Lavrov vníma pozitívnu dynamiku v urovnávaní krízy v Sýrii

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že Moskva vidí pozitívnu dynamiku v procese riešenia krízy v Sýrii. Informovala o tom agentúra Reuters.

14.12.2015 12:49
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov.
debata (36)

Šéf ruskej diplomacie pripomenul návrh ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý na jeseň v prejave pred Valným zhromaždením OSN navrhol vytvoriť jediný protiteroristický front. Lavrov zdôraznil, že Rusko je nielen oddané tejto myšlienke, ale ju aj dôsledne presadzuje na stretnutiach so všetkými partnermi.

Ako príklad Lavrov uviedol „pozitívnu dynamiku súvisiacu s urovnaním konfliktu v Sýrii" a za úspech označil fakt, že sa na spoločných rokovaniach zišli jeho vnútorní hráči.

Teraz, „keď je (táto) skupina vytvorená a sformulovala priority" zamerané na urovnanie konfliktu, je „veľmi dôležité" dosahovať aj praktické výsledky.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin podľa agentúry RIA Novosti ocenil konštruktívny prístup, ktorý prejavujú USA v boji s terorizmom a „pri paralelných krokoch" voči extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Čurkin konštatoval, že Rusko a USA sa zhodujú na nutnosti vystupovať v boji proti terorizmu jednotne. Priznal však rozpory v názoroch na ďalší osud súčasného sýrskeho vedenia.

Gerasimov: Rusko podporuje ofenzívu opozičných síl v Sýrii

Ruské vzdušné sily vykonávajú denne v Sýrii desiatky náletov, ktorých cieľom je podpora pozemných operácií Sýrskej slobodnej armády (FSA), bojujúcej po boku vládnych síl proti islamským militantom, uviedol podľa agentúry Reuters náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl generál Valerij Gerasimov.

Počet bojovníkov Sýrskej slobodnej armády, ktorí sú v súčasnosti na postupe v provinciách Homs, Hamá, Aleppo a Rakka, presahuje 5-tisíc mužov, povedal Gerasimov na stretnutí so zahraničnými vojenskými atašé akreditovanými v Moskve.

„Počet týchto jednotiek Sýrskej slobodnej armády stále stúpa. Len na ich podporu vykonávajú ruské vzdušné sily 30–40 náletov denne. Zároveň im dodávajú zbrane a strelivo a poskytujú im materiálnu podporu," povedal Gerasimov a zopakoval tak vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina.

Šéf Kremľa totiž v piatok uviedol, že ruské letectvo poskytuje podporu nielen vládnym jednotkám, ale aj časti jednotiek FSA, ktorým takisto dodáva výzbroj, strelivo a ďalšie materiálne zabezpečenie.

Koalícia v boji proti IS

Spojenými štátmi vedená koalícia podniká od septembra 2014 nálety na pozície IS v Sýrii i v Iraku.

Rusko vyslalo do Sýrie svoje lietadlá koncom septembra tohto roku na základe žiadosti sýrskej vlády. V tejto súvislosti Rusko zdôrazňuje, že na svoje nálety, ktorých cieľom je pomôcť sýrskej armáde v jej pozemnej ofenzíve, má mandát – na rozdiel od Američanmi vedenej koalície, ktorá koná bez súhlasu sýrskej vlády a bez mandátu OSN.

Ako pripomenula RIA Novosti, medzinárodné právo pripúšťa použitie sily na území zahraničného štátu na základe rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN alebo v prípade, že ide o sebaobranu či reakciu na žiadosť vlády daného štátu.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #IS #koalícia proti IS