spôsobenej zničením Kachovskej priehrady.

Stoltenberg na stretnutí uviedol, že „dôsledky pre tisíce ľudí a pre životné prostredie sú dramatické“. Zároveň vyzval spojencov, aby urýchlene poskytli pomoc, uvádza sa vo vyhlásení NATO.
„Spojenci vyjadrili solidaritu Ukrajine a mnohí už poskytujú naliehavú pomoc vrátane vodných filtrov, čerpadiel či generátorov,“ uvádza sa v správe.

Podporovatelia Ukrajiny sa budúci štvrtok stretnú v sídle NATO v Bruseli na rokovaniach o ďalších dodávkach zbraní pre Kyjev.

21:50 Voda z Kachovskej priehrady na Ukrajine sa už nedá používať na chladenie reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne. Hladina vody klesla pod kritickú úroveň. Exkluzívne zábery zničenej Kachovskej priehrady a okolitých dedín na juhu Ukrajiny nasnímané pomocou dronu ukázali spadnutú stavbu v rozvodnenej rieke Dnipro, stovky zaplavených budov vrátane kostola, no žiadne dôkazy o útoku zhora, ako tvrdí Rusko.

Ukrajina, Cherson, záplava, priehrada Čítajte viac Voda zo zničenej priehrady Kachovka už nedokáže chladiť jadrovú elektráreň

21:04 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) urýchlene poslala núdzové zásoby do častí Ukrajiny zasiahnutých záplavami po zničení Kachovskej priehrady. WHO sa tiež pripravuje na riešenie zdravotných rizík vrátane úrazov, utopenia a chorôb šírených znečistenou vodou, napríklad cholery. Vo štvrtok o tom informovali predstavitelia WHO, uvádza TASR podľa britského denníka The Guardian.

Rusko a Ukrajina sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti za pretrhnutie Kachovskej priehrady. Povodňová vlna zaplavila rozsiahle územie a desaťtisíce ľudí donútila ujsť zo svojich domovov. „Nesmieme podceňovať dopady na sanitačný systém a zdravotnícke služby,“ povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„WHO urýchlene pomáha úradom a zdravotníkom s preventívnymi opatreniami proti chorobám pochádzajúcim z vody a s lepším sledovaním ochorení,“ dodal šéf WHO.

Predstaviteľka WHO pre technické záležitosti Teresa Zakariová na konkrétnu otázku o cholere odpovedala, že hrozí riziko jej prepuknutia, pretože tento patogén sa v tomto prostredí vyskytuje. Dodala, že WHO spolupracuje s ukrajinským ministerstvom zdravotníctva na prípadnej dodávke vakcíny, ak by ochorenie prepuklo.

„Snažíme sa riešiť dosť širokú škálu zdravotných rizík spojených so záplavami, od úrazov cez utopenie až po ochorenia pochádzajúce z vody, ale aj prípadné dôsledky prerušenej liečby chronických chorôb,“ informovala Zakariová.

Riaditeľ WHO pre núdzové situácie Mike Ryan povedal, že WHO ponúkla pomoc aj oblastiam ovládaným Ruskom, jej operácie však prebiehajú „predovšetkým“ na ukrajinskej strane.

20:22 Organizácia Spojených národov (OSN) súhlasila s nasadením humanitárnych pracovníkov na pomoc pri záplavách v Chersonskej oblasti, ak jej Rusko zaručí bezpečný prístup. Uviedlo to vo štvrtok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

O pomoci pri záchranných prácach v zaplavených oblastiach, po pretrhnutí Kachovskej priehrady rokoval šéf ukrajinskej diplomacie s koordinátorkou humanitárnej pomoci OSN na Ukrajine Denise Brownovou.

Podmienkou OSN na okamžité vyslanie humanitárnych pracovníkov do postihnutých oblastí sú bezpečnostné záruky od Moskvy i Kyjeva. Ukrajina ich už OSN garantovala, čaká sa však na Rusko, píše sa vo vyhlásení ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

19:04 Vojaci ukrajinskej 3. útočnej brigády zatlačili ruské jednotky v okolí Bachmutu o 1,2 kilometra naspäť na šírke 1,8 kilometra. Oznámila to vo štvrtok 3. útočná brigáda. „V priebehu dňa 3. útočná brigáda zatlačila Rusov na frontovej línii v šírke 1,8 kilometra do hĺbky 1,2 kilometra. Jednotky 57. ruskej brigády a Útočnej jednotky Z, ktoré pozostávajú z odvedencov, utrpeli významné straty. Takmer 30 okupantov bolo zabitých a 40 bolo zranených," konštatovala ukrajinská brigáda. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ukrajinská armáda zároveň uviedla, že jej vojaci pri Bachmute zničili ruské sklady munície a vojenskú techniku, a to obrnené bojové vozidlá pechoty, tanky a delostrelectvo. Armáda poznamenala, že ruské okupačné sily boli takmer úplne zatlačené za kanál, na ktorom si nedávno zriadili pozície.

