MAAE ukončila vyšetrovanie jadrového programu Iránu

Čelné štáty Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) prijali v utorok rezolúciu, ktorou sa formálne ukončilo desať rokov trvajúce vyšetrovanie tvrdení, že Irán pracoval na vývoji jadrových zbraní. Informovala o tom agentúra AP.

15.12.2015 19:45
debata (1)

Formálne uzavretie vyšetrovania vyplýva z jadrovej dohody medzi Teheránom a šiestimi svetovými mocnosťami, ktorá obmedzuje iránsky jadrový program – zneužiteľný aj na vojenské účely – výmenou za stiahnutie medzinárodných sankcií.

Utorkový krok 35-členného výboru MAAE prichádza po novembrovom vyhlásení tejto agentúry OSN, že Irán v minulosti pracoval na prvkoch jadrovej zbrane. Teherán však takéto aktivity i záujem o zostrojenie atómovej zbrane odmieta.

Stanovisko EÚ odráža vôľu členov výboru posunúť sa v danej otázke dopredu. Na rozdiel od predchádzajúcich stanovísk EÚ sa to dnešné vyhlo kritike Iránu. Uvádza sa v ňom iba toľko, že únia rešpektuje závery MAAE.

Vyšetrovanie zo strany MAAE stálo v centre dlhodobých sporov ohľadom iránskeho jadrového programu, pričom dávnejšie zistenia MAAE boli základom pre stále prísnejšie sankcie uvalené na Teherán Spojenými štátmi, OSN a EÚ.

Irán v júli uzatvoril ďalekosiahlu dohodu s Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA, ktorá Teheránu ukladá obmedzenie civilného jadrového programu a prijatie zahraničných inšpekcií.

Výmenou za to budú postupne stiahnuté sankcie vrátane embarga na iránsky ropný priemysel. Dohoda má vstúpiť do platnosti začiatkom nasledujúceho roka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #maae #iránsky jadrový program