Úradník zobral odstupné a vrátil sa

dia, Pravda | 13.09.2007 07:36
Peniaze Foto:
Ilustračné foto
Štátny úradník vzal takmer štvrťmiliónové odstupné, na ktoré sa poskladali daňoví poplatníci, aby sa o niekoľko mesiacov vrátil späť do úradu ako poradca jeho šéfa. Riaditeľ Slovenského pozemkového fondu Miloslav Šebek (Smer) minulý mesiac prijal do úradu Petra Hasičku, ktorý odtiaľ krátko predtým odišiel s ôsmimi platmi.

Peter Hasička pracoval v regionálnom odbore Slovenského pozemkového fondu v Bratislave. Začiatkom apríla pracovný pomer rozviazal a odišiel s osemmesačným odstupným vo výške 238¤080 korún. V polovici augusta, teda po štyroch mesiacoch, sa do fondu znovu vrátil.

Peniaze však od neho začal fond pýtať až v septembri. Hovorca fondu Ľudovít Kavjak najprv tvrdil, že na vrátení peňazí sa fond s Hasičkom dohodol už pri podpisovaní pracovnej zmluvy. Neskôr pripustil, že dohoda o vrátení bola podpísaná až 5. septembra. Podľa informácií Pravdy začalo vedenie fondu peniaze vymáhať až vtedy, keď sa začali o prípad zaujímať médiá a dodatok k dohode bol podpísaný až začiatkom tohto týždňa.

„Bola podpísaná dohoda, že pán Hasička vráti alikvotnú časť peňazí z odstupného. Teda odstupné za štyri mesiace a päť dní,“ povedal Kavjak. Ide o sumu 113 280 korún.

Vrátenie odstupného prikazuje Zákonník práce. Ak zamestnanec nastúpi k tomu istému zamestnávateľovi ešte predtým, ako uplynie čas určený podľa poskytnutého odstupného, musí ho vrátiť, uviedol právnik Peter Ondruška z Konfederácie odborových zväzov.

Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa sa od konania šéfa fondu dištancuje. „Nesúhlasíme s takýmto konaním pána generálneho riaditeľa. Mal by urobiť nápravu alebo minimálne poskytnúť verejnosti vysvetlenie,“ povedala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Magdaléna Králová.

Jureňa mal podľa poradcu ministra pôdohospodárstva Branislava Krála výhrady aj k tomu, že Šebek si do fondu priviedol Hasičku ako tretieho poradcu. „Vždy mal len dvoch,“ povedal. Kavjak však tvrdí, že Hasička nie je Šebekovým poradcom. „Je zamestnancom úseku generálneho riaditeľa,“ zdôraznil.

Hasička ani Šebek včera neboli dostihnuteľní. ,„Pán riaditeľ tu bude až pozajtra,“ povedala jeho sekretárka.

Jureňa nedávno fond kritizoval aj pre sporné prideľovanie pôdy reštituentom z južného Slovenska.