Protest v Etiópii proti moslimom prilákal desaťtisíce ľudí

Viac ako 100-tisíc Etiópčanov v stredu demonštrovalo proti zabíjaniu etiópskych kresťanov moslimskými extrémistami v Líbyi, ale aj proti neschopnosti vlastnej vlády obmedziť v krajine chudobu, ktorá núti obyvateľov emigrovať cez nebezpečné oblasti.

22.04.2015 16:48
etiópia, protest Foto: ,
Desaťtisíce Etiópčanov v stredu protestovalo proti Islamskému štátu.
debata

Pochod v Addis Abebe sa pritom konal s podporou vlády, ktorej predseda Hailemariam Desalegn kladie navádzanie chudobných na „cestu smrti“ za vinu obchodníkom s ľuďmi. Zhromaždenie vyústilo do násilných stretov s políciou a najmenej 100 ľudí počas neho zadržali.

Demonštranti okrem iného vyzývali na „pomstenie krvi synov“, čo bolo narážkou na popravu 30 Etiópčanov prívržencami extrémistickej organizácie Islamský štát (IŠ) v Líbyi. Prevažne kresťanskou Etiópiou videozáznam zverejnený v nedeľu hlboko otriasol, pričom sa predpokladá, že obeťami sú emigranti, ktorí padli do zajatia cestou do Európy.

Medzi demonštrantmi bola i matka jedného z popravených, ktorá sa vyjadrila, že je „veľmi šťastná“ z masovej účasti a „nikdy by nečakala, že sa také niečo stane“. Podľa vlastných slov tiež dúfa, že vláda zareaguje uzavretím všetkých nelegálnych hraničných priechodov a zatýkaním obchodníkov s ľuďmi.

Niektorí mladí ľudia v Addis Abebe však napriek obavám z IŠ tvrdia, že o útek do Európy, obvykle cez Sudán a Líbyu, by sa stále pokúsili, ak by mali peniaze na zaplatenie prevádzačov. Etiópska vláda po udalosti v Líbyi vyhlásila trojdňový štátny smútok od utorka do štvrtka.

debata chyba
Viac na túto tému: #protest #pochod #Islamský štát #Etiópia