Nováky: Zával spôsobili geologické faktory

ČTK | 26.10.2007 11:02, aktualizované: 
Zával v Bani Nováky Foto:
Zával v Bani Nováky.
Hlavnou príčinou vlaňajšieho závalu v nováckej bani, pri ktorom zahynula štvorica baníkov, bolo viacero nepriaznivých geologických faktorov. Vyhlásil to Bohuš Sliacky, šéf Obvodného banského úradu v Prievidzi, ktorý nešťastie vyšetroval. V bani podľa neho došlo aj k porušeniu niekoľkých bezpečnostných predpisov. Nie je však isté, či by sa v prípade ich dodržiavania podarilo závalu zabrániť.

„Hlavnou príčinou vzniku mimoriadnej udalosti boli viaceré nepriaznivé geologické faktory, pôsobiace v priamom nadloží uhoľného sloja, ako aj vo vyššom nadloží. Sú to najmä lokálne zníženia hrúbky nadložných ílov, narušenie ich izolačných vlastností ochrannej vrstvy,“ spresnil Sliacky.

Pripustil aj viaceré porušenia bezpečnostných predpisov, ktoré však podľa neho priamo neovplyvnili príčiny a priebeh závalu. Šéf banského úradu naznačil, že k havárii mohlo dôjsť aj pri dodržaní predpisov.

„Je dnes ťažko posudzovať, či organizácia (Hornonitrianske bane Prievidza) postupovala správne alebo nesprávne. Jeden z faktov je, že došlo k porušeniu zákona, došlo k porušeniu všeobecne záväzných predpisov, ktoré mohli alebo nemuseli tento zával zamedziť,“ povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Podľa neho zástupcovia baní postupovali skôr rutinne ako odborne.

Štvoricu baníkov zavalilo vlani 16. novembra asi 200 metrov pod zemou v jednej z baní na hnedé uhlie. Pri zosuve sa uvoľnilo asi 2500 metrov kubických vody, štrku a zeminy. Podľa záchranárov žiadny z baníkov nemal šancu prežiť.