Ako zbohatnúť na ľudskej hlúposti

Vladimír Jancura, Pravda | 10.05.2008 13:05
Ladislav Brimich Foto:
Ladislav Brimich, riaditeľ Geofyzikálneho ústavu SAV, tvrdí, že kedysi dávali seizmické posudky na všetko možné, napríklad aj na sídlisko v Petržalke. Taký bol stavebný zákon. Aj teraz vedia poskytnúť informáciu o pravdepodobnosti zemetrasenia a jeho intenzity vo vybranej lokalite.
Aj vám sa už ohlásila istá firma s ponukou zmerať úroveň geopatogénnych zón v byte a vašu precitlivenosť na magnetické pole? Nedajte sa nachytať, chcú merať to, čo neexistuje, radí Ladislav Brimich, riaditeľ Geofyzikálneho ústavu SAV v rozhovore pre Pravdu.

Na Slovensku sa vraj až 40 percent budov a ďalších objektov nachádza v geopatogénnych zónach. Čo na to poviete?
Neverím. Ten, čo také niečo tvrdí, by mal najprv definovať pojem „geopatogénna zóna“. Čo to je? Kým to neurobí, niet o čom diskutovať.

Ide údajne o narušené geomagnetické pole. A upraviť ho možno špeciálnymi tieničmi, ktoré navrhol známy slovenský psychotronik. Dokonca sa začali vyrábať kdesi pri Poprade.
Jeden z týchto psychotronikov sa raz pokúšal vystúpiť aj na našej geofyzikálnej konferencii, ale nepochodil. Prišiel s absolútne nepodloženými tvrdeniami. Nepoviem, keby niečo z toho experimentálne dokázal. Výsledky jeho pokusov mu však zatiaľ nepublikoval nijaký vedecký časopis. Aspoň o tom neviem.

Čiže sa neobávate, že priamo pod vaším pracovným stolom sa nachádza geopatogénna zóna a spôsobuje všetky tie problémy, s ktorými už roky zápasíte?
Toho sa obavám zo všetkého najmenej (smiech). Lebo ide o číro-číre výmysly. Niekto asi chce zbohatnúť na ľudskej hlúposti a vymýšľa si zvláštne magnetické polia, rušičky, tieniče. Vďaka neinformovaným ľuďom rozbieha svoj biznis a, žiaľ, celkom sa mu darí. Určite je na tom finančne lepšie ako vedecký pracovník Akadémie. Ináč by to nerobil.

Ako sa dá čeliť takým podvodníkom?
Jedine lepším vzdelávaním a šírením osvety medzi ľuďmi. Základné fyzikálne zákonitosti nepustia. A závery psychotronikov sú s nimi v rozpore.

Prejdime k prútikárom. Čo hovoríte na názory, že človek s virguľou nájde vodu skôr ako geofyzik so svojimi zložitými prístrojmi?
To predsa nie je pravda. Prístrojové merania sú presnejšie, prútikárstvo by som nazval ľudovou tvorivosťou. Možno vás však prekvapím, lebo na prútikárov nebudem nadávať. Tento jav nie je dodnes presne vysvetlený, ale predpokladá sa, že ide o reakciu ľudských svalov a nervov na nespojitosti, diskontinuity v geoelektrickom poli. Prútik je len indikátor reakcie svalstva na zmenu v tomto poli. Inými slovami – prútikár nereaguje na vodu, ale na nejakú nespojitosť (prasklinu, zlom) v geologickej štruktúre. Voda však steká do tej praskliny, čím natrafí zároveň aj na ňu.

Čiže prútikárstvo nie je úplný bluf?
Zrejme nie, a keď si záhradkár chce niekde v lokalite biednej na zrážky vyhĺbiť studňu, volá radšej prútikára. Pátrať po nej s prístrojmi sa mu zdá byť drahým špásom. Lenže keď sa hľadá voda vo veľkom, alebo ropa, prútikárstvo je nanič. Naši kolegovia z ústavu hľadali kedysi s prístrojmi na juhu v Sudáne aj v Nigérii a boli aj tam úspešní.

Stretli ste už človeka, ktorý si trúfne predpovedať zemetrasenia?
Zemetrasenia, strašné búrky, víchrice či ďalšie pohromy. A nie jedného. Prognostici prírodných katastrof, tí sú vari najhorší spomedzi všetkých obchodníkov s ľudskou dôverčivosťou, o ktorých teraz hovoríme. Lebo ich predpovede sú len obyčajné tipy, ako v číselnej lotérii. Zvyčajne nevyjdú.

Geofyzikálny ústav už vybudoval celú národnú sieť seizmických staníc. Bude ju ešte rozširovať?
Sieť má dnes dvanásť staníc, a to ako základ stačí. Pokrývajú už celé Slovensko, najvzdialenejšiu máme v Kolonici pri Vihorlate. Zároveň sme zapojení do regionálnej seizmickej siete, dostávame informácie o zaregistrovaných zemetraseniach z okolitých krajín. Sme schopní zaznamenať silné zemetrasenie kdekoľvek na svete.

Ako rýchlo ste schopní spracovať údaje o novom zemetrasení?
Zhruba do dvadsiatich minút vieme lokalizovať jeho epicentrum a určiť veľkosť. Som presvedčený, že keby krajiny postihnuté v roku 2004 ničivými cunami boli napojené na náš monitorovací systém, tak dostanú včas výstrahu o zemetrasení v hlbinách Indického oceánu. Ak niekto tvrdí, že je to drahá záležitosť, nemá pravdu. Nás vyšla národná sieť seizmických staníc na 14 a pol milióna korún. Samozrejme, treba rátať aj s nákladmi na varovný systém, ale pre rozpočty spomínaných štátoch by to nemala byť priveľká záťaž.