17:40 Veľká Británia ohlásila rozšírenie sankcií proti Bielorusku pre jeho podporu Ruska. Uviedol to web Ukrajinská pravda, ktorý cituje britské ministerstvo zahraničných vecí. „Tento nový balík zväčšuje ekonomický tlak na Lukašenka a jeho režim, ktorý aktívne podporuje ruské vojnové úsilie a ignoruje územnú integritu Ukrajiny," uviedol britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

Spojené kráľovstvo zakázalo dovoz zlata, cementu, stavebného dreva a pryže z Bieloruska. Londýn zároveň zakázal dodávky tovarov dvojakého použitia a priemyselných zariadení do Bieloruska. Britské sankcie sa uplatnia aj proti viac ako 100 fyzickým osobám a organizáciám, ktoré podporujú represie v Bielorusku.

17:21 Švédsko oznámilo, že ukrajinskí vojaci, ktorí sa cvičili na obsluhu švédskych bojových vozidiel pechoty CV90, sú „pripravení na nasadenie na fronte“. Koľko ukrajinských vojakov absolvovalo výcvik, Štokholm nespresnil. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Z bezpečnostných dôvodov nebudeme v tejto fáze zverejňovať podrobnosti o rozsahu ani trvaní výcviku,“ uviedla hovorkyňa švédskych ozbrojených síl.

Podľa švédskej tlačovej agentúry TT boli v posledných mesiacoch na niekoľkých tajných miestach v krajine vycvičené štyri roty mechanizovanej pechoty.

Švédsko v januári prisľúbilo, že Ukrajine pošle 50 svojich bojových obrnených vozidiel. Ide o model CV9040C, vyzbrojený automatickým kanónom s kalibrom 40 milimetrov, ktorý podľa ozbrojených síl dokáže zamerať „vznášajúci sa vrtuľník zo vzdialenosti štyroch kilometrov“.

16:57 Podľa denníka Washington Post sú súčasťou ukrajinských síl špecializované útočné jednotky vyzbrojené západnými zbraňami a vycvičené v taktike NATO. Útoky na juhovýchode krajiny znamenajú výrazný zásah do územia okupovaného Ruskom.

Ruskí vojenskí blogeri tiež informovali o ťažkých bojoch v regióne Záporoží, časti frontovej línie, ktorú sa dlho považovala za pravdepodobný cieľ ukrajinskej kampane. Ukrajinské sily by sa tu mohli zamerať na obsadenie územia, ktorý spája pevninské Rusko s okupovaným Krymom, čím by prerušili kľúčové ruské zásobovacie linky. Mohli by sa tiež pokúsiť oslobodiť mesto Melitopoľ, ktoré Rusko ustanovilo ako okupované hlavné mesto regiónu, a Enerhodar, kde sa nachádza záporožská jadrová elektráreň.

16:31 Dlho očakávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským inváznym silám sa začala, píše na svojom webe americká stanica ABC News a denník The Washington Post s odvolaním sa na nemenované ukrajinské zdroje. Kyjev zatiaľ protiútok oficiálne nepotvrdil. Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa agentúry Interfax tvrdil, že v noci na dnešok sa ukrajinská armáda v Záporožskej oblasti pokúsila prelomiť ruskú obranu a že Rusi útok odrazili.

Predstaviteľ Ruskom dosadenej správy okupovanej časti regiónu Vladimir Rogov uviedol, že ukrajinské sily v noci podnikli prvý veľký tankový útok na fronte v Záporožskej oblasti. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť.

16:19 Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že ruská armáda v noci na štvrtok po dvojhodinovom boji odrazila ofenzívu ukrajinských síl v Záporožskej oblasti. K pokusu o prerazenie ruskej obrany v Záporožskej oblasti došlo vo štvrtok o 1.30 h miestneho času (0.30 h SELČ), priblížil Šojgu. Podľa jeho slov utrpeli ukrajinské sily ťažké straty a stiahli sa.

Moskva v uplynulom období viackrát informovala o sérii útokov ukrajinských síl v Doneckej oblasti. Tvrdí však, že ruskej armáde sa ich vždy podarilo odraziť. Rusko naznačilo, že tieto útoky považuje za začiatok plánovanej ukrajinskej protiofenzívy.

