Predražené Štefanovove internetové stránky sú nanič

Lukáš Milan | 02.12.2009 09:36, aktualizované: 
Igor Štefanov Foto:
Minister výstavby Igor Štefanov na tlačovej konferencii vysvetľoval svoj pohľad na predražený web ministerstva, otázky novinárov ho už nezaujímali.
Keď minister výstavby Igor Štefanov (SNS) bránil o 1 600 percent predražené internetové stránky svojho rezortu, očividne nevedel, o čom hovorí. Práve v čase, keď tvrdil, že stránky toľko stáli pre vysoký stupeň ich zabezpečenia, zabezpečenie sa zrútilo ako domček z kariet. Hackeri bez problémov zmenili Štefanovovu stránku, ako sa im zachcelo a nič ich nezastavilo. Minister a jeho rezort tak 284-tisíc eur za štyri internetové stránky vyhodil von oknom.

Podľa Štefanova bola vyššia cena nevyhnutná pre bezpečnostné opatrenia. "Rezervačný systém bolo potrebné samozrejme dostatočne zabezpečiť. Nezaznamenali sme nijaký problém,“ uviedol Štefanov na obranu 16-násobne vyššej ceny za vytvorenie internetovej stránky, ako je bežná trhová cena.

Vo chvíľach, keď hovoril o bezpečnosti jeho stránok, na stránke www.ropka.sk a www.nsrr.sk už kraľovala fotografia tunela, ktorú tam umiestnili hackeri.

Odborník na internet Ondrej Jombik zo spoločnosti Platon ironicky tvrdí, že Štefanovove stránky operačných programov EÚ po 90-tisíc eur za kus sú síce maximálne na reklamáciu, nie na bezpečné používanie ministerstvom.

"Obsahujú niekoľko bezpečnostných dier, keď útočník môže bez problémov zmeniť obsah stránky. To je veľmi nebezpečné, ak by niekto zmenil texty, alebo na stránku skryl vírus,“ uviedol Jombik.

Ministerstvo výstavby nakúpilo svoje štyri...
tunel Ministerstvo výstavby nakúpilo svoje štyri internetové stránky pre eurofondy bezkonkurenčne najdrahšie spomedzi rezortov. Druhým najdrahším bolo ministerstvo životného prostredia a ich stránka www.opzp.sk za 65-tisíc eur. Rezort v tom čase viedla SNS.

////Táto stránka stála 90-tisíc eur (2,7 milióna Sk), lebo je podľa ministra Štefanova vraj super zabezpečená proti útoku hackerov. V utorok toto tvrdenie ministrovi vyvrátili samotní hackeri, ktorí tam bez problémov umiestnili fotografie tunela. 
REPRO: PRAVDA////

Ministerstvo výstavby nakúpilo svoje štyri internetové stránky pre eurofondy bezkonkurenčne najdrahšie spomedzi rezortov. Druhým najdrahším bolo ministerstvo životného prostredia a ich stránka www.opzp.sk za 65-tisíc eur. Rezort v tom čase viedla SNS.

Na obchode sa podieľal aj bývalý člen SNS a jej mládežníckej organizácie Bernard Bagín. „V politike nie som, chvalabohu, už sedem rokov, a firmu Netropolis sme prevzali v roku 2007, keď už zmluva s ministerstvom bola vybavená,“ uviedol Bagín. Ako dodal, nevie, ako bývalí majitelia firmy, ktorá tvorila stránky, dosiahli takú dobrú cenu za internetovú stránku.

Kým najdrahšie stránky o eurofondoch stáli od 50– do 90-tisíc eur, ministerstvo zdravotníctva dokázalo kúpiť od firmy Soya Media dve porovnateľné stránky spolu s logom za 5 710 eur.