Ukrajina chce s pomocou Holandska získať španielsky Patriot umiestnený v Turecku. Erdoganovi sa to nepáči

Holandsko a Ukrajina chcú od Španielska, aby odovzdalo jeden zo svojich dvoch protivzdušných systémov Patriot napadnutej krajine. Píše to denník El País. Išlo by pravdepodobne o systém, ktorý je v súčasnosti umiestnený na tureckej leteckej základni Incirlik. To sa však nepáči tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Španielsko už skôr poskytlo Ukrajine staršie protivzdušné systémy Aspide či Hawk.

09.06.2023 07:00
Nemecko, Ukrajina, Rusko, konflikt, vojna, NATO Foto: , ,
Raketový systém protivzdušnej obrany Patriot nemeckých síl Bundeswehru na vojenskom letisku počas mediálnej prezentácie v nemeckom meste Schwesing 17. marca 2022.
debata (9)

O odovzdaní jedného systému Patriot rokoval podľa denníka ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom minulý týždeň na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Kišiňove. Požiadavku podporil holandský premiér Mark Rutte.

Španielska armáda má vo výzbroji dva systémy Patriot, ktoré potrebujú modernizáciu. Jeden systém je rozmiestnený na španielskom území a ministerstvo obrany ho považuje za kľúčový pre národnú obranu.

Podľa denníka El País by Španielsko bolo ochotné jeden systém Kyjevu prenechať, to sa ale nepáči tureckému prezidentovi Erdoganovi, ktorý by chcel, aby systém zostal na tureckej základni aj na budúci rok. Podľa španielskeho denníka tam však má veľmi malý vojenský význam.

Krajiny NATO rozmiestnili svoje protivzdušné systémy v Turecku kvôli hrozbám raketového útoku zo susednej Sýrie. Takéto riziko je však v súčasnosti veľmi nízke. Umiestnenie systému má však politický význam a je symbolom solidarity medzi štátmi Severoatlantickej aliancie.

Okrem starších protivzdušných systémov Hawk a Aspide Španielsko poskytlo alebo sa zaviazalo poskytnúť Kyjevu tanky Leopard 2 a pásové obrnené vozidlá M-113.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Turecko #Patriot #vojna na Ukrajine