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov však v stredu poprel ruské špekulácie o začiatku ukrajinskej protiofenzívy. „Keď spustíme protiofenzívu, každý o tom bude vedieť, uvidia to,“ povedal.

16:00 Ruský útok na mesto Cherson na juhu Ukrajiny vo štvrtok počas evakuácie zabil jedného civilistu a dvoch zranil. Uviedla to ukrajinská generálna prokuratúra. V okrese Cherson ruský útok v jednej z dedín podľa prokuratúry zranil ďalších štyroch ľudí a poškodil civilnú infraštruktúru. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Evakuácia v Chersone a v ďalších obciach regiónu prebieha po zničení Kachovskej priehrady. Vojenská administratíva Chersonskej oblasti konštatovala, že do štvrtka do 13:45 miestneho času bolo zo zaplavených obcí evakuovaných 2 198 ľudí. Guvernér oblasti vo štvrtok informoval, že voda v regióne zaplavila 600 kilometrov štvorcových.

15:50 Míny, ktoré presunula na nové miesta povodňová vlna zo zničenej Kachovskej priehrady na Ukrajine môžu predstavovať vážne nebezpečenstvo pre civilistov na celé desaťročia. TASR správu prevzala vo z webovej stránky stanice Sky News, ktorá sa odvoláva na Červený kríž.

„V minulosti sme vedeli, kde sa tieto hrozby nachádzajú. V súčasnosti nevieme. Všetko, čo vieme, že sú niekde dolu prúdom,“ uviedol Erik Tollefsen, šéf oddelenia pre zamorenie zbraňami Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Pripomenul, že v Dánsku boli v roku 2015 nájdené stále aktívne míny z druhej svetovej vojny.

Presný počet vodou presunutých mín nie je známy. „Vieme len, že tieto počty sú obrovské,“ dodal Tollefsen. Počas 15-tich mesiacov vojny bolo na Ukrajine uložené nespočetné množstvo nášľapných mín. Územie pod priehradou po utorňajšom výbuchu zaplavilo množstvo vody, ktoré míny uvoľnilo a v súčasnosti nikto nevie, kam ich záplavová vlna presunula.

15:35 Na moskovskom súde sa dnes začal proces s Olegom Orlovom, šéfom rozpustenej ľudskoprávnej organizácie Memorial. Hrozí mu päť rokov väzenia kvôli opakovanej „diskreditácii“ ruskej armády, píše agentúra AFP. Ide o článok zákona používaný proti kritikom vojny na Ukrajine.

Ruskojazyčný servis BBC píše, že Orlov je trestne stíhaný kvôli príspevku na facebooku, kde zverejnil preklad svojho článku pre francúzsky internetový denník Mediapart s titulkom „Chceli fašizmus, dostali ho“. V texte písal o „krvavej vojne, ktorú Putin rozpútal na Ukrajine“.

„Niekto by mohol povedať, že je lepšie mlčať. Ale celý môj život a moje postavenie ma vždy zaväzovali a zaväzujú k tomu, aby som nemlčal,“ povedal Orlov agentúre AFP.

15:20 Ukrajina by mohla kvôli záplavám spôsobeným zničením Kachovskej priehrady na juhu krajiny prísť o niekoľko miliónov ton úrody. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského ministerstva pôdohospodárstva.

„Bez zdroja vody nie je možné pestovať zeleninu. Obilie a olejnaté semená sa budú pestovať s využitím extenzívneho modelu s nízkymi výnosmi,“ uviedlo ministerstvo. Ako dodalo, zničenie priehrady viedlo k zaplaveniu desiatok tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy na juhu Ukrajiny. Až 500.000 hektárov pôdy sa bez zavlažovania môže premeniť na „púšť“.

Hrádza obrovskej Kachovskej priehrady sa pretrhla v utorok ráno a odvtedy voda zaplavila rozsiahle územie na dolnom toku rieky Dneper. Ukrajinské aj Ruskom dosadené úrady v okupovanej časti Chersonskej oblasti prinútili k vyhláseniu evakuácie stoviek obyvateľov. Kyjev a Moskva sa zo zničenia priehrady vinia navzájom.

14:50 Začiatkom tohto roka bolo Rusko schopné reimportovať určité kľúčové kategórie elektroniky na približne predvojnovej úrovni. Ako referuje web Politico, tvrdí to koordinátor sankcií na americkom ministerstve zahraničných vecí Jim O'Brien.

Podľa neho je problém v tom, že európske spoločnosti predávajú produkty do iných krajín, ktoré ich následne predávajú do Ruska. Obchádzanie sankcií zostáva „závažným problémom“, povedal O’Brien a dodal, že USA identifikovali problémy najmä s piatimi krajinami: Tureckom, Kazachstanom, Gruzínskom, Spojenými arabskými emirátmi a Arménskom.

