Krajiny Únie sa dohodli na migračnej reforme. O utečencov sa podelia alebo pomôžu inak

Ministri vnútra členských krajín EÚ sa vo štvrtok dohodli o zmene pravidiel v oblasti migrácie a azylovej politiky EÚ. Oznámilo to švédske predsedníctvo v Rade EÚ. Informovali o tom agentúry AFP a DPA. Proti bolo iba Maďarsko a Poľsko. Reforma počíta s povinnou solidaritou s krajinami, ktoré sú preťažené žiadateľmi o azyl, rovnako ako s rýchlejším vybavovaním neúspešných žiadostí.

08.06.2023 23:50
migranti, Brodské , Kúty, hranica, Foto:
Utečenci zo Sýrie pri železničnej stanici v Kútoch.
debata (9)

Švédsko tieto plány označilo za rovnováhu medzi zodpovednosťou a solidaritou. Rakúsko, Holandsko a Taliansko však namietali, že navrhované reformy nie sú dostačujúce a navrhli viacero zmien.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová štvrtkovú dohodu na sociálnej sieti označila za historický úspech pre EÚ, pre novú solidárnu migračnú politiku a ochranu ľudských práv.

Zmena pravidiel sa týka udeľovania azylu v EÚ a nové požiadavky voči osobám, ktoré nespĺňajú podmienky na právo na pobyt, píše agentúra APA. Po dohode ministrov vnútra sa začnú rokovania medzi členskými krajinami a Európskym parlamentom.

mimoriadna schôdza, Peter Pellegrini Čítajte viac Migračné kvóty opäť spôsobujú rozruch. Pellegrini vyzval Šimka, aby nemenil kurz

Namiesto povinného prerozdeľovania migrantov, ktoré pri pokuse o jeho zavedenie pred siedmimi rokmi odmietli Slovensko, Česko, Poľsko či Maďarsko, počíta schválený návrh s tým, že relokácie budú iba jednou z možností, ako preťaženým krajinám pomôcť.

Ďalšími variantmi má byť priamy finančný príspevok a iná pomoc, napríklad vyslanie expertov či materiálna podpora. Krajiny, cez ktoré migranti do Únie mieria, budú mať naproti tomu po novom zodpovednosť za urýchlenú azylovú procedúru. Tá má zrýchliť vrátenie neúspešných žiadateľov do krajiny pôvodu.

Viaceré členské krajiny EÚ v reakcii na vysoké počty žiadateľov o azyl požadovali rýchle riešenie v oblasti migrácie. Rokovania ministrov vnútra však boli zdĺhavé.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migrácia #migranti #kvóty na utečencov #ilegálna migrácia