Poháda sa koalícia pre gastrolístky? Podľa KDH to je len populizmus

Martin Prosnan | 07.07.2011 15:24
obyčajní ľudia, Matovič, Fecko, Viskupič, Jurinová Foto:
Obyčajní ľudia trvajú na tom, že pracovné voľno počas štátnych sviatkov by sa malo presúvať na piatok.
Koaličné strany stoja na prahu ďalšieho sporu. Ak totiž neprejdú dva pozmeňovacie návrhy Obyčajných ľudí v novele zákonníka práce, "matovičovci" vraj za zákon nezahlasujú. Potvrdil to jeden z nich, Martin Fecko.

Tomu sa nepáči, že v parlamente neprechádza príliš veľa návrhov Obyčajných ľudí a aj to, že vládny program sa po roku fungovania neaktualizuje.

Jeho stranícky kolega Jozef Viskupič hlasy pre novelu tak radikálne nepodmieňuje. „My na svojich pozmeňovacích návrhoch trváme,“ povedal pre Pravda.sk. Na otázku, čo strana urobí, ak v Národnej rade pri ich presadzovaní nenájde podporu, odpovedať nevedel. „Počkáme si na diskusiu, stále však verím, že koalícia ich podporí,“ dodal.

Obyčajní ľudia majú k Zákonníku práce osem pripomienok, dve z nich považujú za kľúčové. Navrhujú, aby sa zamestnanec sám rozhodol, či mu jeho zamestnávateľ bude dávať stravné lístky, alebo tie isté peniaze ako nezdanený prídavok k výplate.

V druhom návrhu štyria poslanci žiadajú, aby sa pracovné voľno počas štátnych sviatkov (1. máj, 8. máj, 29. august, 1. september a 17. november), ktoré pripadne na utorok, stredu, alebo štvrtok, automaticky presunulo na piatok.

Oba „pozmeňováky“ podporuje aj poslanecký klub SaS. Podľa Martina Poliačika sú to dobré návrhy. „Áno, diskutujeme o nich už veľmi dlho, zdajú sa mi veľmi rozumné,“ poznamenal. „Nebol som síce na koaličnej rade, ale to, že ‚Obyčajní‘ dostali prísľub, že ich návrhy koalícia podporí, je asi pravda. V každom prípade, ak by nakoniec neprešli, v strane sa poradíme a minister práce Jozef Mihál rozhodne, či návrh novely zákonníka práce stiahne, alebo nie,“ dodal.

Podľa Márie Sabolovej z KDH oba tieto návrhy na zmeny zaváňajú populizmom. „A hroziť, že pre jeden pozmeňovací návrh neprejde novela Zákonníka práce, je nemiestne. Sú to príliš silné slová,“ povedala na margo Fecka.

Podľa Sabolovej väčšiu šancu na úspech má návrh o stravných lístkoch, na presune štátnych sviatkov sme sa zatiaľ nedohodli. „Ale budeme ešte rokovať,“ tvrdí.