SDKÚ by podľa Matoviča nemala odporcov eurovalu opíjať rožkom

TASR | 28.09.2011 13:32
Matovič, SaS, Obyčajní ľudia Foto:
Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič
Ak ide strane SDKÚ skutočne o hľadanie priechodného riešenia otázky eurovalu, musí sa prestať len tváriť, že ho hľadá. Musí rokovať s európskymi partnermi, a nie opíjať rožkom domácich odporcov eurovalu.

Uviedol to nezávislý poslanec Národnej rady SR Igor Matovič, ktorý spolu s jeho troma Obyčajnými ľuďmi (OĽ) odmieta euroval v navrhovanej podobe. Proti je aj SaS a štvorica poslancov Mostu-Híd z OKS.

Matovič reagoval na rozhodnutie SDKÚ ponúknuť partnerom dodatok ku koaličnej zmluve, ktorou by sa zaviazali schváliť v parlamente zmeny v eurovale a výmenou za to by získali priestor na blokovanie akejkoľvek ďalšej pôžičky konkrétnym krajinám. KDH a Most-Híd s dodatkom súhlasia, SaS ho odmietla s tým, že je to menej, ako ponúkal minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) na koaličnom rokovaní v Častej-Papierničke (12.9.).

„SDKÚ musela vopred veľmi dobre vedieť, že s návrhom, ktorý ponúka ako kompromis, nemá žiadnu šancu uspieť, lebo už raz bola ústretovejšia podoba návrhu stranou SaS v Častej-Papierničke odmietnutá,“ zdôraznil Matovič, podľa ktorého dzurindovci iba opíjajú odporcov eurovalu rožkom.

Matovičovci vidia jediné možné riešenie vo vyrokovaní výnimky pre Slovensko o dobrovoľnej účasti Slovenska na každej jednej pôžičke z eurovalu a taktiež ručenie reálnym majetkom každého dlžníka. „Vyrokovanie takýchto ústupkov však vyžaduje reálnu a nie len predstieranú ochotu zo strany SDKÚ problém eurovalu riešiť,“ upozornil nezávislý poslanec.

Dodal, že ak SDKÚ v skutočnosti nechce hľadať priechodné riešenie, jej predstavitelia, ktorí Slovensko zastupujú pri vyjednávaniach, by mali vopred upozorniť európskych partnerov, že Slovensko euroval určite neschváli. Poslanec zároveň poznamenal, že situáciu okolo eurovalu nevyrieši hrozba spojenia hlasovaní o eurovale a o dôvere vláde. Urobiť tak podľa Matoviča môže len „nebojácne rokovanie na európskej úrovni“.

Na schválenie medzinárodnej zmluvy je potrebných minimálne 76 hlasov zo 150 zákonodarcov, ktoré však koalícia v tejto otázke nemá. Navýšenie objemu a posilnenie kompetencií eurovalu okrem SaS odmietajú aj predstavitelia OKS, Obyčajných ľudí a opozičná SNS. Najsilnejší opozičný subjekt Smer mechanizmus podporuje, nechce však za legislatívu hlasovať, pokiaľ sa na nej nedohodne celá koalícia.