NATO chystá najväčšie letecké cvičenie v histórii. Nemci protestujú

Stovky ľudí sa v sobotu zišli na demonštrácii pred základňou Wunstorf pri nemeckom Hannoveri, kde má v pondelok začať najväčšie letecké cvičenie v histórii NATO - Air Defender 23. Požadujú prímerie a diplomatické riešenie vojny na Ukrajine, informovala agentúra DPA.

10.06.2023 16:36
Air Defender 23 Foto:
Leteckého cvičenia NATO Air Defender 23 v Nemecku sa zúčastní aj americká armáda.
debata (176)

Protest pod heslom „Cvičte mier namiesto vojny“ zvolali mierové iniciatívy, podľa DPA bol napríklad transparent s nápisom: „Preč so zbraňami! Nie vojne! Odzbrojenie ihneď!“ Podľa údajov polície sa na demonštrácii zhromaždilo asi 300 osôb.

Takto sa pripravuje nemecká Luftwaffe na cvičenie Air Defender 23
Video

Dvanásťdňové cvičenie sa plánovalo päť rokov a bude najväčšie svojho druhu v dejinách NATO. Podľa nemeckej armády, ktorá bude cvičeniu veliť, sa na ňom zúčastní okolo 10 000 vojakov.

Ako vyslať vojakov USA na východ Európy? Ukázali to manévre Defender 23
Video

Manévrov, ktoré sa budú odohrávať nad Nemeckom a časťami Severného a Baltského mora do 23. júna, sa zúčastní 25 štátov, Slovensko medzi nimi chýba: Belgicko, Bulharsko, Dánsko, Nemecko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Taliansko, Japonsko, Chorvátsko, Lotyšsko, Litva, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Rumunsko, Švédsko, Slovinsko, Španielsko, Česká republika, Turecko , Maďarsko, USA, Veľká Británia, informuje nemecká armáda na svojom webe.

Nasadených bude 250 lietadiel, ktoré podniknú okolo 2 000 letov. Americká veľvyslankyňa v Nemecku Amy Gutmannová cvičenie označila za pôsobivú ukážku pripravenosti NATO.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NATO #vojenské cvičenie #vojna na Ukrajine