Prokuratúra zvažuje, či poženie Malinovú pred súd

odu, Pravda | 20.07.2009 10:26
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedviga Malinová.
Prečo sa lekári odmietajú podpísať pod svoj posudok v kauze Hedvigy Malinovej? Šéf expertného tímu Peter Labaš tvrdí, že si jeho kolegovia proti sebe nechcú postaviť polovicu národa. On sám podľa vlastných slov s podpísaním posudku nemá problém. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka viní médiá.

"Novinári vytvorili taký psychický nátlak na tých lekárov, že majú obavu niečo iné povedať a niečo iné podpísať,“ uviedol. Samotná Hedviga Malinová, naopak, najnovšie hovorí o ovplyvňovaní lekárov zo strany prokuratúry.

Podľa informácií, ktoré Pravda získala uplynulý týždeň, sa nový posudok prikláňa k tomu, že Malinová po incidente z augusta 2006 nemala zranenia uvedené v správach ošetrujúcich lekárov z nitrianskej nemocnice. Tvrdenia Labaša, že títo lekári v rámci nového vyšetrovania vypovedali niečo celkom iné, ako pôvodne konštatovali, jeden z nich pre Pravdu vylúčil. Verejne však vystúpiť odmietol. Vedenie nemocnice v Nitre, ktorej v súčasnosti šéfuje poslanec za Smer Jozef Valocký, stanovisko neposkytlo.

Do školy prišla v zúboženom stave

Polícia tak ani po takmer troch rokoch nevie s istotou povedať, či sa Hedviga Malinová v auguste 2006 stala obeťou protimaďarského útoku, alebo si ho len vymyslela. Minister vnútra Robert Kaliňák spolu s premiérom Robertom Ficom (Smer) ju pritom už po pár týždňoch odsúdili na základe dôkazov, ktoré sa neskôr ukázali ako pochybné. August 2008 mal byť podľa prokuratúry ďalší termín uzavretia prípadu. Výsledky vyšetrovania nemá generálny prokurátor v rukách ani po roku. „Len čo dostaneme súdnoznalecký posudok, tak prakticky rozhodneme behom veľmi rýchlej doby,“ znie nový prísľub Trnku.

Na základe kompletných výsledkov vyšetrovania prokuratúra rozhodne, či Malinovú pre krivú výpoveď postaví pred súd, alebo jej trestné stíhanie pre nedostatok dôkazov zastaví.

Študentka Malinová prišla v auguste 2006 do školy v zúboženom stave. Tvrdila, že ju cestou cez nitriansky park zbili dvaja výrastkovia. Dôvodom malo byť to, že s niekým hovorila po maďarsky. Na bielu blúzku jej mali útočníci napísať perom odkaz Maďari za Dunaj a SK bez parazitov. V septembri toho roku polícia vyšetrovanie zastavila s konštatovaním, že skutok sa nestal a študentka si napadnutie vymyslela. Medzi dôkazmi, ktoré to potvrdzujú, je posudok lekára Šimona Kónyu. Ten niekoľko dní po incidente vyvrátil pôvodné správy o zraneniach, ktoré by zodpovedali opísanej bitke.

Amnesty sa mýli, tvrdil Kaliňák

V júli 2007 policajný prezident Ján Packa pripustil, že Malinová sa mohla stať obeťou fyzického útoku, ale nie tak, ako o ňom vypovedala. Podobne sa vyjadril aj vicepremiér Dušan Čaplovič. Krátko na to Generálna prokuratúra oznámila, že zistila nedostatky pri vyšetrovaní a zriadila na prípad vlastný tím. Organizácia Amnesty International vlani zaradila kauzu Malinovej medzi prípady porušenia ľudských práv na Slovensku. „Nie prvý raz sa Amnesty mýli,“ reagoval na to Kaliňák.

V lete minulého roka pristúpa prokuratúra k vyšetrovaciemu pokusu, ktorý nepotvrdil teóriu polície o tom, že ak by niekto študentke napísal perom na blúzku hanlivý text, museli by na jej tele zostať viditeľné stopy. Ešte predtým experti polície skúmali aj spôsob poškodenia blúzky Hedvigy Malinovej. Podľa ich zistení bola tkanina porušená nielen trhaním, ale zrejme aj strihaním, pravdepodobne manikúrovými nožničkami. Zo skúmania tiež vyplynulo, že text na blúzke bol skôr napísaný na stole ako priamo na tele. Ďalšie expertízy dospeli k záveru, že pisateľkou nápisov na blúzke „bola pravdepodobne“ Hedviga Malinová. Stopy jej DNA sa našli na známke k listu, ktorým jej mal krátko po útoku anonym poslať domov stratené doklady. Malinová sa bráni tým, že známku dodatočne prilepovala, lebo z obálky odpadla. Verziu, podľa ktorej si všetko vymyslela a zinscenovala, od začiatku odmieta.