Slovenského alpinistu vyzdvihli z trhliny v ľadovci. Mŕtveho

TASR | 30.04.2012 17:53
Telesné pozostatky mŕtveho slovenského alpinistu, ktorý sa v sobotu zrútil do trhliny v ľadovci vo Východnom Tirolsku a zostal tam zakliesnený, sa rakúskym záchranárom podarilo uvoľniť a vyzdvihnúť z približne 40-metrovej hĺbky na povrch.

Informáciu priniesla rakúska tlačová agentúra APA s odvolaním sa na šéfa horských záchranárov v regióne Petra Ladstättera.

Tridsiatnik, ktorý spadol do trhliny, patril k osemčlennej skupine, ktorá sa v sobotu vydala na 3657 metrov vysoký Grossvenediger. Na zostup z končiara piati z členov skupiny využili lyže, zvyšní traja absolvovali zostup pešo. Pri prechode cez terén s početnými trhlinami sa prvý z trojice prepadol do zmäknutého snehu a zrútil do pukliny. Nie je jasné, prečo traja horolezci neboli zaistení lanom.

Práca záchranárov si vzhľadom na to, že trhlina bola veľmi úzka, vyžiadala nasadenie špeciálneho zariadenia a mimoriadnu zručnosť. Záchranárom dnes prialo i počasie.

V nedeľu sa práve nepriaznivé meteorologické podmienky, vrátane zlej viditeľnosti a prudkého vetra, podpísali pod nehodu troch záchranárov, z ktorých jeden zahynul. Jej okolnosti začali dnes z iniciatívy prokuratúry v Innsbrucku vyšetrovať.