Primár: Operácia dopadla výborne

Vladimír Jancura, Pravda | 14.06.2007 06:00
Lekár, nemocnica Foto: ,
Ilustračné foto
Operatér Viliama Vetešku profesor Juraj Šteňo odcestoval v stredu na plánovanú zahraničnú služobnú cestu. O tomto druhu operačných zákrokov sa preto rozprávame s jeho kolegom MUDr. Róbertom Illéšom, primárom Neurochirurgickej kliniky Nemocnice akademika Ladislava Dérera v Bratislave.

Profesor Šteňo povedal, že to bola ťažká operácia. Ako sa vlastne meria obťažnosť operácií mozgových nádorov?
Každá operácia mozgu je ťažká, u nás tvoria operácie nádorov asi 60 percent všetkých zákrokov. Ťažšia je vtedy, ak sa nádor nachádza pri nejakom dôležitom centre. Sú v mozgu oblasti významnejšie, dokonca nedotknuteľné, ale sú aj také, ktoré sa môžu porušiť, dokonca odstrániť bez toho, aby to človek nejakým spôsobom pociťoval. Ťažká je operácia aj vtedy, ak sú v blízkosti zákroku dôležité cievne štruktúry. Mozgové cievy sú koncovéi, každé porušenie cievy mozgu spôsobí odumretie tej časti mozgu, ktorú zásobuje. Preto vlastne vznikajú mozgové infarkty. To sú tiež choroby, ktoré tu liečime.

Čo to znamená – opäť povedané slovami profesora Šteňa – že ložisko malo veľmi zložité vzťahy s okolitými štruktúrami?
Že sú v tom dôležité cievy, alebo že to prerastá do centra pre reč, centra pre pohyb, centra pre asociáciu, centra pre pamäť a podobne. Je veľmi ťažké odlíšiť hranice tak, aby nedošlo k porušeniu týchto centier. Preto sú tie operácie také ťažké.

Operácia trvala takmer osem hodín. Je dĺžka operácie významným kritériom jej obťažnosti?
Nie vždy. Pretože počas operácie treba monitorovať centrá, ktoré sú dôležité pre jednotlivé funkcie, lokalizovať ich, opakované premeriavať, práca s touto technikou zdržuje operáciu. Ak má byť však bezpečná, tak si to, samozrejme vyžaduje aj čas. Preto sa operácie s využitím najmodernejšej techniky stávajú náročnými aj časovo.

Nie je vari ťažia operácia rozbitej lebky s čiastočne vytečeným mozgom ako operácia mozgového nádoru?
Nie, lebo pri operácii nádoru veľa ráz na pacientovi ani nevidieť, že má nádor. Často javí minimálne príznaky, napríklad pletie si slová, ťažšie vyslovuje, má o niečo slabšiu končatinu, čo si všimne len pri jemnej práci. A my často operujeme človeka, ktorého okolie považuje za zdravého. Pri úraze je to zase nezriedka operácia vabank, keď zachraňujeme život. Musíme ju urobiť veľmi rýchlo a precízne. Skrátka, nedá sa to porovnávať, je to diametrálne odlišný typ ochorenia.

Pri niektorých operáciách údajne prebúdzate pacienta z narkózy a rozprávate sa s ním?
Ak sa operuje rečové centrum, tak pacient je pri plnom vedomí a komunikuje s logopédom, ktorý vlastne sleduje zmeny reči, tempo reči, výslovnosť. Ak pri operácii tumoru dôjdeme k tomuto centru a začneme ho atakovať, ináč sa monitorovať ani nedá, iba tak, že pacient je pri vedomí.

Sú operácie nádorov náročnejšie, ak máte menej času na prípravu?
Pri každej operácii v hlave sa usilujeme skrátiť prípravu na minimum. Záleží, samozrejme, na type vyšetrení, ktoré k danej operácii potrebujeme. Ale ak treba, vieme operovať aj za hodinu.

Bola operácia Viliama Vetešku najťažšou operáciou na klinike v tomto roku?
Na klinike sme tohto roku uskutočnili aj náročnejšie operácie

Ako hodnotíte túto operáciu?
Ako primár hodnotím jej výsledok – a ten je výborný.