Vizitky primátorov krajských miest

ČTK | 03.12.2006 08:06
Komunálne voľby Foto: ,
Komunálne voľby
Vizitky primátorov ôsmich krajských miest Slovenska, ktorých zvolili občania v sobotňajších komunálnych voľbách. Štyria primátori post obhájili, na štyroch radniciach zasadnú noví ľudia.

Bratislava – Andrej Ďurkovský

Štyridsaťosemročný kresťanský demokrat (KDH) obhájil primátorský post v hlavnom meste. Absolvent Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity pracoval ako vedúci projektant v bratislavskom podniku Hydroconsult, neskôr v rakúskej projekčnej kancelárii Vasko. Od decembra 1990 bol členom mestského zastupiteľstva, v rokoch 1994 až 2002 starostom bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Prvýkrát uspel ako kandidát na primátora v decembri 2002. Andrej Ďurkovský je ženatý, s manželkou Františkou má dvoch synov a jednu dcéru.

Trnava – Štefan Bošnák

Trnavskú radnicu vedie kresťanský demokrat Bošnák (59) už od roku 1994. Absolvent Vysokej školy poľnohospodárskej pracoval od 70. rokov v poľnohospodárskej správe. Do trnavského zastupiteľstva zasadol v roku 1990, nasledujúce štyri roky bol aj prvým viceprimátorom. V roku 1992 bol zvolený do Snemovne národov Federálneho zhromaždenia bývalej ČSFR. Trnava sa stala v minulých rokoch symbolom mesta, ktoré dokázalo prilákať zahraničných investorov na čele s automobilkou PSA Peugeot Citroën. Bošnák zastupuje Trnavu aj vo vedení Združenia miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska. Je ženatý a má štyri deti.

Trenčín – Branislav Celler

Tridsaťdeväťročný komunálny politik, ktorý kandidoval za SDKÚ-DS a KDH, obhájil primátorský post. Absolvent Stavebnej fakulty Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave pracoval ako projektant v štátnom podniku Texing Trenčín, začiatkom 90. rokov bol športovým manažérom Basketbalového klubu TTS Trenčín, následne pracoval v spoločnosti Stival Trenčín a bol riaditeľom spoločnosti La Familia. Do trenčianskeho zastupiteľstva Cellera zvolili prvýkrát v roku 1994. Pôvodne bol členom Demokratickej strany, ktorá sa tento rok zlúčila s SDKÚ. Primátorom sa stal po doplňujúcich voľbách v marci 2003, keď jeho predchodcu Juraja Lišku vymenovali za ministra obrany. Branislav Celler je ženatý, má dve deti.

Žilina – Ivan Harman

Víťaz nad dlhoročným primátorom a predsedom SNS Jánom Slotom kandidoval za koalíciu SDKÚ-DS, KDH, SF a OKS. Harman (39) po ukončení štúdia na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici pracoval ako učiteľ fyziky a chémie, geológ, neskôr ako výskumník vo Výskumnom a vývojovom ústave železníc. Je spolumajiteľom a kreatívnym riaditeľom reklamnej agentúry a vydavateľstva. Politike sa začal aktívne venovať od roku 2000, keď vstúpil do SDKÚ. Od februára 2002 do apríla 2006 bol predsedom regionálneho žilinského zväzu strany, od novembra 2002 do 17. novembra tohto roku bol generálnym sekretárom. S manželkou Andreou vychováva syna a dcéru.

Nitra – Jozef Dvonč

Doterajší prednosta Krajského úradu v Nitre kandidoval s podporou strán Smer-SD, KDH, SNS, SF a HZD. Nahradí Františka Víteka, ktorý vo voľbách neuspel ako nezávislý kandidát. Dvonč (52) sa uchádzal o primátorskú stoličku už druhýkrát. Absolvent Slovenskej poľnohospodárskej univerzity pôsobil dlhé roky ako riaditeľ nitrianskeho Agroinštitútu a bol aj obchodným riaditeľom Víno Nitra. V rokoch 2001 až 2005 bol poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja. Rovnaké meno sa vyskytuje v registračných protokoloch Štátnej bezpečnosti, ktoré zverejnil Ústav pamäti národa. Dvonč však spoluprácu s komunistickou tajnou políciou odmietol.

Banská Bystrica – Ivan Saktor

Dlhoročný prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) potvrdil úlohu favorita. Okrem Smeru-SD ho podporili aj SNS, zelení, komunisti (KSS) a Slobodné fórum. Saktor (52) začínal ako robotník, postupne sa vypracoval na hlavného stavbyvedúceho a výrobného námestníka riaditeľa. Vo vedúcich funkciách v odboroch sa angažoval od začiatku 90. rokov. KOZ šéfoval v rokoch 1996 až 2006, slovenských odborárov zastupoval aj v medzinárodných inštitúciách. Koncom 90. rokov vyštudoval špeciálnu prácu na Pedagogickej fakulte UK v Bratislave. Je ženatý, má štyri deti.

Košice – František Knapík

Päťdesiatročný kandidát pravicovej koalície KDH, SDKÚ-DS a SMK obhájil svoj post. Po vyštudovaní Lesníckej fakulty vo Zvolene pracoval v košickej pobočke Lesoprojektu, následne vo Východoslovenských lesoch. Od roku 1996 bol starostom mestskej časti Košice-Košická Nová Ves, od roku 2002 aj námestníkom košického primátora. Do primátorského kresla Knapíka prvýkrát zvolili v doplnkových voľbách tento rok v apríli po tom, ako sa jeho predchodca Zdenko Trebuľa stal predsedom Košického samosprávneho kra­ja.

Prešov – Pavel Hagyari

Meno prekvapivého víťaza v boji o prešovskú radnicu sa doteraz skloňovalo skôr v súvislosti s jeho advokátskou praxou. Hagyari (49) je členom vedenia takmer dvoch desiatok spoločností vrátane rodinných firiem v Prešove, kde vlastní niekoľko nehnuteľností. Podľa denníka Pravda si Hagyari vybavil trvalý pobyt v Prešove len niekoľko dní pred podaním kandidačnej listiny. Údajne ovláda viacero cudzích jazykov.