Obsadí radnicu Bratislavy strana alebo odborník?

Soňa Pacherová | 27.07.2010 07:54
fico, ftáčnik, smer Foto:
Milan Ftáčnik (vľavo, na snímke s Robertom Ficom) už ohlásil kandidatúru na primátora Bratislavy. Odmieta však stať sa členom Smeru, ktorý ho ako nezávislého podporoval na stoličku starostu mestskej časti Petržalka.
Získať kreslo primátora v hlavnom meste je pre politické strany natoľko zaujímavé, že tie najsilnejšie oň určite zabojujú s vlastným straníckym nominantom. Zhodujú sa na tom politológovia, ktorí považujú za nepravdepodobné, že by sa niektorá odhodlala podporiť nezávislého kandidáta. Akokoľvek by bol odborne zdatný.

„Primátorské kreslo v Bratislave je pre strany veľkou príležitosťou udávať tón politike celého štátu. Hlavné politické sily preto len ťažko na túto pozíciu podporia nestraníka,“ tvrdí politológ Michal Horský. Už teraz je podľa neho post šéfa radnice v metropole s vyše 300-miliónovým ročným rozpočtom jedna z najprestížnejších a v budúcnosti jej význam len porastie.

Horského teória značne oslabuje šance Milana Ftáčnika, nezávislého ľavicového komunálneho politika, ktorý sa chce v novembrových komunálnych voľbách v súboji o primátorský post uchádzať o podporu Smeru. „Možno je ako odborník ideálny kandidát, lenže funkcia primátora Bratislavy nie je prioritne o odbornosti,“ mieni politológ. Predpokladá, že ak Ftáčnik do Ficovej strany nevstúpi, tá zrejme zakrátko oznámi nomináciu „svojho človeka“. Napríklad exministra kultúry a rodáka z Bratislavy Mareka Maďariča, keďže možnú kandidatúru exministra vnútra Roberta Kaliňáka už Smer označil za fámu.

Aj podľa sociológa Pavla Haulíka má Ftáčnik len malú nádej stať sa bez straníckej príslušnosti primátorom Bratislavy. „Ak do Smeru nevstúpi, hrozí mu osud Vladimíra Bajana,“ varuje Haulík. Pripomína, že hoci Bajan sa vo vlaňajších regionálnych voľbách usiloval obhájiť kreslo župana takisto ako nezávislý s podporou Smeru, aj hlasy voličov tejto strany mu napokon chýbali.

Sám Milan Ftáčnik má odlišný názor. „V komunálnych voľbách voliči v prvom rade volia osobnosti. Budem sa o ich hlasy uchádzať cez program, nie cez politické tričko,“ zdôrazňuje. Podľa neho Bratislava v súčasnosti naliehavo potrebuje zmenu v riadení, keďže už roky o nej väčšinová pravica „rozhoduje za zatvorenými dverami, poza chrbát obyvateľov a v záujme investorov a developerov, nie verejnosti“.

Ako nezávislý a podporovaný Smerom sa už Ftáčnik dostal na stoličku starostu mestskej časti Petržalka aj do mestského a župného parlamentu. Vstúpiť však do strany odmieta a, ako zdôrazňuje, nikto ho k tomu nikdy ani nenútil. „Takto mi to vyhovuje,“ zdôvodnil svoj postoj. Ďalšie rokovanie o tom, či s podporou Smeru môže počítať, bude mať s jeho vedením na budúci týždeň. Do volieb je však odhodlaný ísť aj bez straníckeho krytia.

V centrále Smeru sa zatiaľ na tému primátora jednoznačne nevyjadrujú. „Predsedníctvo strany rozhodne buď o vlastnom nominantovi, alebo o podpore kandidáta mimo strany do konca leta,“ uviedla hovorkyňa Silvia Glendová.

Z kuloárov preniklo, že proti Ftáčnikovi sa stavia krajský predseda Smeru Martin Glváč, ktorý má kontakty s vplyvnými podnikateľskými kruhmi okolo Fedora Flašíka. „Je to úplná hlúposť. Zatiaľ platí uznesenie krajskej rady, že ho podporíme,“ reagoval však Glváč.

Aj pre politológov je v tejto situácii tvrdý oriešok odhadnúť, kto má najväčšie predpoklady stať sa novým primátorom hlavného mesta. Haulík sa domnieva, že ani pravica sa tentoraz na podpore jedného spoločného kandidáta nedohodne. „Je veľmi pravdepodobné, že SDKÚ pôjde do volieb tvrdohlavo so svojou nominantkou Magdou Vášáryovou. A KDH tiež nezostane iná možnosť, iba postaviť vlastného kandidáta,“ predpovedá.

Ak by ním však do tretice nebol Andrej Ďurkovský, ktorý už medzičasom zasadol ako poslanec do Národnej rady, vedia kresťanskí demokrati ponúknuť len nevýrazné mená – Ivana Šimka, Martina Bertu, Petra Macha či Dušana Pekára. Koaličné SaS a Most-Híd sa zatiaľ ku komunálnym voľbám nevyjadrujú.

V rokovaniach o stratégii pre komunálne voľby bude pravicová koalícia pokračovať aj v utorok.