Školám chýbajú učebnice, Mikolaj ich nedodal

Milena Kiripolská, Mária Mihaliková, Pravda | 24.08.2009 08:12
škola, univerzita, študenti, knižnica, knihy,... Foto:
Ilustračné foto.
Žiaci, ktorí o pár dní nastúpia do školy, sa nebudú mať z čoho učiť. Ministerstvo školstva totiž nedodalo načas nové učebnice. Meškať môžu až do Vianoc.

Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) mal k septembru zabezpečiť, aby na základných a stredných školách bolo 60 nových titulov učebníc. Celkovo ide o 2,3 milióna výtlačkov, za ktoré zaplatí 3,5 milióna eur. Už dnes je jasné, že sa to nesplní.

„Nemáme nič. A ako som sa pozerala do edičného plánu z ministerstva školstva, ani mať nebudeme. Nemáme učebnice pre prvákov aj druhákov,“ uviedla zástupkyňa riaditeľa Oľga Dvorská z banskobystrického Gymnázia Andreja Sládkoviča.

Učebnice necelé dva týždne pred začiatkom školy chýbajú v prvých a druhých ročníkoch základných a stredných škôl a zrejme aj v 5. a 6. ročníku. Teda v tých, ktorých sa týka Mikolajova školská reforma. Hoci ju odštartoval už vlani v septembri, nové učivo sa zo zastaraných učebných textov učili deti a študenti celý školský minulý rok. A čaká ich to aj teraz.

„Texty pre žiakov kopírujeme, používať budeme aj staré knihy, k niektorým veciam využijeme internet. Vlani sme nové knihy nemali, prišla len biológia, aj to až v druhom polroku,“ hodnotí zástupkyňa riaditeľa Základnej školy v Beluši Mária Belobradová.
Dôvodom meškania je podľa pedagógov fakt, že ministerstvo školstva šilo reformu horúcou ihlou. Mikolaj zadal písanie učebníc autorom neskoro.

Minister priznáva, že časť kníh bude meškať. Tvrdí však, že najviac štyri týždne. „Učebnica sa používa celý rok, takže školy budú musieť prvý mesiac vydržať. Zatiaľ môžu používať staré,“ uviedol.

Koľko učebníc nedorazí načas, však ministerstvo tají. „Počty vytlačených učebníc a učebníc distribuovaných do škôl sa menia,“ zdôvodňuje hovorkyňa rezortu Dana Španková.

Predseda Združenia riaditeľov škôl s vyučovacím jazykom maďarským Alexander Fibi očakáva, že učebnice im prídu až koncom roka. Meškanie učebníc pre maďarskú menšinu priznáva Alžbeta Tóthová z vydavateľstva Terra. „Učebnice pre druhé a šieste ročníky budeme mať hotové do konca tohto roka,“ povedala Tóthová.

Ministerstvo si nepripúšťa zodpovednosť za meškanie kníh. Mikolaj chce autorov a vydavateľstvá, ktoré nesplnia termíny, postaviť pred súd. „Máme podpísané zmluvy, takže ak nebudú splnené termíny, budeme z toho vyvodzovať právne dôsledky. Ale ja verím, že sa to nestane,“ komentuje Mikolaj.

Fibi však vinu hádže na ministerstvo, ktoré neskoro vypísalo súťaže na učebnice. „Konkurz bol vyhlásený vo februári tohto roka a už vtedy bolo jasné, že sa to nestihne,“ skonštatoval Fibi.