Európska únia v súčasnosti pracuje na 11. balíku sankcií voči Rusku, ktorý by mohol zahŕňať bezprecedentné opatrenia zamerané na krajiny, ktoré pokračujú v obchodovaní s Moskvou, čím jej umožňujú obchádzať sankcie.

Niekoľko krajín má však z dohody obavy. Grécko a Maďarsko protestujú voči tomu, aby Ukrajina zaradila niektoré z ich spoločností na zoznam „sponzorov vojny“, zatiaľ čo iné, vrátane Nemecka a Francúzska, sa obávajú, že opatrenia proti obchádzaniu sankcií by mohli poškodiť diplomatické vzťahy s tretími krajinami.

Ministerstvo financií Čítajte aj Štát zaostáva vo vymáhaní sankcií voči Rusku. Spoločný koordinačný orgán mešká

14:38 Výbuch na čpavkovode vedúceho z ruského Togliatti do ukrajinskej Odesy bude mať podľa Kremľa „negatívny dopad“ na rokovania o predĺžení obilnej dohody. Z útoku na čpavkovod Moskva obviňuje Kyjev. Vo štvrtok to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

Moskva tvrdí, že čpavkovod vyhodili do vzduchu v utorok ukrajinskí sabotéri. Podľa Kyjeva ho naopak ostreľovali ruské sily.

„Je to ďalšia vec, ktorá z pohľadu predĺženia obilnej dohody len komplikuje situáciu,“ vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Výbuch podľa ruského ministerstva obrany nastal v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, pričom zranenia utrpelo aj niekoľko civilistov. Ukrajina ešte v utorok obvinila ruské sily z ostreľovania tohto čpavkovodu s tým, že došlo k jeho poškodeniu, pričom však nenastal únik čpavku.

„Čpavkovod bol jedným zo základných pilierov implementácie dohôd uzavretých v Istanbule“ vlani v júli, povedala hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová. Dodala, že čpavkovod má kľúčový význam svetovú potravinovú bezpečnosť.

14:28 Rusko dnes pri medzinárodnom súdnom dvore OSN v Haagu (ICJ) odmietlo ukrajinské obvinenia, že na východe Ukrajiny podporovalo proruských separatistov vinných okrem iného zo zostrelenia letu MH17 v lete roku 2014. Poprelo tiež, že diskriminuje etnických Tatárov a Ukrajincov na Kryme, a namiesto toho obvinilo Kyjev z „nehoráznych klamstiev“, informovala agentúra Reuters.

„Ukrajina sa neustále obracia k nehoráznym klamstvám a falošným obvineniam vznášaným proti Ruskej federácii,“ vyhlásil ruský veľvyslanec v Holandsku Alexander Šulgin počas druhého dňa vypočutia u ICJ. „Nič nemôže byť vzdialenejšie pravde,“ dodal.

Proces súvisí s udalosťami, ktoré sa odohrali osem rokov pred rozsiahlejšou inváziou ruských síl na Ukrajinu. Žaloba Kyjeva reaguje na anexiu Krymu a vyzbrojovanie proruských skupín na východe Ukrajiny, uvádza agentúra AP. Ukrajinci požadujú, aby ICJ Moskve nariadil zaplatiť reparácie za útoky v regióne vrátane zostrelenia MH17, za ktoré holandský súd pripísal zodpovednosť separatistom.

14:08 Rusko obvinilo Kyjev zo zničenia Kachovskej vodnej nádrže na juhu Ukrajiny „masívnymi“ delostreleckými útokmi. Na pôde Medzinárodného trestného súdu (ICJ) v Haagu zároveň poprelo tvrdenia Ukrajiny, že za zničením priehrady stojí Moskva, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

„Kyjevský režim nielenže spustil masívne delostrelecké útoky na priehradu v noci na 6. júna, ale úmyselne tiež vopred zvýšil úroveň vody v nádrži Kachovka na kritickú úroveň,“ tvrdil ruský zástupca pri ICC Alexandr Šulgin.

Renomovaný americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) už pred časom varoval, že Rusko zrejme pripravuje na Kachovskú priehradu útok „pod falošnou vlajkou“, z ktorého by následne obvinilo Ukrajinu.

13:56 Tri generácie jednej rodiny — starý otec, otec a vnuk — zahynuli v dôsledku ruského ostreľovania na východe Ukrajiny, uviedla vo štvrtok tamojšia polícia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

K obetiam na životoch podľa nej došlo v meste Ukrajinsk v Doneckej oblasti. Leží zhruba 45 kilometrov severozápadne od Donecka, správneho centra oblasti.

