Most bude blokovať parlament, SaS vyhodila Igora Matoviča z klubu

Pravda.sk, SITA | 10.02.2011 13:50, aktualizované: 
Bugár Matovič Foto: ,
Béla Bugár označil za vinníka koaličnej krízy Igora Matoviča.
Most-Híd nebude hlasovať za žiadny zákon v parlamente, kým sa situácia v koalícii nevyjasní. "Vyzývame premiérku Ivetu Radičovú, aby konala," vyhlásil predseda Mosta-Híd Béla Bugár po tom, čo v parlamente neprešla novela zákona o dvojakom občianstve.

Koalícia sa na mimoriadnom rokovaní Koaličnej rady dohodla, že novelu zákona o občianstve predloží do parlamentu vláda. Informovala o tom premiérka Iveta Radičová na krátkom brífingu. Radičová zároveň požaduje bilaterálnu dohodu s Maďarskom a chce urýchliť rozhovory s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Most – Híd sa ešte večer rozhodoval, o tom, či odblokuje hlasovanie zákonov v parlamente. Predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár však prezradil, že Bugár bol na rokovaní Koaličnej rady ochotný hlasovanie odblokovať. 

Problém s dvojakým občianstvom nie je podľa Bugára problémom jeho strany, ale celej vládnej koalície. „Bola porušená Koaličná zmluva a Programové vyhlásenie vlády. Máme v koalícii poslancov, ktorí hlasovali s opozíciou. Máme dvoch poslancov, ktorí podporili návrh Smeru,“ zdôraznil Bugár. Zároveň vyzval SaS a KDH, aby riešili situáciu s Igorom Matovičom a Radoslavom Procházkom za to, že hlasovali proti koaličnej dohode. „Nebudeme diktovať partnerom, čo majú robiť, ale musíme vedieť, na čom sme,“ uviedol.

Matovič pritom ešte ráno v mene štyroch poslancov Obyčajní ľudia vyhlásil, že novelu zákona o občianstve, ktorú predložil Smer, nepodporia.

KDH: Procházka neporušil koaličnú zmluvu

Hlasovanie poslanca KDH Radoslava Procházku za zákon Smeru nebolo podľa KDH porušením Koaličnej zmluvy, ako to tvrdí predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Po rokovaní poslaneckého klubu to povedal predseda KDH Ján Figeľ.

Predseda klubu KDH Pavol Hrušovský si preto myslí, že nie je dôvod na odvolanie Procházku z postu predsedu Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. „S postom predsedu výboru toto hlasovanie nesúvisí,“ dodal Figeľ. Klub a predsedníctvo strany sa však podľa Hrušovského hlasovaním poslancov v parlamente bude zaoberať.

Riešenie predstaviteľov Mosta-Híd, ktorí sa rozhodli blokovať hlasovanie o zákonoch v parlamente, kým sa situácia v koalícii nevyrieši, označil Hrušovský za silové a nie šťastné rozhodnutie. „Programové vyhlásenie vlády je dokument na štyri roky, nie na osem mesiacov. Neschválenie jedného záväzku nemá byť dôvodom, aby sme takýmto demonštratívnym spôsobom oznámili, že nebudeme ďalej rokovať,“ myslí si predseda poslaneckého klubu kresťanských demokratov. „Ak by sme ten prístup mali používať ďalej, tak sa nepohneme ďalej. To nie je vhodná forma, ako postupovať pri neschválení návrhov,“ poznamenal Hrušovský.

Figeľ ani Hrušovský neoznámili, či predstavitelia Mosta-Híd na mimoriadnom rokovaní Koaličnej rady prisľúbili spriechodnenie hlasovania. Na otázku, či sa v piatok bude v parlamente hlasovať, Figeľ odvetil, že KDH je na to pripravené.

