Čas sa posúva. A bude sa ešte niekoľko rokov

rf, Pravda | 27.10.2007 11:52
Hodiny Foto:
Ilustračné hodiny
Úradnícke rozhodnutie dva razy ročne núti ľudí posunúť si čas na hodinkách a mierne zmeniť dovtedajší rytmus. V noci na nedeľu sa vo väčšine európskych krajín zmení letný čas na zimný, posunie sa o hodinu naspäť. Kým vlani na jeseň sa zdalo, že starý kontinent si mení čas posledný raz, Európska komisia nakoniec schválila harmonogram zmien času aj na ďalších päť rokov. Nádej na poslednú zmenu sa tak oddialila na rok 2011.

„Z astronomického hľadiska je zmena času nezmysel, rotácia zemegule je vždy 24 hodín a nie je v ľudských silách ju ovplyvniť. Takže s astrofyzikou má letný a zimný čas pramálo spoločné. Je to čisto ekonomicko-spoločenský dohovor, ktorý dnes skôr komplikuje, ako pomáha,“ hovorí astronóm Igor Kapišinský. Pôvodná motivácia na zmenu času bola v úsporách energie. Experti začiatkom minulého storočia prepočítali, že ľudia budú menej svietiť.

„Ukazuje sa, že zmeny času nemajú zásadný vplyv na úsporu energií. Zmeny vedú skôr k nepohode, ľudí to viac zaťažuje, ako by im to prospievalo,“ tvrdí ekonóm Pavol Kárász. Nemyslí si, že existuje nejaký významný pozitívny efekt zmeny času. „Zo zotrvačnosti to ešte existuje, ale je väčšia šanca, že zmeny času sa zrušia, ako zachovajú,“ hovorí.

Podľa Kapišinského bol pôvodný úmysel ušetriť energiu dobrý, ale experiment zle prepočítali. „Treba ich ospravedlniť. Predpokladali, že sa bude skôr vypínať napríklad mestské osvetlenie, čím sa ušetrí. Prax ukázala, že letný a zimný čas sa postupne asi skončí,“ hovorí.

Štúdia o vplyve letného a zimného času na spotrebu energie existuje aj na Slovensku. Podľa nej sa dá zmenami času naozaj ušetriť. Zhruba jedno percento energie. Keď domácnosť platí za elektrinu napríklad šesťtisíc korún ročne, usporí šesťdesiat korún, čiže päť korún mesačne. Je to však teória. Na praktické overenie, či úspora nie je menšia alebo väčšia, by museli byť dva úplne totožné roky s rovnakým počasím, vývojom ekonomiky, cenami a v jednom roku by museli meniť čas, v druhom nemeniť.

Odpor proti letnému času bol najmä vo Francúzsku, na konci deväťdesiatych rokov ho chceli Francúzi napriek rozhodnutiu Európskej komisie zrušiť. Nakoniec im komisia neudelila výnimku. Zmeny času majú pomerne pestrú históriu, niekoľko ráz ich zaviedli a znova zrušili. Naposledy Európa dostala letný čas v roku 1976 po ropnom šoku.