„Ruskí vojaci ostreľovali rezidenčnú oblasť delostrelectvom. Zahynul štvorročný chlapec, jeho otec i starý otec,“ spresnila polícia na sociálnych sieťach s tým, že zranenia utrpeli štyri ďalšie deti vo veku od troch do 13 rokov a jeden dospelý.

13:44 Západ nie je pripravený dať Ukrajine bezpečnostné prísľuby, ktoré Kyjev chce. Ako tvrdí web Politico, napriek mesiacom rozhovorov na túto tému je podľa piatich európskych diplomatov západná aliancia stále rozdelená v takmer každom aspekte, ako sa postaviť k tejto požiadavke Ukrajiny.

O päť týždňov sa v litovskom Vilniuse uskutoční samit Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) a Ukrajina tlačí na spojencov, aby na stretnutí prijali explicitné záväzky týkajúce sa vstupu Ukrajiny do NATO a poskytovania bezpečnostných zá­ruk.

Vicepremiérka Ukrajiny pre európsku a euro-atlantickú integráciu Oľha Stefanišynová sa posťažovala, že žiadna iná krajina na svete si od NATO nevypočula toľkokrát „nie“ ako Ukrajina. Tvrdí, že Kyjev potrebuje jasný signál, že „ukrajinské členstvo v NATO je nevyhnutné a nebude nejakým druhom výhodného nákupu“.

Podporovatelia Kyjeva tak zápasia s nepríjemnou realitou. Mnohí v súčasnosti nechcú dať Ukrajine konkrétny harmonogram vstupu do NATO, ale tiež nechcú nechať Ukrajincov sklamaných alebo zraniteľných voči ďalšej invázii. „Potrebujeme jasné bezpečnostné záruky podľa vzoru Fínska a Švédska,“ podotkla Stefanišynová a dodala, že tieto záruky by mali platiť „na prechodné obdobie pred skutočným vstupom Ukrajiny do NATO“.

13:30 V ruskom Šebekine blízko hraníc s Ukrajinou sa kvôli intenzívnemu ostreľovaniu v posledných týždňoch vystupňovali napätie a chaos, opísali novinárom obyvatelia mesta. Mnohí miestni zo Šebekina v posledných dňoch narýchlo ušli. Trápi ich pritom nezáujem Moskvy. Svedectvo zhromaždené nezávislými novinármi zo združenia Bereg priniesol portál Meduza. Ruské úrady vinia z ostreľovania ruských prihraničných oblastí ukrajinské sily. Kyjev zodpovednosť za tieto útoky odmieta.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte aj Rusi v ostreľovanom Šebekine panikária a utekajú. Moskva odvracia pohľad, začína sa rabovať

12:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dôrazne dementoval správy amerického denníka Washington Post, ktorý zverejnil správy, že Ukrajina plánovala vyhodiť do vzduchu plynovody Nord Stream v Baltskom mori. Ako referuje web Ukrajinská pravda, Zelenskyj zdôraznil, že „Ukrajina nič také nespravila“.

„Som prezident a z tejto pozície vydávam rozkazy… Nevedel som nič, na 100 percent. Povedal som: ‚Ukážte nám dôkaz‘. Ak to mala vykonať naša armáda, ukážte nám dôkazy,“ poznamenal Zelenskyj.

Závery vyšetrovaní viacerých krajín zatiaľ nasvedčovali tomu, že výbuchy majú na svedomí ruské lode, ktoré v tom čase operovali v oblasti. Washington Post však nedávno zverejnil správu, v ktorej tvrdil, že západné spravodajské služby údajne vedeli o ukrajinskom pláne zničiť plynovody, pričom cieľom Kyjeva vraj bolo zabrániť Rusku v obnovení vývozu plynu do Európskej únie. Podľa spomenutého denníka bol však plán pozastavený a neexistuje žiadny dôkaz, že by ho Ukrajina realizovala.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte aj Zelenskyj: Nikdy by som nevydal príkaz zlikvidovať Nord Stream

12:30 Už viac ako 15 mesiacov vedie Rusko na Ukrajine vojnu, ktorú Kremeľ odmietal nazvať vojnou. Postupne sa to ale mení. Ruský prezident Vladimir Putin totiž používa slovo „vojna“ čoraz častejšie, napísala agentúra Reuters.

krym Čítajte aj Už žiadna špeciálna vojenská operácia. Putin vyslovene hovorí o vojne

11:45 Podľa Volodymyra Litvinova, zástupcu Beryslava v Chersonskej oblasti, kvôli pretrhnutej Kachovskej priehrade existuje riziko rozšírenia záplav do ďalšieho vnútrozemia. Hladina vody sa totiž zvýšila aj na rieke Inhulec, ktorá je jedným z prítokov Dnepra. Ako Litvinov dodal, ohrozených je niekoľko dedín blízko obce Kalynivske, ktorá sa nachádza asi 35 kilometrov od Dnepra. „Kvôli zaplaveniu mosta, nie je možné cestovať do dediny Zapoviť. Voda sa priblížila k obytným domom,“ uviedol na telegrame.

