Kšefty s lesmi Skalica skryla za kúpu nemocnice

Pavol Machovič, Zuzana Petková, Pravda | 05.05.2009 11:52
Nemocnica, Skalica Foto: ,
Nemocnica v Skalici.
Mesto Skalica sa chystalo pomôcť nemocnici, namiesto toho pomohlo podnikateľovi Ivanovi Kmotríkovi k miliónovému majetku. Skalica narýchlo predala takmer 500 hektárov lesa Kmotríkovej spoločnosti Grafobal Group po 30 centov za štvorcový meter. Dôvodom malo byť, že mesto súrne potrebuje peniaze na kúpu nemocnice od trnavskej župy. Teraz však vyšlo najavo, že tá nijakú nemocnicu nepredáva.

„Predávať skalickú nemocnicu? To počujem prvýkrát, o tom by som niečo vedel,“ reagoval trnavský župan Tibor Mikuš. Ten nechcel veriť, že kúpu odhlasovalo skalické zastupiteľstvo pred šiestimi týždňami. Mikuš dodal, že o predaji nemocničných budov by muselo rozhodnúť najmenej 21 poslancov kraja, ale on taký návrh ani nedá.

Kmotrík zaplatí za lesy v rekreačnej oblasti Zlatnícka dolina 1,3 milióna eur (40 miliónov korún). Nijaká verejná súťaž sa nekonala. Predávalo sa potichu na mimoriadnom rokovaní mestského zastupiteľstva.

Predaj približne tretiny lesov v Zlatníckej doline zdôvodnil kúpou Nemocnice s poliklinikou Skalica za 663-tisíc eur (20 miliónov korún) primátor Stanislav Chovanec (nezávislý). Po obchode mali pre nemocnicu nastať dobré časy, preto Chovanec zdôrazňoval, že treba konať rýchlo.

„Mesto sa dostane do pozície, že sa stane vlastníkom nehnuteľností, budov a pozemkov nemocnice a bol by tak prísun financií do nemocnice,“ opisoval pred vyše mesiacom Chovanec. Za predaj lesov sa prihovoril aj poslanec Národnej rady za Smer Anton Bobrík, ktorý je zároveň prednostom mestského úradu. Chovanec včera nebol vo svojej kancelárii, celý deň mal rokovania.

Primátora pri predaji podporili aj poslanci, hoci viacerí z nich pripomenuli, že pre Skaličanov je to „rodinné striebro“ a s Chovancovým návrhom súhlasili práve pre nemocnicu. Poslanec František Kadlečík konštatoval, že mu je ťažko rozlúčiť sa s lesmi, ale „nevidí žiadne iné východisko voči povinnosti starostlivosti o občanov“. Podobne sa vyjadrila aj poslankyňa Júlia Horváthová, podľa ktorej by sa rodinným striebrom mala stať nemocnica, preto za obchod s lesmi zdvihla ruku.

Horváthová ani teraz svoje rozhodnutie neľutuje. „Je to určitá stratégia. Veríme, že nám vyjde,“ skonštatovala.

Župan Mikuš pripustil, že v budúcnosti bude potrebné získať pre nemocnice strategického investora, mestá to asi nebudú. „Mal by to byť investor so skúsenosťami v zdravotníctve, s odborníkmi na zdravotníctvo a peniazmi na ďalší rozvoj,“ vysvetlil.

Aké plány má s lesmi v Zlatníckej doline, Grafobal Group včera nespresnil. Manažér zodpovedný za komunikáciu s médiami Peter Kresánek uviedol, že je v súčasnosti v Egypte a vyjadrí sa až koncom týždňa.

Grafobal patrí známemu podnikateľovi Kmotríkovi, jeho firmám sa počas súčasnej vlády darí. Napríklad spoločnosť EHC Service, ktorú vlastní aj Grafobal Group, dostala priamym zadaním od ministerstva vnútra zákazku na monitorovanie východnej hranice v hodnote 20 miliónov korún (664-tisíc eur).