Na výtvarnej výchove zarobil podnikateľ blízky vláde

Mária Miháliková | 26.11.2009 06:02
Ivan Kmotrík Foto:
Veľkopodnikateľ Ivan Kmotrík.
Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) zaskočil základné školy učebnicou, na ktorú ani nečakali. Hoci od nepamäti učili kreslenie bez knižiek, národniarsky minister im poslal výtvarnú výchovu pre prvákov. Zarobil na nej aj podnikateľ blízky koalícii Ivan Kmotrík, ktorého Slovenské pedagogické nakladateľstvo učebnicu vydalo.

„Bola som v nemom úžase, keď nám výtvarná výchova pre prvákov prišla. Pritom nám chýbajú oveľa potrebnejšie knižky, slovenčina či matematika,“ kritizuje riaditeľka Základnej školy na Mládežníckej ulici v Púchove Anna Línerová. Navyše upozorňuje, že stále sa hovorí o ťažkých knihách, ktoré musia školáci nosiť v plecniakoch. „A k tomu im pribudne ešte táto,“ dodala Línerová.

Kmotríkovo vydavateľstvo nezarába iba na učebnici výtvarnej výchovy. Od Mikolajovho rezortu dokopy zinkasovalo 900-tisíc eur za vydanie nových učebníc, ktoré školy potrebujú pre reformné ročníky. Kmotríkova firma Versus zarobí 1,25 milióna eur za tri roky aj na tlači a distribúcii Učiteľských novín.

Podnikateľ Kmotrík má šancu získať aj ďalší obchod. Ministerstvo zverejnilo vo Vestníku verejného obstarávania predbežné oznámenie, že hľadá firmu, ktorá zabezpečí 200 nových titulov učebníc. Ide o knižky pre tretiakov a siedmakov základných škôl a tretiakov stredných škôl. Záujemcovia sa budú môcť prihlásiť až vo chvíli, keď Mikolaj vypíše súťaž. Kedy tak urobí, nie je známe. Priznal však, že tieto knižky nemusia školy dostať na budúci rok načas a chaos môže pokračovať.