Podľa Červeného kríža predstavujú veľké riziko pre civilistov aj míny, ktoré voda vyplavila a teraz ich unáša ďalej. „V minulosti sme vedeli, kde sa nebezpečenstvo nachádza, a teraz to nevieme. Vieme len, že sú niekde po prúde,“ uviedol Erik Tollefsen z Medzinárodného výboru Červeného kríža. „S hrôzou sledujeme správy, ktoré prichádzajú,“ dodal s tým, že nevybuchnuté míny môžu predstavovať aj vo vode riziko po dlhé roky. Napríklad dve míny z druhej svetovej vojny nájdené v Dánsku boli po svojom objavení v roku 2015 stále aktívne. Teraz sa míny môžu nachádzať v mínových poliach, mohli ale uviaznuť v riečnom bahne, na poliach, na záhradách či na cestách vo veľmi rozsiahlej oblasti.

11:30 Bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen nevylučuje možnosť, že by niektoré krajiny NATO mohli samostatne vyslať na Ukrajinu svoje pozemné sily. TASR o tom informuje na základe štvrtkovej správy agentúry APA.

140416a-004 Čítajte aj Exšéf NATO Rasmussen: Ak Kyjev nedostane jasné záruky, Poliaci aj ďalší môžu poslať vojakov na Ukrajinu

11:05 V okupovanom Luhansku na východe Ukrajiny sa dnes ozvalo niekoľko silných výbuchov a nad mestom stúpal dym. Podľa ruských tlačových agentúr bola tamojšia priemyselná zóna zasiahnutá zrejme strelami s plochou dráhou letu Storm Shadow, ktoré brániacej sa Ukrajine dodala Británia. Prípadní ranení či mŕtvi neboli hlásení, napísal spravodajský server Meduza.

Minulý mesiac britský minister obrany Ben Wallace uviedol, že Ukrajinci už použili strely Storm Shadow, ktoré im darovala Británia. Ďalších podrobností sa zdržal.

Podľa Moskvy Ukrajinci tieto strely v máji využili na útoky na Luhansk, ktorý už od roku 2014 ovládajú proruskí separatisti.

Británia sa stala prvou krajinou, ktorá oznámila, že Ukrajine začala dodávať riadené strely dlhého doletu, ktoré umožnia ukrajinským silám zasiahnuť ruské ciele ďaleko za frontovými líniami.

10:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vydal do Chersonskej oblasti, postihnutej záplavami po zničení Kachovskej priehrady. Zo zničenia vodného diela sa vzájomne obviňujú Moskva a Kyjev.

„Rokovali sme o mnohých dôležitých otázkach: O situácii v regióne v dôsledku katastrofy, evakuácii obyvateľov zo záplavových oblastí, likvidácii havarijnej situácie spôsobenej vyhodením priehrady do povetria, organizácii života a podpore v zaplavených oblastiach. Takisto sme prerokovali vyhliadky na obnovu ekosystému regiónu a operačnú vojenskú situáciu v postihnutej oblasti,“ uviedol Zelenskyj na facebooku, na ktorom tiež zverejnil zábery z porady o koordinácii pomoci.

„Je dôležité spočítať škody, poskytnúť financie na odškodnenie obyvateľov postihnutých katastrofou a vytvoriť program pre kompenzáciu strát alebo premiestnenie podnikov v rámci Chersonskej oblasti,“ dodal.

10:19 Vyhostenie pracovníkov veľvyslanectva Ruska na Slovensku a rozhodnutie Bratislavy znížiť počet zamestnancov ambasády tejto krajiny dočasne utlmilo aktivity ruských spravodajských služieb na Slovensku. V správe o bezpečnosti v krajine za rok 2022 to dnes uviedol úrad slovenskej vlády.

Ruskí diplomati však podľa dokumentu naďalej usilovali o udržiavanie kontaktov s osobami zo slovenského verejného života a pracovníkmi štátnej správy a samosprávy, ktorí sympatizujú s Ruskom. Cieľom bolo získať zdroje citlivých informácií a využiť ich proruské postoje na ovplyvňovanie verejnej mienky alebo na vyvolávanie negatívnych postojov voči euroatlantickým organizáciám.

