Mnohé fakulty nedbajú na kvalitu, tvrdí ARRA

SITA | 05.12.2007 14:34
Študenti Foto: ,
Ilustračné foto
Na Slovensku stále podľa Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry existujú fakulty, ktoré menej dbajú na kvalitu vzdelávacej a výskumnej činnosti a uprednostňujú kvantitu. Dôsledkom toho je, že viaceré vysoké školy enormne zvýšili počet študentov, ktorí študujú v internej, ale najmä v externej forme. Taký je záver tretej hodnotiacej správy verejných vysokých škôl a fakúlt, ktorý spracovala ARRA.

Slovenské vysoké školy sa podľa ARRA, až na výnimky, len málo podieľajú na rozširovaní ľudského poznania a slovenskí vedci len málo publikujú vo svetových časopisoch. Takisto pretrváva, že doktorandi študujú aj v školách, ktorých vedecká produkcia je nízka aj na slovenské pomery. Mnohí profesori a docenti, či vysokoškolskí pedagógovia s ukončeným tretím stupňom vysokoškolského štúdia síce na vysokých školách  pôsobia, ale neprejavuje sa to na kvalite vedeckej produkcie týchto škôl.

Podľa ARRA klesol počet fakúlt, na ktorých prevažuje externé štúdium. V súčasnosti je ich 14. Na kontrolu kvality externého štúdia však neexistujú funkčné mechanizmy a dá sa predpokladať, že napriek tomu, že je platené, jeho kvalita bude nižšia ako pri dennom štúdiu. Na 13 fakultách pripadá na jedného profesora alebo docenta viac ako 100 študentov.

Skokanom kvality je Trnavská univerzita

Kvalitatívny vzostup zo slovenských vysokých škôl zaznamenala za posledný rok len Trnavská univerzita. Podľa Ferdinanda Devínskeho neexistuje žiaden skokan kvality, výnimkou je len Trnavská univerzita. ARRA hodnotila 92 fakúlt a dve vysoké školy, ktoré nemajú fakulty a rozdelili ich do šiestich skupín. Ide o prírodné vedy, technické vedy, lekárske vedy, pôdohospodárske vedy, spoločenské vedy a humanitné vedy.

Podľa Michala Považana z ARRA najlepšou vysokou školou v oblasti pôdohospodárstva bola Univerzita veterinárneho lekárstva. V humanitných vedách je najlepšou Vysoká škola múzických umení. V lekárskych a prírodných vedách drží primát Univerzita Komenského. V spoločenských vedách je na tom najlepšie Technická univerzita Košice a v technických vedách Slovenská technická univerzita.

Najlepšou fakultou v pôdohospodárskych vedách bola Univerzita veterinárneho lekárstva. V humanitných vedách je najlepšou Filozofická fakulta Univerzity Komenského. V lekárskych vedách bola najlepšia Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského. V prírodných vedách drží primát Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského. V spoločenských vedách je na tom najlepšie Fakulta medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity. V technických vedách v hodnotení ARRA najlepšie dopadla Fakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity.

ARRA sa v hodnotení držala princípu merať intenzitu výkonu, nie celkový výkon. Na hodnotenie fakúlt a vysokých škôl boli použité indikátory zaradené do vecne kompaktných skupín. Hodnotené boli školy, ktoré existujú aspoň tri roky a zverejňujú o škole údaje, ktoré sú verifikovateľné. Preto ARRA nehodnotila žiadnu súkromnú vysokú školu.