Procházka je presvedčený, že „realizoval programové vyhlásenie vlády, ktoré usiluje o redukciu nežiaducich účinkov súčasnej zákonnej úpravy.“

Ako poukázal, návrh neprišiel ako vládny a pod poslaneckým sú podpísané len tri koaličné kluby. Podľa neho má iný názor ako celá koalícia s výnimkou poslancov z frakcie Obyčajní ľudia v poslaneckom klube SaS možno preto, lebo na to bolo málo času a ostatní to nevnímajú tak naliehavo ako ich päť. „Súvisí to možno aj s nejakou osobnou profesijnou skúsenosťou a každého v tej politike zaujíma nejaká iná oblasť a väčšina koaličných kolegov vyhodnotila, že dosiahnutie kompromisu v tejto veci je dôležitejšie ako vecný obsah tohto riešenia,“ vyhlásil.

Procházka pripomenul, že koaličný poslanec za SDKÚ Pavol Kubovič mal snahu, aby v norme bolo aj deklaratórne ustanovenie aj Matovičov pozmeňujúci návrh. Podľa jeho informácií to však predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda odmietol, lebo tie veci ako by sa vylučovali. „Podľa mňa mal Dzurinda vecne pravdu,“ zhodnotil.

Matoviča vyhodili, traja „obyčajní“ zostali

SaS následne vylúčila Matoviča zo svojho poslaneckého klubu. Zvyšní traja členovia združenia Obyčajní ľudia v klube zostávajú. „Človek, ktorý hlasuje so Smerom v tak dôležitej veci, si myslím, že nepatrí do tohto klubu,“ povedal predseda SaS a šéf parlamentu Richard Sulík.

Pripomenul, že zákon o občianstve bol na stole niekoľko mesiacov a Obyčajní ľudia svoje výhrady formulovali len dva týždne pred rozhodujúcou schôdzou parlamentu. „Statočne sme to znášali, ale všetko má niekedy svoj koniec,“ podotkol. Predseda parlamentu zároveň chápe rozhodnutie Mostu nehlasovať v parlamente za zákony, kým sa situácia v koalícii nevyjasní. „Chápem, že je to pre nich dôležité,“ dodal.

„V klube SaS zostávame, naďalej budeme podporovať programové vyhlásenie vlády a zároveň presadzovať body Obyčajných ľudí, na základe ktorých nás volili ľudia do Národnej rady SR,“ priblížil pred novinármi ďalšie pôsobenie tejto frakcie v strane Jozef Viskupič.

Ako vysvetlil, na rokovaní klubu SaS sa uskutočnili dve hlasovania, jedno navrhol Richard Sulík z postu predsedu SaS, kde sa straníci vyjadrili za vylúčenie Matoviča a druhé navrhol on za zvyšných troch zástupcov Obyčajných ľudí a kolegovia z klubu zahlasovali za ich zotrvanie. Ako Viskupič podotkol, vylúčený Igor Matovič sa vyjadril, že bude naďalej podporovať vládnu koalíciu.

SMK: V parlamente zvíťazila hungarofóbia

Nacionalizmus, populizmus a hungarofóbia porazili zdravý rozum a koaličnú súdržnosť, vyhlásil predseda mimoparlamentnej SMK József Berényi. „Táto koalícia aj naďalej funguje s nejasnými pravidlami,“ reagoval Berényi.

SMK berie na vedomie, že SaS vylúčila zo svojho poslaneckého klubu Igora Matoviča. „Ale nevidíme veľký rozdiel, keď človek hlasuje s opozíciou za ich návrh, alebo pozbiera hlasy opozície a zároveň prostredníctvom opozície presadí svoj návrh,“ dodal Berényi, ktorý sa čuduje, že vylúčený bol iba Matovič a zvyšok skupiny Obyčajných ľudí zostal v klube.

„Pre nás je otázne, čo bude ďalej s pánom Procházkom, ktorý je zároveň predsedom ústavnoprávneho výboru a taktiež hlasoval s opozíciou,“ konštatoval Berényi, ktorého zaujíma odpoveď KDH na „flagrantné porušenie Koaličnej zmluvy“ zo strany Radoslava Procházku.

