Výbuch granátu zabil v Somálsku 27 ľudí, hotelová dráma v Mogadišu sa skončila 16 obeťami

Pri výbuchu mínometného granátu neďaleko mesta Qoryoley v somálskom regióne Južné Šabeli prišlo v piatok o život najmenej 27 osôb, prevažne detí. Ďalších 53 ľudí bolo zranených, informovala agentúra Reuters.

10.06.2023 09:10 , aktualizované: 12:28
mogadišo Foto: ,
Somálsky vojak stojí na stráži pri zničenom okne hotela Pearl Beach v somálskom Mogadiše v sobotu 10. júna 2023. Extrémisti zaútočili na plážový hotel v piatok a bezpečnostné sily ich neskôr zlikvidovali.
debata (4)

Predstaviteľ miestnej samosprávy spresnil, že skupina detí našla nevybuchnutý mínometný granát, ktorý pri manipulácii explodoval.

Miestne úrady následne apelovali na vládu a humanitárne organizácie, aby v oblasti odstránili míny a granáty.

Obyvatelia uviedli, že nevybuchnuté granáty, s ktorými sa hrali deti, používali frakcie bojujúce frakcie v Somálsku.

Obliehanie hotela: 16 obetí

Príslušníci somálskych bezpečnostných síl dnes ukončili operáciu proti bojovníkom islamistickej militantnej skupiny Šabáb, ktorí v piatok zaútočili na jeden z hotelov v metropole Mogadišu. Podľa polície pri útoku zomrelo šesť civilistov, traja príslušníci bezpečnostných síl a sedem útočníkov. Desať civilistov bolo pri šesťhodinovom obliehaní zranených. Podrobnosti o obetiach zatiaľ nie sú k dispozícii.

„Pri útoku zomrelo šesť civilistov (…) a desať ďalších bolo zranených. Traja statoční príslušníci bezpečnostných síl boli tiež zabití,“ uviedla polícia vo vyhlásení. „Bezpečnostným zložkám sa podarilo zachrániť 84 osôb vrátane žien, detí a seniorov,“ dodala.

Útok začal v piatok večer, keď sedem útočníkov vtrhlo do hotela Pearl Beach na pobreží Mogadiša. Jeden z miestnych policajtov agentúre DPA povedal, že dvaja samovražední atentátnici sa najprv vyhodili do povetria pri hotelovom vchode. Následne do budovy vpadli ozbrojenci. Útok podľa polície skončil okolo druhej hodiny rannej po prudkej prestrelke medzi bezpečnostnými silami a útočníkmi, ktorí boli všetci zabití.

K zodpovednosti za útok sa prihlásila skupina aš-Šabáb, ktorá uviedla, že sa cielene zamerala na miesto navštevované vládnymi úradníkmi.

Hostia ako rukojemníci

Následne do budovy vtrhlo ozbrojené komando islamistov, ktorých počet nebol polícii bezprostredne zná­my.

Podľa dostupných informácií útočníci sa zmocnili hotelových hostí ako rukojemníkov, čím sťažili zásah bezpečnostných zložiek.

DPA s odvolaním sa na políciu informovala, že útok na hotel si vyžiadal sedem obetí. Je medzi nimi päť hostí hotela Pearl Beach a dvaja pracovníci strážnej služby.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Somálsko #granát