Nespokojní zdravotníci dali vláde 15 dní, potom bude štrajk

Mária Hunková | 01.06.2011 12:00
nemocnica, lekár, operačka, operácia, chirurgia Foto:
Ilustračné foto
Nespokojní zdravotníci spájajú sily. V snahe presvedčiť vládu, aby splnila ich požiadavky, sa dohodli na spoločných krokoch zástupcovia lekárov, sestier, zubárov, lekárnikov a ďalších viac než desiatich profesijných organizácií.

Na leto avizovali celoštátny dvojhodinový štrajk, ak vláda do 15. júna nedá garancie, že do zadlženého zdravotníctva pôjde viac peňazí. Konkrétne žiadajú, aby štát zvýšil platby za svojich poistencov, zreálnil platby od zdravotných poisťovní a celkovo dofinancoval zdravotníctvo.

„Ak sa nesplnia naše požiadavky do 15. júna, pristúpi sa k nátlakovým akciám. To znamená, že všetci na dve hodiny prerušíme prácu,“ povedal včera predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay. Za tým bude podľa neho nasledovať podávanie hromadných výpovedí.

Tými začiatkom marca pohrozilo Lekárske odborové združenie, ktoré žiadalo zastavenie transformácie nemocníc, zvýšenie platov a zreálnenie platieb v systéme. „Plne podporíme Lekárske odborové združenie v hromadných výpovediach,“ oznámil Szalay druhý krok po dvojhodinovom štrajku.

Na neúnosnú situáciu v zdravotníctve sa lekári a zdravotné sestry sťažujú už dlhší čas. Naposledy v máji protestovali pred Národnou radou zdravotné sestry, ešte predtým zasa v marci zatvorili na hodinu ambulancie špecialisti.

„Všetky organizácie sme prijali spoločné požiadavky, a to dofinancovanie zdravotníctva na rok 2011 tak, aby bola zabezpečená dostupná a kvalitná zdravotná starostlivosť pre občanov, zvýšenie platieb za poistencov štátu v roku 2012 na 5,5 percenta. Treťou požiadavkou je zreálniť platby zdravotných poisťovní a tým zabezpečiť adekvátne finančné ohodnotenie pracovníkov,“ povedal prezident Lekárskeho odborového združenia Michal Polician.

Ak do pätnástich dní vláda tieto požiadavky nesplní, tisícky zdravotníkov spustia svoje pripravené akcie. „Požiadavky sú formulované zrozumiteľne a jasne, nenabúravajú naše požiadavky, preto určite tieto akcie podporíme,“ povedala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová. Dodala, že samy napríklad prerušenie práce na dve hodiny už v minulosti zvažovali. „Či podáme hromadné výpovede, bude ešte závisieť od rokovaní. Čaká nás ešte stretnutie s premiérkou, tak uvidíme, aké konkrétne návrhy nám tam budú ponúknuté,“ dodala Lévyová.

Do svojich akcií zdravotníci plánujú zapojiť aj občanov. „Ak nebudú splnené naše požiadavky, všetky organizácie začneme informačnú kampaň na zmenu systému zdravotného poistenia,“ priblížil Polician. Ako dodal Szalay, ak by sa totiž zmenil systém zdravotného poistenia, zabezpečili by sa pre zdravotníctvo finančné prostriedky, ktoré teraz zostávajú v zdravotných poisťovniach.

Čo žiadajú zdravotníci

  • dofinancovanie zdravotníctva v druhej polovici roka 2011
  • zvýšenie platieb za poistencov štátu z 4,32 na 5,5 percenta na rok 2012
  • reálne platby od zdravotných poisťovní

    Čím hrozia zdravotníci

  • prerušenie práce na dve hodiny
  • hromadné výpovede
  • informačnú kampaň za vypísanie referenda za zmenu celého systému