SMK upozorňuje aj na to, že jeden poslanec klubu strany Most-Híd Igor Sidor chýbal pri hlasovaní o návrhu novely poslancov za Smer. „Pred piatimi minútami pred týmto hlasovaním ešte bol prítomný pri hlasovaní o návrhu pána Matoviča a po piatich minútach nebol prítomný, resp. nehlasoval,“ vysvetľoval Berényi a dodal, že nehlasoval spolu s poslancom Stanislavom Kubánkom zo Smeru, ktorý pochádza z Košíc tak, ako Sidor. „Možno, že to je len náhoda,“ poznamenal Berényi.

Rovnako berie na vedomie obštrukciu strany Most-Híd, otázne však je, dokedy bude trvať. Pre SMK je teraz otázne, ako bude vyriešený návrat poslancov strany Most-Híd do parlamentných lavíc, či im bude stačiť vyhlásenie premiérky Ivety Radičovej alebo sa podpíše nová Koaličná zmluva. „Je veľmi ťažké sa vrátiť do parlamentu so vztýčenou hlavou,“ povedal Berényi. Podľa neho sa ukázalo, že niektorí poslanci ich neberú vážne.

Berényi ešte maďarské občianstvo nemá
Berényi informoval, že ešte nemá maďarské občianstvo, o ktoré požiadal v januári. K žiadosti dopĺňal ešte niektoré dokumenty, celý proces ešte niekoľko mesiacov potrvá. Berényi sa však rozhodol, že už nebude o tejto záležitosti poskytovať informácie.

„Vládna koalícia prisľúbila, že prijme zákon, ktorý umožňuje, aby sme mohli mať my, občania maďarskej národnosti, v Slovenskej republike aj občianstvo iného štátu. Vládna koalícia takýto sľub nesplnila, takže môj prístup je taký, že potom ani ja nebudem informovať o osude mojej žiadosti,“ uzavrel Berényi.

Slovenskí štátni príslušníci, ktorí získajú cudzí pas, budú naďalej strácať slovenské občianstvo. Poslanci Národnej rady SR neschválili ani jednu z troch noviel týkajúcich sa dvojakého občianstva, v platnosti tak zostáva súčasný právny stav. Koaličnú novelu zákona o štátnom občianstve jej autori stiahli z rokovania parlamentu po tom, čo Igor Matovič (klub SaS) spoločne s hlasmi opozície a Radoslava Procházku z KDH presadil svoj pozmeňujúci návrh.

V schválenom pozmeňujúcom návrhu na rozdiel od koaličného znenia zostávala strata slovenského občianstva pre ľudí, ktorí získali pas inej krajiny. Keďže koalícia stiahla novelu o občianstve, rovnako sa zachovali poslanci za KDH pri svojej novele o štátnej službe, ktorou poslanci za KDH chceli znemožniť ľuďom s dvojakým občianstvom, aby pracovali v silových zložkách.

Napokon sa hlasovalo o novele zákona o štátnom občianstve od poslancov Smeru. V nej chceli zmäkčiť aktuálne znenie zákona tak, aby o slovenské občianstvo neprichádzali ľudia, ktorí mali v cudzine aspoň pol roka evidovaný pobyt. Túto novelu okrem Procházku a Matoviča podporili len opoziční poslanci, preto sa jej parlamentná púť skončila v prvom čítaní.

Myslíte si, že novela o občianstve rozbije koalíciu?

Radoslav Procházka z KDH, ktorý hlasoval za pozmeňujúci návrh lídra Obyčajných ľudí Igora Matoviča ku koaličnému návrhu novely zákona o štátnom občianstve, aj za novelu tejto normy z dielne Smeru-SD, má podľa vlastných slov podporu poslaneckého klubu KDH.