Hrozí aj Slovensku veľké zemetrasenie?
Silnejšie zemetrasenia na našom území bývajú zhruba raz za 100 rokov. Naposledy bolo v roku 1906 v okolí Dobrej Vody, predtým, v roku 1763 zrovnalo silné zemetrasenie so zemou mesto Komárno. Popadali tam kostolné veže, boli obete na životoch.

Silné zemetrasenie postihlo vraj aj Vysoké Tatry a dokonca pripravilo Slavkovský štít o primát najvyššieho tatranského končiara.
To nie je také isté. Sú teórie, že zvetrané bralo sa zo Slavkovského štítu odlúčilo nie v dôsledku otrasov zeme, ale pod náporom víchrice. A je naďalej otázne, či sa tým zmenila výška končiara.

Dosť na tom, že uplynulo ďalších sto rokov a blíži sa ďalšia pohroma?
To si netrúfame tvrdiť.

Vraj bratislavská Petržalka je seizmicky aktívnym územím a môže ňou onedlho zatriasť.
Petržalka nie je z hľadiska seizmicity nebezpečnejšia ako ostatné časti Bratislavy. Viem, že počas výstavby sídliska v Petržalke spadlo niekoľko balkónov, ale to nespôsobili otrasy pôdy. Skôr nedbajská práca pri montovaní tamojších panelákov. Pozrite, kedysi sa na vrub zemetrasení všeličo pripisovalo – banské nešťastia aj ďalšie katastrofy. Dnes už to tak ľahko nejde, všetky otrasy zaznamenávajú seizmické stanice. A to aj v susedných štátoch.

Radia sa investori a dodávatelia budúcich stavieb, čo sa týka ich odolnosti proti otrasom?
Ak ide o stavby strategickej povahy, napríklad jadrové elektrárne, tak áno. Jaslovské Bohunice a Mochovce aj Vodná elektráreň Gabčíkovo sa po celý čas monitorujú v osobitnom režime prostredníctvom lokálnej siete seizmických staníc.

Budú sa stavať prvé bratislavské mrakodrapy. Už to s vami konzultovali?
Zatiaľ nie. Kedysi sme dávali seizmické posudky na všetko možné, napríklad aj na sídlisko v Petržalke. Taký bol stavebný zákon. Teraz, ak nás požiadajú, vieme poskytnúť informáciu o pravdepodobnosti zemetrasenia a jeho intenzity vo vybranej lokalite. Prihliadajú na to pri určovaní parametrov budúcich stavieb, ich zabezpečovaní proti otrasom.

To isté platí aj o zisťovaní radónu?
Pre radón nás stavbári neprizývajú a v tejto súvislosti nás zatiaľ nikto neoslovil, hoci by sme ho dokázali zmerať, Radón sa uvoľňuje vo väčšej miere pri pohyboch vnútri zeme. Pri mnohých zemetraseniach sa pozoroval zvýšení obsah radónu v ovzduší, ale zďaleka nie všetkých. Spočiatku sa to bralo dokonca ako predzvesť zemetrasenia. Môže však byť nanajvýš jedným z príznakov.

Aj o mačkách a ďalších živočíchoch sa hovorí, že spoľahlivo predpovedajú zemetrasenie. Čo vy na to?
V Číne za čias Mao Ce-tunga vyhlasovali, že nepotrebujú seizmológov, lebo stačí pozorovať akváriové rybičky. Ak sa schovávajú, cítia zemetrasenie. V roku 1976 však postihlo Peking silné zemetrasenie, boli tam státisíce obetí a seizmológia sa aj v Číne dočkala uznania. Baníci tvrdia, že ich varujú krysy, keď začínajú z podzemia panicky utekať. Ide o to, ako si to kto vysvetlí. Podľa mňa krysy nemajú šiesty zmysel, ale skôr počujú praskanie masívov v takých vlnových dĺžkach, že ľudské ucho to nepočuje, kým krysy áno.

Dokážu seizmické prístroje rozlíšiť prirodzené a umelo vyvolané otrasy pôdy?
Dokážu, a to celkom spoľahlivo na základe iných časov príchodu seizmických vĺn ako pri zemetrasení. Naposledy to naše stanice preukázali pri výbuchoch v Novákoch. Náš ústav sa podieľa na jednom medzinárodnom výskumnom projekte, ktorého cieľom je zlepšenie kontroly podzemných skúšok jadrových zbraní. Simulujú sa výbuchmi bežných trhavín a otrasy sa monitorujú.

Prečo už v rozhlase nepočuť pravidelné hlásenia o porušenosti zemského geomagnetického poľa? Aby sa ľudia zbytočne nevyľakali?
Je pravda, že okolo zmien tohto poľa sa v posledných rokoch vynorilo mnoho špekulácií a rôzni šarlatáni začali z rozdielnych údajov vyvodzovať až neuveriteľné závery, napríklad čo sa týka ľudského zdravia. Pritom zmeny poľa súvisia so slnečnými erupciami , ktoré sa na zemi prejavia ako geomagnetické búrky. Pri výraznejšom porušení poľa je väčšia pravdepodobnosť spozorovať polárnu žiaru, bežný život ľudí to neovplyvni. Preto obyčajný smrteľník môže predpovede o geomagnetickej aktivite pokojne ignorovať. Možno aj preto sa už nevysielajú. Naše Geomagnetické observatórium v Hurbanove, ináč najstaršie pracovisko Akadémie, lebo existuje už vyše 100 rokov, údaje o zmenách poľa naďalej získava a spracúva.