Gašparovič sa pridal k Ficovi: Slovensko potrebuje silný štát

alm, SITA | 20.02.2009 14:31
Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič
Jednotný postup a solidarita v rámci Európskej únie sú podľa prezidenta Ivana Gašparoviča kľúčové pre prekonanie dopadov svetovej hospodárskej krízy. Musíme striktne trvať na dodržiavaní štyroch základných slobôd, na ktorých EÚ stojí – slobody pohybu tovaru, osôb, služieb a kapitálu, zdôraznil prezident na konferencii Solidarita v čase globálnej finančnej krízy v Bratislave.

Finančná kríza, ktorá predchádzala hospodársku, je dielom chamtivosti, teda nekultúrnosti a nemravnosti, povedal prezident. Naši občania mali predstavy o budúcnosti, kríza nimi otriasla v základoch. „Ľudia musia pochopiť, že sa môžu na svoju vládu spoľahnúť.“ A vláda tak aj koná, sčasti aj opozícia, keď podporuje novely zákonov na oslabenie dopadov hospodárskej krízy.

Gašparovič vyzdvihol potrebu sociálneho štátu. „Dnes stojíme pred udržaním sociálneho zmieru. Draho sme zaplatili za nekritické lipnutie na všemocnosti trhu. Štát nie je prežitá kategória, je to základná zmluvná hodnota spoločnosti, ktorú realizujú občania,“ uviedol. Bez solidarity nie je prístup k vzdelaniu, kvalitnej zdravotnej spravodlivosti, k bezpečnosti. Solidarita nie je výmysel. Príliš sme zúžili okruh pozornosti, stále sa naháňame. „Nemali by sme zabúdať, že vlastniť je prospešné, ale byť prospešný je oveľa viac,“ myslí si prezident.

Gašparovič: Trh na všetko nestačí, potom musí nastúpiť štát

Bohatí sú stále bohatší, chudobní sú stále chudobnejší. Viac ako polovica občanov podľa prezidenta očakáva, že sa s rastúcou diferenciáciou niečo urobí. Nedostatok solidarity ohrozuje trhovú ekonomiku. Trh na všetko nestačí. Musí nastúpiť štát a zabezpečiť sociálnu ochranu a spravodlivosť, zdôraznil.

Prezident podporil revidovanú európsku sociálnu chartu, ktorú vláda predložila na ratifikáciu parlamentu. Štát sa ňou zaväzuje udržiavať minimálne sociálne štandardy. Pripomenul potrebu dobrej rodinnej politiky, ktorá môže ovplyvniť aj nepriaznivý demografický vývoj. Potrebujeme rodiny, schopné vychovávať deti, podotkol prezident.

Konferencia sa koná pod záštitou prezidenta Gašparoviča, je na nej aj eurokomisár pre zamestnanosť, sociálne veci a rovnosť príležitostí Vladimír Špidla. Otvorila ju ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová, vystúpil aj predseda Konferencie biskupov Slovenska František Tondra, ktorý sa zamýšľal nad spoločným dobrom a potrebou štátu. „Bez štátu, ako by sme existovali,“ opýtal sa s tým, že štát je súčasťou spoločného dobra. Zároveň upozornil na krehkú hranicu medzi štátom a slobodou jednotlivca.

Gašparovič súhlasí s Ficom, potrebujeme silný štát

Myšlienku silného štátu, ku ktorej sa otvorene hlási vláda Roberta Fica, podporil na konferencii aj Gašparovič. Odmietol názory, ktoré po páde komunizmu v roku 1989 presadzovali marginalizáciu štátu a silné práva pre občana, ktorý si ako slobodný sám najlepšie poradí. „Nie je to tak, a to dokázali práve tieto posledné mesiace vo svete, kedy hlásatelia tejto teórie odrazu začínajú požadovať od štátu pomoc na oživenie výroby, na zabezpečenie občana,“ konštatoval prezident. 

„Ukázalo sa, že ekonomika nie je autonómnym systémom, že je len subsystémom komplexného systému a že vyžaduje spoločenskú reguláciu,“ uviedol eurokomisár pre zamestnanosť, sociálne veci a rovnosť príležitostí, niekdajší sociálnodemokra­tický premiér Českej republiky (ČR) Vladimír Špidla. Európska únia (EÚ) podľa neho vychádza z toho, že účinná reakcia na krízu je možná len v rámci únie ako celku. „Jednotlivé národné reakcie nemajú najmenšiu nádej na to, aby boli účinné,“ povedal. EÚ chce preto koordinovať aj národné podporné balíčky.

„Najmä v čase krízy nemôžeme oslabovať sociálnu ochranu, rovnosť príležitostí, ekologické štandardy, atď,“ priblížil Špidla stratégiu EÚ na tlačovej besede na medzinárodnej konferencii Solidarita v čase globálnej finančnej krízy, ktorú v Bratislave pod záštitou prezidenta SR zorganizovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR).

Gašparovič sa zamyslel nad fungovaním EÚ v budúcnosti. Zdôraznil, že jednotlivé štáty si v súčasnej kríze ťažko pomôžu samé. „Dnes je pozícia aj vo vzťahu k Európskej únii asi taká – bude EÚ fungovať ďalej dobre, alebo bude mať problémy? Európska únia bude fungovať aj ďalej dobre, ak to nebude len politické zoskupenie štátov, ale ak to bude zoskupenie skutočne politické, ekonomické, sociálne, kde všetky štáty v rámci Európskej únie budú mať rovnaké postavenie.“