Teroristické útoky vyvolávajú odpor Britov k únii

Britskou metropolou opäť otriaslo teroristické vyčíňanie, pričom podľa tamojšej polície nebude posledné. Muž ozbrojený nožom v sobotu večer vážne zranil jedného človeka na stanici metra Leytonstone vo východnej časti Londýna.

07.12.2015 10:00
Londýn, demonštrácia, Sýria Foto: ,
Vyše štyritisíc demonštrantov koncom novembra dočasne zablokovalo ulice v centre Londýna pri Downing Street, ktorá je sídlom britského premiéra Davida Camerona. Protestovali proti bombardovaniu cieľov v Sýrii. Podľa demonštrantov bombardovanie jednotiek ISIS, rozptýlených ako jednotlivci medzi civilné obyvateľstvo v Sýrii, je neefektívne a poslúži len ako verbovací nástroj pre ďalších teroristov.
debata (15)

Ďalšie dve osoby utrpeli bodné zranenia ľahšieho charakteru. Polícia po zadržaní útočníka označila udalosť za teroristický čin. Podľa správ miestnych médií pritom údajne kričal: „Toto je za Sýriu.“ Útok bol podľa jeho slov reakciou na britskú intervenciu v Sýrii.

„Hrozba terorizmu v krajine zostáva na kritickej úrovni, čo znamená, že teroristický útok je vysoko pravdepodobný,“ povedal po útoku Richard Walton, šéf protiteroristického oddelenia londýnskej metropolitnej polície. Práve hrozba ďalších možných teroristických útokov vyvoláva u Britov strach a čoraz viac ich je aktuálne za odchod Británie z Európskej únie.

Utečenec = terorista?

Bežní Briti si teroristov spájajú s migrantmi. „Médiá sú plné otrasných správ o utečencoch, teroristoch či vojne v Sýrii. Samozrejme, že sa nám teroristické činy v krajine spájajú s utečencami, keď napríklad z do­terajších výsledkov vyšetrovania parížskych útokov vyplýva, že najmenej dvaja teroristi do Európy vstúpili ako údajní utečenci,“ opisuje pre Pravdu Britka Rebecca Wilemore, ktorá pracuje v centre Londýna v jednej z tamojších marketingových agentúr.

Víkendový útok v Británii vážne narušil premávku vlakov na centrálnej trase londýnskeho metra. Na časti trasy nepremávali počas noci vlaky vôbec a na zvyšku len s veľkými meškaniami. „Bojíme sa o svoje životy. Vraciate sa z práce domov a niekto na vás vytiahne zbraň, lebo ide pomstiť svoju vlasť. Takto v strachu sa žiť nedá,“ hovorí Rebecca.

V Spojenom kráľovstve v súčasnosti platí druhý najvyšší stupeň varovania pred teroristickými útokmi. Hlavnú hrozbu predstavuje organizácia IS (Islamský štát), operujúca v Sýrii a Iraku, a jej prípadní stúpenci v Británii. Britský parlament pritom minulý týždeň schválil rozšírenie leteckej misie proti extrémistickej organizácii IS v Iraku aj na susednú Sýriu. Británia odvtedy podnikla v Sýrii už dve série náletov. „Sme multikultúrna spoločnosť. Dlhé roky žijú Briti, ktorí sa tu narodili, ako aj prisťahovalci z iných krajín bez väčších problémov spoločne. To, čo sa deje teraz, je však neúnosné. V britskej spoločnosti narastá odpor voči migrantom práve v súvislosti s rôznymi teroristickými útokmi,“ povedala pre Pravdu Ashley Birkett, ktorá učí na základnej škole v britskom meste Bristol.

„Je pravda, že minimálne jeden z teroristov v Paríži prišiel cez Grécko ako utečenec. Ale myslím si, že teroristická sieť je taká veľká a má takú podporu, že nie je pre nich problém dostať sa do Európskej únie, v ktorej majú tiež veľa ľudí ochotných a pripravených zomrieť ako samovražední atentátnici. Samozrejme, niektorí sem prichádzajú aj ako utečenci. Väčšina utečencov sú však ľudia, ktorí nechcú Európe škodiť, ale chcú nájsť nový život v demokratických spoločnostiach. Preto si myslím, že je veľká chyba, ak spájame tému utečeneckej krízy s témou terorizmu. Samozrejme, táto veľká utečenecká kríza slúži ako dobrý úkryt pre niektorých teroristov, ale teroristi si dokážu nájsť veľa úkrytov,“ poznamenáva pre Pravdu Aristides Hatzis, profesor práva a ekonomiky na Aténskej univerzite.

Viac Britov je za odchod z EÚ

Z aktuálneho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre denník The Independent vypracovala spoločnosť ORB, vyplýva, že už viac ako polovica Britov je za odchod krajiny z únie. Britský premiér David Cameron plánuje vyhlásiť referendum o zotrvaní alebo odchode krajiny z únie pravdepodobne v júli budúceho roka. Práve posledný prieskum verejnej mienky ukázal, že čím bude väčšia hrozba teroristických útokov a do Európy bude prichádzať viac utečencov, Briti povedia v júlovom referende únii jasné nie. Britskou spoločnosťou najviac otriasli nedávne parížske teroristické útoky z 13. novembra.

V júli tohto roka si pritom Briti pripomenuli desiate výročie teroristických útokov na londýnske metro, pri ktorých prišlo o život 52 ľudí a ďalších 700 utrpelo zranenia. Bomboví útočníci, britskí moslimovia, podľa vzoru Al-Kajdá nastúpili v ono letné ráno na stanici King's Cross do spojov verejnej dopravy a v troch vlakoch metra a v autobuse sa vyhodili do vzduchu. Išlo o najvražednejší útok v Londýne od druhej svetovej vojny. Najprv to v ten deň vyzeralo na nehodu, ale neskôr sa ukázalo, že Londýn sa 7. júla 2005 stal terčom série teroristických útokov. V júli tohto roka navyše zahynulo 30 britských dovolenkárov v Tunisku. Stali sa obeťami teroristických útokov.

Aktuálne útoky ohrozujú zotrvanie Británii v únii. Podľa aktuálne zverejnených údajov sa za vystúpenie z Európskej únie vyslovilo 52 percent opýtaných, zatiaľ čo 48 percent z dvetisíc respondentov povedalo, že krajina by mala v dvadsaťosmičke zostať. Najnovší prieskum ukázal, že odpor k zachovaniu britského členstva v EÚ rastie s vekom. Zostať v EÚ chce podľa prieskumu 69 percent mladých Britov vo veku od 18 do 24 rokov. Naopak, iba 38 percent ľudí starších ako 65 rokov má rovnaký názor, zatiaľ čo 62 percent požaduje odchod z únie.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #teroristické útoky