Orbán obvinil Brusel, že chce do Maďarska umiestňovať migrantov silou

Maďarský premiér Viktor Orbán obvinil Európsku úniu, že chce v jeho krajine umiestniť migrantov silou. Reagoval tak na to, že ministri vnútra krajín EÚ sa vo štvrtok večer dohodli na reforme migračných únijných pravidiel. Spolu s Maďarskom ju nepodporilo ani Poľsko. Poľský minister pre európske záležitosti Szymon Szynkowski vel Sęk v piatok vyhlásil, že Varšava neakceptuje takéto absurdné nápady.

09.06.2023 12:11
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (43)

Namiesto záväzných kvót na prerozdeľovanie migrantov, ktoré pri pokuse o jeho zavedenie pred siedmimi rokmi odmietlo Česko, Poľsko a Maďarsko, počíta schválený návrh s tým, že relokácie budú iba jednou z možností, ako preťaženým krajinám najmä na juhu Európskej únie v prípade potreby pomôcť.

Maďarskí policajti naháňali na Slovensku migrantov. Len cvične

Video

Ďalšími variantmi má byť priamy finančný príspevok a iná pomoc, napríklad vyslanie expertov či materiálna podpora. Pokiaľ nejaká krajina nebude chcieť migrantov prijímať, mala by zaplatiť 20-tisíc eur za každého neprijatého človeka.

mimoriadna schôdza, Peter Pellegrini Čítajte viac Migračné kvóty opäť spôsobujú rozruch. Pellegrini vyzval Šimka, aby nemenil kurz

„Brusel zneužíva právomoci. Chcú umiestniť migrantov do Maďarska silou. To je neprijateľné, chcú nútene z Maďarska urobiť krajinu migrantov,“ povedal podľa svojho hovorcu Zoltána Kovácsa maďarský premiér Viktor Orbán, ktorého vláda dlhodobo presadzuje tvrdú politiku proti prisťahovalcom najmä z moslimských krajín.

Európsky blok sa dlhodobo pokúšal zhodnúť na reforme migračnej a azylovej politiky, ktorú predložila Európska komisia v reakcii na nefunkčnosť doterajších pravidiel počas utečeneckej vlny z roku 2015.

Kľúčová časť reformy týkajúca sa solidarity s najvyťaženejšími štátmi zostávala kvôli ostro rozdeleným názorom dlho mimo záujmu politikov. V minulosti neúspešné návrhy riešení tiež obvykle počítali s „flexibilnou solidaritou“, teda nejakými formami inej podpory migráciou zasiahnutých krajín než len preberaním migrantov.

„Systém povinného prerozdeľovania sa už raz zrútil ako domček z kariet, keď sa ukázalo, že je neuskutočniteľný, škodlivý a nezodpovedajúci výzvam,“ napísal na twitteri poľský minister pre európske záležitosti Szynkowski vel Sęk. „Nebudeme súhlasiť s tým, aby nám boli vnucované absurdné nápady,“ dodal a pripomenul, že Poľsko si po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu „poradilo s najväčšou migračnou krízou po druhej svetovej vojne“. Poľsko prijalo asi 1,6 milióna vojnových utečencov zo susednej krajiny.

Príspevok vo výške 20-tisíc eur za každého migranta, ktorého krajina neubudne chcieť prijať v rámci stanovenej kvóty, námestník poľského ministra vnútra Bartosz Grodecki označil za „trest“. V televízii TVP Info povedal, že existuje obrovský nepomer medzi čiastkami, ktoré EÚ vynakladá na migrantov z juhu a na utečencov z vojnou zasiahnutej Ukrajiny.

Pri štvrtkovom hlasovaní na schôdzke únijných ministrov vnútra sa zdržali zástupcovia Slovenska, Malty, Litvy a Bulharska, píše portál Deutsche Welle.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Viktor Orbán #migranti