Činnosť ruských spravodajcov na Slovensku podľa Bratislavy ovplyvnili tiež sankcie EÚ voči Rusku po jeho vojenskej invázii proti Ukrajine.

Prezidentka k vyhosteniu ruských diplomatov podozrivých zo špionáže
Video
Zdroj: TV Pravda

9:56 Ukrajinské sily v noci podnikli prvý veľký tankový útok na fronte v Záporožskej oblasti, tvrdí predstaviteľ Ruskom dosadenej správy okupovanej časti tohto juhukrajinského regiónu Vladimir Rogov, ktorého vyjadrenie zaznamenal okrem iného nezávislý server Meduza. Ukrajinský generálny štáb v rannom prehľade situácie na bojisku len poznamenal, že ruské jednotky na záporožskom a chersonskom úseku frontu na juhu Ukrajiny pokračujú v obrane.

Ukrajinci zaútočili pri meste Orichiv, ležiacom asi 60 kilometrov juhovýchodne od Záporožia, napísal v sociálnej sieti Rogov. Išlo podľa neho o prvý veľký nočný útok ukrajinských síl na záporožskom fronte.

Ukrajinci majú aj vlastné tanky. Poradia si s ruskými?
Video

Medzi obcami Mala Tokmačka a Novodanylivka sa rozpútali „boje vysokej intenzity“. Rogov tvrdí, že sa ruským silám podarilo útok odraziť. Ďalšie okupované mesto v Záporožskej oblasti, Tokmak, sa podľa Rogova stalo terčom ostreľovania z diel a raketometov HIMARS, ktoré Ukrajine dodali Spojené štáty.

Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Kyjev v minulých dňoch odmietal opakované tvrdenia ruských zdrojov o tom, že už začala dlho pripravovaná protiofenzíva ukrajinských síl.

9:28 Ukrajinská horolezkyňa Antonina Samojlovová zdolala už po druhý raz najvyššiu horu sveta. Na Mount Evereste vztýčila ukrajinskú vlajku a svoj úspech venovala obyvateľom Ukrajiny. TASR o tom informuje vo štvrtok na základe štvrtkovej správy stanice CNN.

Samojlovová povedala, že ukrajinskú vlajku chcela vztýčila „na vrchole sveta“ na podporu svojej vlasti, ktorá sa bráni pokračujúcej ruskej vojenskej agresii.

„Venujem tento výstup každému Ukrajincovi, mojej krajine, Ukrajine, vojakom, ktorí bojujú za našu slobodu,“ povedala vo videoprejave na vrchole Everestu. Výstup uskutočnila už koncom mája, ale video z neho zverejnila až tento týždeň.

V Nepále sa nachádza osem z desiatich najvyšších vrcholov sveta. Tamojšie úrady vydali na túto sezónu, ktorá trvá od mája do začiatku júna, povolenia na výstup na Everest takmer 500 zahraničným horolezcom. Keďže väčšina z nich potrebuje na takúto expedíciu horského sprievodcu, ktorými sú obvykle šerpovia, o výstup by sa malo celkovo pokúsiť vyše 900 ľudí.

9:00 Utorkové pretrhnutie Kachovskej priehrady pripravilo ruské sily o obranné postavenie na ľavom brehu rieky Dneper, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Zničenie vodného diela podľa neho výrazne zmení podobu frontu v juhukrajinskej Chersonskej oblasti.

kachovka Čítajte viac Ak to boli Rusi, tak si poriadne zavarili. Zničenie Kachovky ich pripravilo o obranné pozície

8:45 Najmenej traja ľudia prišli o život v dôsledku zničenia Kachovskej vodnej nádrže v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedli tamojšie médiá, informuje denník The Guardian, podľa ktorého ide o prvé potvrdené obete po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril obavy o životy Ukrajincov v Ruskom okupovaných oblastiach postihnutých záplavami.

Exilový starosta Moskvou okupovaného ukrajinského mesta Olešky Jevhen Ryščuk potvrdil, že v Chersonskej oblasti sa v dôsledku zničenia priehrady „utopili traja ľudia“.

Zelenskyj v stredajšom posolstve upozornil, že nie je možné predpovedať, koľko ľudí zomrie v Ruskom okupovaných častiach Chersonskej oblasti v dôsledku záplav. Vyzval tiež na „jasnú a rýchlu reakciu sveta“ v záujme podpory obetí.

Ukrajinský prezident zároveň ostro kritizoval Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) a Organizáciu Spojených národov (OSN), ktoré podľa neho nepomáhajú pri záchranných prácach.

