Slota už vlastní aj stíhačku?

Lukáš Milan, Pravda | 28.05.2009 07:58
L-29 Delfín Foto:
Šéf SNS Ján Slota má pravdepodobne novú superdrahú hračku - prúdovú stíhačku L-29 Delfín. V leteckom registri profipilot.sk je totiž Slota zapísaný ako vlastník tohto typu lietadla.
Predseda SNS Ján Slota už pravdepodobne vlastní aj prúdovú stíhačku. Podľa leteckého registra profipilot.sk je totiž majiteľom a prevádzkovateľom jediného súkromného prúdového lietadla L-29 Delfín práve Ján Slota.

Doterajší majiteľ stíhačky, trenčiansky podnikateľ ruského pôvodu Alexander Moskalina, podľa informácií Pravdy z Leteckých opravovní Trenčín zaplatil pred siedmimi rokmi za sprevádzkovanie vyradeného lietadla okolo 10 miliónov korún.

„Minulý rok stála iba generálka lietadla v LOT Trenčín 6,5 milióna korún (216-tisíc €),“ uviedol pre Pravdu letecký inžinier, ktorý si neželal byť menovaný pre možné problémy s nadriadenými. Ako ďalej dodal, aby lietadlo bolo schopné lietať podľa civilných predpisov ICAO, Delfín potrebuje ešte ďalšie drahé úpravy. „Odhadujem, že celkovo by to stálo okolo 15 miliónov korún (500-tisíc €) aj s cenou vyradeného lietadla,“ uzavrel inžinier.

Slota sa pritom sám priznal, že si do Delfína pravidelne sadá. „Ako 55-ročný pilotujem prúdové lietadlo,“ uviedol v aktuálnom čísle týždenníka ExtraPlus na otázku, aká je jeho výstrednosť. O Slotovom novom prírastku informuje v dnešnom vydaní aj týždenník Plus 7 dní.

Na internetovej stránke Leteckého úradu stále figuruje ako majiteľ bývalej vojenskej stíhačky Alexander Moskalina. Podľa týždenníka Plus 7 dní však vysvetlenie úradníkov okolo lietadla s označením OM-JET nepôsobilo dôveryhodne. Navyše z registra profipilot.sk náhle zmizol záznam o majiteľovi Slotovi a momentálne je tam uvedený iba Ing. Ján S. V pamäti vyhľadávača Google sa však stále objavuje ako majiteľ Ján Slota.

Popri dvojmotorovom vrtuľovom športovo-cestovnom lietadle DA-42, ktorého cena je okolo 10 miliónov Sk či Mercedese McLaren SLR ide o ďalšie podozrivé položky majetku Jána Slotu. Mercedes podľa Slotu vlastní jeho syn, lebo z legálne priznaných príjmov by Slota na auto v hodnote okolo 600-tisíc eur musel zarábať 21 rokov. Ak aj Slota nevlastní spomenutú stíhačku Delfín, potom je otázne, z čoho platí jeho prevádzku. Iba jedna hodina letu na L-29 totiž vyjde až na tritisíc eur, čo je Slotov oficiálny mesačný príjem za funkciu poslanca.