Oklamaní klienti nebankoviek žiadajú 48 miliárd

Vanda Vavrová, Pravda | 17.12.2008 07:29
Jozef Majský Foto:
Obžalovaný Jozef Majský na pojednávaní s trojicou obžalovaných z tunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia.
Vyše dvestotisíc nedôverčivých klientov nebankoviek sa aj napriek sľubom Ficovej vlády tak skoro odškodnenia nedočká. V rozpočte na budúci rok na to kabinet nevyčlenil žiadne peniaze.

Vláda sa v stredu bude zaoberať stavom konkurzov v 16 nebankovkách. Ministerstvo spravodlivosti Štefana Harabina (HZDS) zistilo, že vyše 208-tisíc veriteľov si uplatnilo na súdoch pohľadávky voči týmto spoločnostiam v sume vyššej ako 48,5 miliardy korún (1,6 miliardy eur). To by stačilo na ročné platy 134-tisíc úradníkov.

Ficov kabinet chce čiastočne odškodniť klientov nebankoviek práve na základe toho, koľko peňazí vynesú konkurzy týchto spoločností. Je to záväzok z programového vyhlásenia vlády.

Z konkurzov sa však žiadne veľké peniaze čakať nedajú. Súdy za šesť rokov neskončili ani jeden z nich. Doterajšie výťažky z predaja majetkov Drukosu, Horizontu a BMG sú aj po viacerých rokoch zatiaľ len niečo vyše miliardy korún. Klienti pritom najviac peňazí vložili práve do týchto troch spoločností.

DISKUSIA: Odškodnili by ste klientov nebankoviek?

Minister financií Ján Počiatek (Smer) už dostal od svojho šéfa Roberta Fica príkaz do konca februára predložiť návrh, podľa ktorého by mala vláda postupovať pri odškodnení klientov. Rezort financií chce práve na základe Harabinovej správy analyzovať počet veriteľov, ktorých vláda odškodní a v akej sume. "V rozpočte verejnej správy nepočítame s použitím finančných prostriedkov na tento účel,“ povedal hovorca ministra Miroslav Šmál.

Združenie poškodených občanov žiadalo, aby peniaze na odškodnenie boli vyčlenené už v rozpočte na budúci rok. „Trváme na tom, že ešte tento rok by mal byť pripravený zákon. Politici sa však vyhovárajú,“ uviedol podpredseda Združenia poškodených občanov Štefan Šípoš.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka považuje odškodňovanie týchto klientov za protiústavné. „Nikto nemá nárok na žiadne odškodnenie. Tí, čo z toho profitovali, sú povinní doplatiť daň,“ myslí si Trnka. Podľa neho v súčasnosti neexistuje žiadny zákonný rámec, ktorý by umožnil klientom nebankoviek nejaké peniaze vyplatiť. „Klienti vkladali svoje peniaze za účelom zisku, fakticky podnikali,“ myslí si generálny prokurátor.

**  Ako skončili šéfovia nebankových subjektov**

Vladimír Fruni – bývalý šéf najväčšej nebankovky Horizont dostal 11 a pol roka (sedí už 6,5 roka)

Matúš Grega – bývalý konateľ AGW dostal 8 a pol roka

František Mojžiš – šéfa Drukosu obvinila prokuratúra len nedávno

Jozef Majský – a ďalší šéfovia Horizontu – Patrik Pachinger a Dávid Brtva – čakajú na rozhodnutie Špeciálneho súdu. Najvyšší súd rozhodnutie o ich desaťročných trestoch zrušil

V prípade najväčších nebankoviek BMG Investu a Horizontu Slovakia, ktoré riadili Vladimír Fruni či Jozef Majský, sa prihlásilo súdu viac ako stopäťdesiattisíc veriteľov. Vyplatiť žiadajú viac ako 27 miliárd korún. Správca konkurznej podstaty však nemá ani po šiestich rokoch od vyhlásenia úpadku na účte viac ako 400 miliónov korún.

Od spoločnosti Drukos Františka Mojžiša žiada viac ako 4,5 tisíca veriteľov sumu okolo 13 miliárd korún. Tritisíc veriteľov si malo z konkurzu Drukosu, ktorý skončil súd v októbri, rozdeliť medzi sebou v decembri viac ako 660-miliónový balík. Ich vyplatenie je však znovu v nedohľadne. Rozhodnutie súdu napadol tento týždeň jeden z poškodených. Celý prípad bude tak posudzovať Najvyšší súd.

  Fakty o najväčších nebankovkách

  • Nebankové spoločnosti pripravili ľudí o 25 miliárd korún (830 miliónov eur). Policajné zdroje hovoria o 300 až 350-tisíc poškodených
    • Firmy fungovali ako pyramídové hry, keď výnosy niektorým svojim klientom nevyplácali zo skutočných ziskov, ale z peňazí ďalších vkladateľov. Na Slovensku pôsobilo asi 30 takýchto firiem
    • Najviac peňazí ľudia vložili do BMG Investu a Horizontu Slovakia, v BMG okolo 100-tisíc veriteľov žiada vyplatiť viac ako 14 miliárd korún (468 miliónov eur), v Horizonte Slovakia sa prihlásilo 47-tisíc veriteľov a žiadajú vyplatiť viac ako 11 miliárd Sk (368 miliónov eur)
    • Od spoločnosti Františka Mojžiša Drukosu chce 4,5 tisíca veriteľov viac ako 13 miliárd Sk (436 miliónov eur)
    • V spoločnosti AGW, ktorej konateľom bol Matúš Grega, si pohľadávky uplatnilo 19-tisíc veriteľov a žiadajú 3,5 miliardy Sk (116 miliónov eur)