„Naša armáda a špeciálne služby zachraňujú ľudí do najväčšej možnej miery napriek ostreľovaniu. Je však potrebné rozsiahlejšie úsilie,“ upozornil.

„Potrebujeme medzinárodné organizácie, ako je Medzinárodný výbor Červeného kríža, aby sa okamžite zapojili do záchrannej operácie a pomohli ľudom v okupovanej časti Chersonskej oblasti,“ dodal Zelenskyj.

8:17 Voda z pretrhnutej Kachovskej priehrady zatopila asi 600 kilometrov štvorcových Chersonskej oblasti, uviedol jej šéf Oleksandr Prokudin. Z toho 68 percent je podľa neho na Ruskom okupovanom ľavom brehu rieky Dneper.

Podľa Prokudina teraz priemerná hladina rieky dosahuje 5,61 metra. Denník Ukrajinska pravda tiež uviedol, že ľudia v záplavovej zóne sú vyčerpaní, ale sú zásobovaní všetkým potrebným. Mnoho obyvateľov podľa denníka odmieta oblasť opustiť.

Denník ďalej s odvolaním sa na vyjadrenie spoločnosti Ukrenerho uviedol, že hladina v pretrhnutej nádrži za posledný deň klesla o takmer jeden meter a pri meste Nikopol momentálne dosahuje 13,05 metra.

6:36 Svetová banka plánuje prísť s rýchlym zhodnotením škôd spôsobených zničením Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny. Na twitteri to uviedla výkonná riaditeľka banky Anna Bjerdeová. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal potom na rovnakej sociálnej sieti napísal, že s ním Bjerdeová hovorila a sľúbila mu rýchle zhodnotenie škôd a ukrajinských potrieb. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzitým adresoval ďalšiu kritiku Medzinárodnému výboru Červeného kríža za to, že nepôsobí v postihnutej oblasti.

Bjerdeová podčiarkla, že zničenie priehrady má vážne dopady na možnosti poskytovať v oblasti základnej služby a tiež na životné prostredie.

Zelenskyj vo svojom prejave v stredu večer varoval, že v ohrození sú aj životy ľudí. Ukrajinské úrady podľa neho vykonávajú evakuáciu obyvateľov z územia, ktoré majú pod kontrolou, a to aj napriek ruskému ostreľovaniu. Kritická je ale podľa Zelenského situácia v tých častiach zasiahnutej oblasti, ktoré sú pod ruskou okupačnou správou.

Podľa ukrajinského prezidenta môže ľuďom na okupovaných územiach hroziť smrť kvôli absencii pitnej vody, jedla a zdravotnej pomoci. „Je potrebné, aby sa Medzinárodný výbor Červeného kríža bez odkladu pripojil k záchranným operáciám a pomohol ľuďom práve v okupovanej časti Chersonskej oblasti. Každý človek, ktorý tam zomrie, bude obžalobou súčasného medzinárodného systému a medzinárodných organizácií, ktoré sa odnaučili zachraňovať životy. Ak v tejto chvíli medzinárodné organizácie nie sú v oblasti katastrofy, znamená to, že nie sú vôbec,“ citovala Zelenského večerný prejav agentúra Unian. Predtým v stredu okrem Červeného kríža kritizoval aj OSN.

6:15 Záplavy spôsobené utorkovým poškodením Kachovskej vodnej nádrže na Ukrajine postihli viac než 20 múzeí a kultúrnych pamiatok v Chersonskej oblasti. Informovala o tom agentúra DPA.

Ukrajinské ministerstvo kultúry v stredu zverejnilo zoznam kultúrnych objektov, ktoré boli poškodené alebo úplne zničené. Najvýznamnejšie z nich ležia na južnom brehu rieky Dneper. Túto oblasť okupuje Rusko.

Ukrajinský štátny úrad pre cestovný ruch zverejnil mapu ohrozených pamiatok a rekreačných prírodných oblastí. Patrí medzi ne pevnosť zo 14. storočia aj osídlenie z doby železnej zo štvrtého storočie pred našim letopočtom.

Umelecké múzeum v Chersone minulý rok vydrancovali ruskí vojaci. Múzeum v novembri na sociálnej sieti oznámilo, že ruskí okupanti mesto opustili s niekoľkými vozidlami naloženými umeleckými predmetmi.

Kachovskú priehradu na Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti v noci na utorok zasiahol výbuch, ktorý ju takmer úplne zničil. Ukrajina a Kremeľ sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti.

Pred a po. Zaplavené oblasti po zničení Kachovskej priehrady
Video

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine