Demitrove pozostatky sú doma, čakala ho manželka aj Gáborík

SITA, Milan Kráľ | 11.09.2011 16:41, aktualizované: 
Demitra, prevoz, letisko Foto:
Rakvu s pozostatkami Pavla Demitru na bratislavskom letisku naložili preložili z lietadla do vrtuľníka, ktorý pozostatky previezol do Trenčína.
Telo Pavla Demitru, ktorý tragicky zahynul pri stredajšom leteckom nešťastí v ruskom Jaroslavli, je už v Trenčíne. V nedeľu krátko po 16.30 h priviezlo ostatky jedného z najlepších slovenských hokejistov histórie do Bratislavy lietadlo Ministerstva vnútra SR.

Na palube lietadla z Ruska boli podľa informácií servera tvnoviny.sk aj traja funkcionári Dukly Trenčín a hokejistovi blízki kamaráti Jozef Mitocha, Peter Havier a Viliam Ružička. Manželka Mária napokon do Moskvy neodcestovala.

Z bratislavského letiska následne previezli Demitrovo telo vrtuľníkom Mi-8 na trenčianske letisko. Ešte pred pristátim vrtuľník symbolicky na znak rozlúčky Demitru s mestom preletel ponad Trenčín. Na ploche letiska si Demitru uctili rodinní príslušníci a priatelia.

Život a smrť Pavla Demitru
Život a smrť Pavla Demitru Život a smrť Pavla Demitru

Prílet chceli vidieť desiatky športových priaznivcov, na trenčianske letisko sa však nedostali. Bránu strážila polícia aj SBS, dnu vpustili len novinárov. Množstvo áut a motoriek tak lemovalo cestu, ktorou pohrebná služba odvážala telesné pozostatky z letiska. Niektorí prišli oblečení v hokejových dresoch, iní s hokejkami a vlajkami, vítali hokejovú hviezdu na domácej pôde.

„Demitra prišiel domov, k nám do Trenčína. Dopoludnia odišiel špeciál ministerstva vnútra do Moskvy spolu s funkcionármi Dukly, ktorí boli zároveň osobnými priateľmi Pavla Demitru,“ povedal člen správnej rady trenčianskej Dukly Branislav Celler.

K vrtuľníku prišla Demitrova manželka a ďalší príbuzní, aj jeho blízki priatelia. Priamo z New Yorku priletel aj Marián Gáborík, jeho dlhoročný spoluhráč a výborný priateľ. Priamo na letisku, pár metrov od vrtuľníka, sa uskutočnil aj krátky rozlúčkový obrad.

Smútočný sprievod po prevoze pozostatkov Pavla... Foto: ČTK
Demitra pozostatky Trenčín 2 Smútočný sprievod po prevoze pozostatkov Pavla Demitru do Trenčína.

Podľa tvnoviny.sk by sa verejná pietna rozlúčka s kapitánom slovenskej reprezentácie mala uskutočniť vo štvrtok 15. septembra a o deň neskôr pochovajú Demitru na súkromnom pohrebe. Podrobnosti budú známe v pondelok.

Demitra neprežil letecké nešťastie v Jaroslavli, pri ktorom zahynulo 43 zo 45 pasažierov lietadla s hokejistami Lokomotivu Jaroslavľ. Stroj nedokázal nabrať potrebnú výšku pri odlete, zachytil anténu veže a spadol. Hokejisti Lokomotivu cestovali na úvodný zápas KHL do Minska.