Putin sa zapojí do archeologického výskumu na Kryme

Ruský prezident Vladimir Putin sa má znovu zapísať do povedomia ruskej verejnosti ako dobrodruh a objaviteľ. Denník Izvestija v piatok na svojich webových stránkach oznámil, že hlava štátu sa zúčastní prieskumného projektu, ktorého cieľom je mapovať trasu Hodvábnej cesty, starovekej obchodnej trasy spájajúcej východnú Áziu sa Stredomorím. Projekt má politický podtext: miestom výskumu bude okupovaný Krym.

31.07.2015 08:49
Putin, Rusko Foto: ,
Vladimir Putin sleduje námornícku prehliadku v Baltiysku na východe Ruska.
debata (65)

Podľa Ruskej geografickej spoločnosti, ktorá prieskum organizuje, sa projekt zameria nielen na pamätihodnosti spojené s dávnymi obchodnými kontaktmi medzi Áziou a Európou, ale aj na vraky antických, ktoré ležia na dne Čierneho mora. Informácie o tom, kedy sa výskum uskutoční a ako sa na ňom bude Putin podieľať, zatiaľ ruskí výskumníci taja.

Ukrajinský Krym, ktorý Rusko vlani na jar násilne obsadilo a neskôr anektovalo, nebol vybraný náhodou, uviedla geografická spoločnosť. „Akonáhle sa polostrov stal znovu súčasťou Ruska, stala sa oblasť prioritou pre celú krajinu,“ uviedla vo vyhlásení.

Putin sa už v minulosti zapojil už do mnohých dobrodružných akcií, ktoré majú zvýšiť jeho popularitu medzi ruskou verejnosťou. Netají sa ani svojimi vedeckými ambíciami. V roku 2009 podnikol v batyskafe Mir výpravu na dno Bajkalského jazera, o rok neskôr sa pridal k výprave za snežnými leopardmi na juhu Sibíre.

Výprava na dno Čierneho mora, kde Putin našiel dve amfory, sa v roku 2011 príliš nevydarila. Neskôr bol Kremeľ nútený priznať, že objav antických trofejí bol vopred starostlivo pripravený. V roku 2012 Putin zaujal letom na deltapláne, ktorým vraj chcel naviesť biele žeriavy na cestu do teplých krajín. Vlani podporil svoju povesť obetavého ochrancu prírody, keď vypustil do voľnej prírody trojicu mláďat vzácneho tigra amurského.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Krym