Mihál sa ponáhľa. Ešte narýchlo chce šetriť na politike zamestnanosti

Soňa Pacherová | 09.01.2012 20:00, aktualizované: 
Jozef Mihál Foto:
Minister práce Jozef Mihál
V čase, keď tisícom ľudí na Slovensku reálne hrozí strata práce, snaží sa šéf sociálneho rezortu Jozef Mihál ešte pred voľbami rýchlo skresať výdavky na aktívnu politiku zamestnanosti.

Tým nezamestnaným, čo by sa chceli založením živnosti postaviť na vlastné nohy, chce znížiť príspevok na podnikanie a obmedziť prístup k nemu. Nižšie majú byť aj príspevky na absolventskú prax či aktivačnú činnosť. Ba z možností zamestnať sa plánuje ubrať aj zdravotne postihnutým.

Dôvodom tohto šetrenia, ktoré situáciu ohrozených skupín obyvateľstva v čase krízy ešte viac zhorší, je fakt, že väčšina zdrojov, ktoré má na túto oblasť v rozpočte, sa rozpustí v schválených stimuloch pre veľké zahraničné firmy.

O tom, že sa Mihál veľmi ponáhľa, svedčia aj termíny. Zákon o službách zamestnanosti predložil do medzirezortného pripomienkového konania 29. decembra a už včera sa uzavrelo. „Vláda by sa mohla novelou zaoberať 18. januára a následne by išla do parlamentu,“ povedala Daniela Šulcová z tlačového oddelenia ministerstva práce. Ak by teda všetko išlo hladko, poslanci by o nej mohli hlasovať už na najbližšej schôdzi a účinná by mala byť od 1. apríla.

„Je to ako aprílový žart,“ mieni bývalý generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Sihelský. „Rezort sa touto novelou iba snaží zastrieť fakt, že na politiku zamestnanosti nemá v rozpočte takmer žiadne peniaze,“ tvrdí. Nový zákon navyše podľa neho obmedzuje slobodu podnikania a zavádza kritériá, ktoré prudko znížia atraktivitu nástrojov zamestnanosti.

V materiáli posunutom na pripomienkové konanie sa uvádza, že kým Ústredie práce si na tento rok nárokuje zo štátneho rozpočtu 114,2 milióna eur, realizáciou zmien navrhnutých v novele zákona o službách zamestnanosti by sa z nich dalo ušetriť približne 43,6 milióna eur.

„Aby však bolo jasné – nijakých 114 miliónov nateraz v rozpočte zahrnutých nie je,“ upozorňuje poslanec Branislav Ondruš (Smer). „Znie to neuveriteľne, ale v čase, keď Slovensko očakáva výrazný nárast nezamestnanosti, poklesli v rozpočte zdroje na politiku zamestnanosti z vlaňajších 19,8 milióna eur na dnešných 8,7 milióna eur, teda o takmer 70 percent! A ak odrátame investičné stimuly pre zahraničné firmy, na aktívnu politiku by mala ísť len tretina z týchto beztak oklieštených zdrojov,“ vyčísľuje.

Niektoré príspevky sa síce čiastočne financujú z európskych peňazí, no aspoň 15 percent sa vždy vypláca aj zo štátneho rozpočtu. „Ak by preto zákon neprešiel, znamenalo by to prakticky koniec aktívnej politiky zamestnanosti v tomto roku. Prostriedky zahrnuté v schválenom nereálnom rozpočte by vydržali možno tak do toho apríla,“ predpovedá Sihelský. A pripomína, že aj novela na to „myslí“ ustanovením, že príspevky sa budú poskytovať len „do vyčerpania finančných prostriedkov Európskeho sociálneho fondu a štátneho rozpočtu určených v rozpočtovej kapitole ministerstva na príslušný kalendárny rok“.

Poslanec KDH a šéf sociálneho výboru Július Brocka predpokladá, že do volieb už Mihálov zákon neprejde. Vláda by totiž musela súhlasiť so skráteným legislatívnym konaním, čo vzhľadom na to, že by si vyžadoval ďalšie peniaze z rozpočtu, nepredpokladá.

Najdôležitejšie zmeny

**Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť
**

  • nebude sa poskytovať v krajoch, kde majú všetky okresy nižšiu alebo rovnakú mieru evidovanej nezamestnanosti ako 70 percent celoslovenského priemeru
    • suma príspevku sa zníži o 10 percent, zmení sa aj základ pre výpočet jeho výšky
    • podmienka preukazovania ročného zdaniteľného príjmu najmenej vo výške dvojnásobku poskytnutého príspevku, ak ju príjemca príspevku nesplní, musí jeho pomernú časť vrátiť
    • predĺži sa obdobie, počas ktorého je príjemca príspevku povinný vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť z dvoch na tri roky
    • predĺži sa obdobie pre opätovné poskytnutie príspevku z piatich až na desať rokov

**Príspevok na absolventskú prax a aktivačnú činnosť
**
- zúži sa cieľová skupina poskytovateľov

– z troch na jeden mesiac sa zníži minimálna hranica obdobia vykonávania absolventskej praxe

– príspevok sa zníži na 70 percent životného minima

**Podpora zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím
**
- vypustia sa dávky vyplácané počas vzdelávania a prípravy postihnutého občana pre trh práce

– výška príspevku na pracovné miesto bude viazaná na mieru poklesu schopnosti postihnutého vykonávať zárobkovú činnosť

– na päť rokov sa zjednotí časové obdobie určené na udržanie pracovného miesta vo všetkých chránených dielňach alebo na chránených pracoviskách

– nebude sa už poskytovať príspevok na obnovu či technické zhodnotenie hmotného majetku chránenej dielne alebo chráneného pracoviska

– zúži sa okruh štátom hradených prevádzkových nákladov chránenej dielne alebo chráneného pracoviska

– silové rezorty už nebudú musieť zamestnávať povinný podiel občanov so zdravotným postihnutím z celkového počtu zamestnancov

Zdroj: Návrh novely zákona o službách zamestnanosti, materiál pre medzirezortné pripomienkové konanie

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