Biely dom bol dúhový. Americkí gejovia si hovoria áno

Je to víťazstvo pre Ameriku. Tak komentoval prezident USA Barack Obama rozhodnutie Najvyššieho súdu, podľa ktorého musí byť párom rovnakého pohlavia umožnené uzavretie manželstva. Verdikt prešiel najtesnejším možným rozdielom. Za boli piati sudcovia, proti štyria.

29.06.2015 09:19
homosexuáli, USA, bIELY DOM Foto:
Aktivisti za práva homosexuálov pred Bielym domom nasvieteným v dúhových farbách.
debata

„Je mi skutočne cťou, že som bol schopný bojovať za manželstvo a žiť v súlade so záväzkami, ktoré ma viažu k môjmu manželovi,“ vyhlásil podľa televízie CNN James Obergefell. Práve rozhodnutie Najvyššieho súdu v prípade tohto muža z Ohia znamená, že americkí homosexuáli majú právo na sobáš.

Obergefellovi po verdikte zavolal Obama a pogratuloval mu. Americký prezident tiež vyhlásil, že všetci obyvatelia USA si musia byť rovní pred zákonom.

„Toto rozhodnutie potvrdzuje to, v čo milióny Američanov verilo v srdciach,“ povedal Obama. „Ak sme naozaj boli stvorení, aby sme si boli rovní, tak skutočná láska, ktorou sa zaväzujeme jeden druhému, musí byť rovnoprávna pre všetkých. Rozhodnutie posilní naše komunity v tom, že ponúkne párom rovnakého pohlavia dôstojnosť manželstva po celej tejto úžasnej krajine,“ vyhlásil americký prezident. Na počesť verdiktu bol dokonca Biely dom nasvietený v dúhových farieb.

Verdikt Najvyššieho súdu odráža, ako sa americká verejnosť teraz díva na manželstvá homosexuálov.
Brian Powell, americký sociológ

Mnohí odborníci spájajú rozhodnutie Najvyššieho súdu aj s tým, ako sa za posledných desať rokov zmenil názor Američanov na homosexuálne manželstvá. Podľa prieskumov ich väčšina obyvateľov USA podporuje. Samotný Obama však ešte v roku 2008 počas svojej prvej prezidentskej kampane tvrdil, že manželstvo je pre neho zväzok medzi mužom a ženou.

„Verdikt Najvyššieho súdu odráža, ako sa americká verejnosť teraz díva na manželstvá homosexuálov. V krátkom čase sa pohľad Američanov na svadby gejov a lesieb jednoznačne zmenil. Je to jeden z najdramatic­kejších obratov vo verejnej mienke, aký sa kedy udial,“ reagoval pre Pravdu Brian Powell, sociológ z univerzity v Indiane. „Ešte približne pred desiatimi rokmi boli viac ako tri pätiny Američanov proti svadbám homosexuálov. Teraz ich približne tri pätiny podporujú,“ pripomenul Powell.

Rozhodnutie však bude ďalej dôvodom na politické, ale aj právnické debaty. Viacero prezidentských kandidátov z Republikánskej strany ho označilo za neprimeraný súdny aktivizmus. Konzervatívec Mike Huckabee, ktorí sa chcel stať prezidentom už v roku 2008, dokonca vyhlásil, že je potrebné odmietnuť súdnu tyraniu, tak ako Američania v roku 1776 zavrhli britskú nadvládu. Ďalší republikáni, ako napríklad Jeb Bush, boli v hodnotení zmierlivejší. Podľa Busha je potrebné chrániť náboženské slobody, ale mali by sme milovať svojich susedov a rešpektovať ostatných. Prezidentské voľby sa v USA konajú na budúci rok.

Právnickou otázkou zase je, na aké praktické prekážky homosexuáli narazia pri uzatváraní manželstiev.

„Niektoré štáty prijali zákony, na základe ktorých môžu verejní predstavitelia odmietnuť potvrdenie homosexuálneho sobášu, keď s ním nesúhlasia. Pokladám to za absolútne protiústavné, pretože oni musia dodržiavať zákony,“ povedal pre Pravdu politológ Kenneth Wald z Floridskej univerzity. „Menej jasné je to v prípade súkromných firiem, či sa napríklad musia podieľať na organizovaní svadieb gejov a lesieb, keď si niekto objedná ich služby. O tomto probléme ešte budeme veľa počuť,“ myslí si Wald.

Je však veľmi pravdepodobné, že pohľad verejnosti na gejov a lesby a ďalšie sexuálne menšiny bude postupne ešte ústretovejší. Vo vekovej skupine od 18 do 34 rokov podporuje homosexuálne manželstvá viac ako 70 percent Američanov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sobáše homosexuálov