Majitelia pozemkov pod Javorinou prišli do Bratislavy zbytočne

Lukáš Milan | 03.03.2010 15:07, aktualizované: 
Javorina Foto:
Protestujúci majiteľ pozemkov vo vojenskom obvode Javorina plieska bičom pred budovou parlamentu.
Nikto vám nedá toľko, čo vám ja dokážem sľúbiť. Tak sa skončilo stretnutie nespokojných majiteľov pozemkov v Levočských vrchoch s ministrom obrany Jaroslavom Baškom (Smer). Nespokojenci sa totiž napriek právoplatnému vlastníctvu nemôžu na svoje pozemky dostať. Bráni im v tom vojenská polícia, ktorá stráži v podstate už neexistujúci vojenský obvod Javorina.

Ten na papieri stále existuje a ministerstvo obrany ho osem rokov nevie zrušiť, hoci nijakí vojaci tam už niekoľko rokov nepôsobia. Po drevo na cudzie pozemky tam chodia Vojenské lesy a majetky. Ročne pritom na stráženie zbytočného vojenského obvodu dáva ministerstvo obrany jeden milión eur.

Chcem naše pozemky skôr ako úmrtný list

Mária Cigalová vyrastala v obci Rusinkovce, ktorú komunisti po vyvlastnení pozemkov pre vojenský obvod v roku 1953 v podstate zrušili. Pozemky zobrali, ale množstvo ľudí odmietlo peniaze, preto majú nárok na ich vrátenie. „Stále to iba naťahujú. Vyrastala som tam a chodila tam do školy,“ hovorí Cigalová, ktorá teraz žije v Kežmarku.

„Ochrana prírody pre vojenské lesy neplatí. Ničia tam cesty, rúbu do kopca, aby sa páni mohli vyvážať až do hory na poľovačky,“ tvrdí a zároveň ukazuje fotografie, kde sú jasne zničené stromy, vyrúbané celé stráne a narýchlo postavená lesná cesta.

„Policajti stále odo mňa chcú priepustku, keď sa chcem ísť pozrieť na vlastné pozemky po rodičoch. Chcem iba kvôli rodičom, aby mi vrátili naše rodinné pozemky skôr, ako mi vypíšu úmrtný list,“ dodáva.

V prípade Javoriny ide o obrovské pozemky v rozlohe 30-tisíc hektárov, čo je rozloha štátu Malta. Baška protestujúcim akurát sľúbil, že budúca vláda to bude riešiť a Vojenský obvod Javorina zruší, aby sa tak mohli dostať ku svojím pozemkom a hospodáriť na nich. „Toto nám sľubujete už koľko rokov? A budúci minister sa na nás vykašle,“ znela odpoveď z davu.

Protest majiteľov pozemkov vo vojenskom obvode... Foto: SITA
Javorina Protest majiteľov pozemkov vo vojenskom obvode Javorina pred budovou parlamentu.

Budúca vláda všetko vyrieši

Formálne zrušenie nefunkčného vojenského obvodu sa ťahá od roku 2002. „Zrušeniu bránia legislatívne prekážky, a navyše zákon zakazuje meniť volebné obvody, keď už sú vyhlásené voľby,“ tvrdil protestujúcim Baš­ka.

Tí sa však nedali. „Keď sa môžu dve ministerstvá zrušiť s odkladom až po voľbách, prečo nemôžete zrušiť vojenský obvod s účinnosťou deň po voľbách, teda 13. júna?“ pýtal sa Martin Pitoňák z už neexistujúcej obce Ruskinovce.

Baška iba odpovedal, že on by to zrušil hneď, ale nemôže. „Ako nemôžete? Keď som bol na vojne a veliteľ dal rozkaz, tak sme museli plniť oveľa šibeničnejšie termíny,“ dodal Štefan Guľaši z obce Jakubany.

Pitoňák sa obáva, že vrátenie pozemkov zabraných komunistami sa skončí ako Veľký Slavkov. „Ministrovi veríme, ale určite sú tam tlaky v zákulisí, lebo ide o obrovské pozemky. Sme z tej oblasti a veľmi dobre vieme, ako to tam s pozemkami chodí. Viď Veľký Slavkov,“ tvrdí Pitoňák.

Tam politicky spriaznení podnikatelia s HZDS prišli prakticky zadarmo k obrovským pozemkom pod Tatrami. Pre čachre s pozemkami prišiel o miesto minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (HZDS).