August bude v počasí striedavý

rf, Pravda | 30.07.2007 19:32
Teplomer Foto: ,
Ilustračné foto
V druhej časti prázdnin si treba omnoho častejšie brať so sebou dáždnik ako doteraz. V piatok sa síce oteplí, na juhu vystúpia teploty aj na tridsať stupňov, ale znova príde ochladenie a dážď. Odborníci napriek tomu očakávajú, že august bude teplotne nadpriemerný.

Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavel Faško očakáva v prvej polovici augusta podobné počasie, ako bolo minulý týždeň, čiže striedavé. „Je to typické počasie, aké by malo na Slovensku byť. Počasie, na aké už možno niektorí ľudia zabudli. Teraz sa pripomenie. Každý týždeň bude raz až dva razy prechádzať cez Slovensko front s búrkami, po ktorých sa mierne ochladí,“ hovorí Faško.

V porovnaní s júlom budú chladnejšie noci a rána. Dni sa skracujú, noci predlžujú. Veľmi chladnú noc zažijú Slováci zajtra ráno. V horských dolinách klesne teplota na päť stupňov, inde na desať stupňov.

„Je veľmi ťažké odhadovať, aká bude druhá polovica augusta, je to príliš ďaleko, aby sme presnejšie predpovedali. Môže pokračovať striedavé počasie, ale pokojne sa môže stať, že znova budú stabilnejšie dni a teploty sa môžu dostať dlhodobejšie nad tridsať stupňov. Podrobnejšie informácie na druhú polovicu augusta budeme vedieť povedať o týždeň,“ hovorí Faško.

Veľmi vysoké teploty v prvej polovici augusta budú mať v Španielsku, cez deň tam budú prekračovať štyridsať stupňov. V Európe teda je horúci vzduch, ktorý by sa pri určitých podmienkach mohol neskôr dostať aj k nám.

Teplotné rekordy na Slovensku

Tohtoročný júl sa zaradí na piate miesto historicky najteplejších júlov. Najteplejší júl bol v roku 2006, nasleduje júl v rokoch 1994, 1995 a 2002.

Priemerná júlová teplota na reprezentatívnej stanici v Hurbanove je 20,3 stupňa. Tohtoročná priemerná júlová teplota tam prekročí 23 stupňov.

V júli namerali v Hurbanove 19 tropických dní (priemer je 7), v Bratislave na Kolibe 14 (priemer 4), Sliač 13 (priemer 5), Košice 14 (priemer 4), Poprad 8 (priemer 1).

V Oravskej Lesnej pripadá na júl 0,1 tropického dňa, čiže teplota nad 30 stupňov tam vystúpi priemerne raz za desať rokov, tento rok mali v Oravskej Lesnej 4 tropické dni.

Od mája do júla bolo v Hurbanove 36 tropických dní, čiže viac ako tretina dní dosiahla teplotu nad tridsať stupňov.

Zdroj: Pavel Faško, SHMÚ

 

Prognostik počasia Jozef Iľko je pri predpovediach na druhú polovicu augusta opatrný. „Môže byť aj horúco, aj chladno. Dlhodobá presná prognóza neexistuje. August bude teplotne nadpriemerný, ale to neznamená, že bude horúci. Takže by som si nedovolil predpovedať, či sa vrátia horúčavy, aké sme mali do 25. júla,“ hovorí.

Faško hovorí, že aj júl sa začínal z hľadiska teploty vzduchu skôr nenápadne a nakoniec sa zaradil medzi päť najteplejších júlov v histórii s mnohými rekordmi. „Podľa toho, ako vyzerá prognóza na najbližšie dva týždne, sa však august určite nezaradí medzi najteplejšie mesiace, hoci bude teplotne nadpriemerný,“ myslí si Faško.