Ukrajinskí separatisti aj prokyjevské sily vraj mučia ľudí

Medzinárodná organizácia obhajujúca ľudské práva Amnesty International (AI) vraj zhromaždila ďalšie dôkazy o mučení, ktorému bola za posledné tri mesiace podrobená na východe Ukrajiny viac než stovka unesených civilistov. Za tieto zločiny sú podľa organizácie zodpovední ako proruskí separatisti, tak sily verné Kyjevu.

10.07.2014 18:00
debata (19)

Amnesty International tvrdí, že surovo bití alebo inak mučení boli novinári, aktivisti a demonštranti. „Väčšinu únosov páchajú ozbrojení separatisti, ktorí svoje obete často bijú do bezvedomia a mučia,“ povedal zástupca AI pre Európu a Strednú Áziu Denis Krivošejev, ktorého citovala agentúra DPA.

Jedna zadržaná žena podľa Krivošejeva priniesla svedectvo, ako ju prinútili vlastnou krvou napísať na stenu povstalecké heslo.

Krivošejev upozornil, že Amnesty International má informácie, že podobných zločinov, hoci v menšej miere, sa dopúšťajú aj provládne sily.

Podľa OSN bolo v posledných troch mesiacoch v oblasti nahlásených 222 únosov. Ukrajinské ministerstvo vnútra uvádza 500 prípadov únosov medzi aprílom a júnom.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #únos #mučenie #Amnesty International #Ukrajina #kríza na Ukrajine