Vakcíny proti novej chrípke sa netreba báť

Ľuboslava Štofková | 14.11.2009 07:22
U tehotných žien má nová chrípka ťažšie následky. Práve preto by sa mali dať zaočkovať aj pandemickou vakcínou, hovorí vedúci lekár Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny Ivan Bakoš.

Odporcovia hovoria, že očkovanie je len dobrým biznisom pre farmaceutické firmy. Čo si o tom myslíte?

Očkovanie nie je biznis. Je to postup vedy pri ochrane zdravia ľudstva. Očkovacie látky, ktoré sa používajú celosvetovo, sú vyvíjané nadnárodnými spoločnosťami, ktoré sú akciovými spoločnosťami a vytvárajú zisk ako vo všetkých iných ľudských činnostiach.

Prasacia chrípka teda nie je výmyslom firiem s cieľom vytvárať zisk?

Vírus chrípky a cykly pandémií chrípky existujú tak dlho, ako sú ľudia na tomto svete. História pandémie hovorí jasnou rečou – bola len otázka času, kedy vypukne. Svet sa nezmenil natoľko, aby cyklus pandémií chrípky vymizol.

Na čo je dobré očkovanie?

Po celom svete existujú centrá, ktoré izolujú vírusy chrípky, čo cirkulujú v populácii. Na základe toho potom každý rok Svetová zdravotnícka organizácia určuje pre celý svet tri vakcinačné kmene chrípkových vírusov, ktorých bolo v spomínaných zberných miestach najviac. Odporučí ich každému výrobcovi očkovacej látky, ktorý to musí dodržať. Čiže tam žiadny „folklór“ neexistuje.

Ešte pred dvadsiatimi rokmi sa vyrábali celovírusové vakcíny. V čom sú tie dnešné bezpečnejšie?

Celovírusové vakcíny mali viac nežiaducich účinkov. Očkovanému mohla opuchnúť ruka, mohol dostať teplotu. Dnes sa vakcíny vyrábajú tak, že sa len „vysekne“ kúsok z vírusu s obsahom takzvaných antigénov, ktoré nabudia imunitný systém a ten začne vyrábať protilátky špeciálne proti danému vírusu chrípky. Teda človek po očkovaní akoby už tento typ chrípky prekonal. Vďaka takto stimulovanému imunitnému systému sa človek dokáže proti chrípke ubrániť a neochorie.

Aké nežiaduce účinky môžu predsa len mať dnešné vakcíny?

Všetko cudzie vpravené do organizmu môže byť príčinou nejakej nežiaducej reakcie. Bežné nežiaduce účinky sú lokálna bolesť, mierne začervenanie, prípadne mierny opuch či teplota. Menej bežnou reakciou je vyššia teplota, väčšia bolestivosť v mieste vpichu, bolesť hlavy. Totálne raritná je napríklad anafylaktická reakcia, keď človek upadne do bezvedomia a môžu byť prítomné zlyhania dôležitých telesných funkcií s ohrozením života.

Čiže informácie o tom, že očkovanie spôsobilo vážne choroby, sú výmyslom?

Keď odporcovia hovoria, že očkovanie je príčinou vzniku cukrovky, sklerózy multiplex alebo iných závažných neurologických porúch, nie je to celkom namieste, lebo príčinná súvislosť týchto javov je extrémne zriedkavá. Efektivita očkovania mnohonásobne prevyšuje možné riziko vážneho poškodenia zdravia očkovaného.

A ako je to s očkovaním tehotných žien?

Sezónnu aj pandemickú vakcínu je možné podať v druhom a treťom trimestri tehotenstva. V prvom trimestri z dôvodu zakladania a vývoja orgánov dieťatka sa rutinné očkovanie neodporúča. Ale v druhom a treťom trimestri je očkovanie, naopak, odporúčané. Pri novej chrípke sa totiž ukázalo, že u tehotných žien mala oveľa vážnejšie následky ako u negravidných.

V čom bude nová vakcína iná?

Jedine v tom, že neobsahuje sezónny kmeň chrípky, ale nový kmeň chrípky A (H1N1). Hoci klinické skúšania prebehli v kratšom čase, netreba sa jej báť. Výraznejšie nežiaduce účinky ako má vakcína proti sezónnej chrípke sa neočakávajú.