Povinná angličtina sa spustila, podľa odborníkov ju učí hocikto

TASR | 11.09.2011 11:22
angličtina, škola, žiaci, učenie, trieda, učiteľka Foto:
Ilustračné foto
Základné školy nabehli od nového roka na vyučovanie povinnej angličtiny od tretieho ročníka. Odborníci sa však zhodujú na tom, že sa učí nekvalifikovane. Aby učitelia mohli vyučovať angličtinu na prvom stupni, stačí im maturita z tohto cudzieho jazyka.

Docentka Anna Butašová z Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského povedala, že angličtinu učí „hocikto“ a môže to mať vážne dôsledky najmä na žiakov v prvých ročníkoch základnej školy. „My sme robili analýzu ešte aj v Štátnom pedagogickom ústave (ŠPÚ), aj na fakulte v rámci výskumných grantov, aký stav je s učiteľmi. A tendencia je taká, že kvalita výučby klesá na všetkých stupňoch. Ale prvý stupeň je kruciálna záležitosť. Tam keď si tie deti naberú zlé návyky, tak sa ich nikdy nezbavia,“ prízvukuje Butášová.

„U nás na prvom stupni kvalifikovaného učiteľa, ktorý by mal na to dokument, nemáme. Máme niekoľko učiteľov, ktorí sa vzdelávajú v projekte, ale ich záverečné skúšky sú trošku v nedohľadne,“ uviedla svoju skúsenosť riaditeľka bratislavskej Základnej školy na Dudovej 2 Hana Závodná.

Ministerstvo školstva podľa Butášovej nemá žiadne referencie o nedostatku angličtinárov, lebo situáciu nevyhodnocuje. Analytička Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika pre vzdelanie Zuzana Zimenová si tiež myslí, že rezort nemá dostatočné mechanizmy na získavanie spätnej väzby a školy sa sami s problémom neprihlásia. Vidí sa mi to ako taký začarovaný kruh," povedala Zimenová. Pripomenula, že ŠPÚ upozorňoval presne pre rokom na to, že pokiaľ sa zavedie povinná angličtina od tretieho ročníka, bude chýbať vyše 2000 učiteľov. Situácia sa podľa nej odvtedy nemohla zmeniť, keďže ústav rátal aj s učiteľmi, ktorí sú prihlásení do národného projektu zvyšovania kvalifikácie učiteľov v cudzích jazykoch. Tí získajú osvedčenie po štyroch alebo ôsmich semestroch podľa vybranej úrovne. V rámci Koncepcie vyučovania cudzích jazykov v základných a stredných školách sa v anglickom jazyku vzdeláva 3305 pedagógov.

Obe odborníčky pripomínajú, že učitelia, ktorí vyštudovali učiteľstvo prvého stupňa, nemôžu byť kvalifikovaní v anglickom jazyku. „Tí učitelia na prvý stupeň sa učia len predmety, ktoré doteraz platili, a neučia sa jazyk,“ povedala Zimenová.

„K septembru 2011 majú na prvom stupni základnej školy prevahu učitelia anglického jazyka, ktorí spĺňajú kvalifikačné podmienky podľa platnej legislatívy, ale v skutočnosti cudzí jazyk na vysokej škole neštudovali,“ reagovalo ministerstvo školstva. Minimálnym stupňom vzdelania, ktorý musia učitelia dosiahnuť, aby mohli vyučovať angličtinu na prvom stupni, je do 31. decembra 2013 maturitná skúška z angličtiny. Učitelia môžu učiť aj so štátnicou zo štátnej jazykovej školy.