Diabetici a pacienti s vysokým tlakom prišli o bezplatné kúpele

Mária Hunková | 10.01.2012 20:00, aktualizované: 
relax - kúpele - masáž - oddych - žena - sauna... Foto:
Ilustračné foto
Liečba v kúpeľoch sa pre časť diabetikov a ľudí, ktorí trpia vysokým tlakom, stane nedostupná. Zdravotné poisťovne im totiž prestali od decembra puhrádzať ubytovanie a stravu.

Pacienti aj lekári sú so zmenou, ktorú priniesla novelizácia zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, nespokojní. V rámci nej sa spomínané ochorenia preradili zo skupiny A, v ktorej zdravotná poisťovňa hradila všetko, do skupiny B, kde si pacient platí sám stravu a lôžko.

PIANO

 Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Kúpele pre všetkých?
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Zmeny sú podľa odborníkov o to prekvapujúcejšie, že tak cukrovka, ako aj vysoký krvný tlak patria medzi civilizačné ochorenia. Trpí nimi viac ako 53 percent Slovákov, najmä vo vyššom veku. „Je, samozrejme, prirodzené, že chorobami obehového ústrojenstva trpí viac starších ľudí, ale veková hranica sa čím ďalej. tým viac znižuje,“ upozorňuje vedúci oddelenia marketingu sliačskych kúpeľov Norbert Longauer.

Len za ubytovanie po novom poistenec doplatí za týždenný kúpeľný pobyt od 30 až do 120 eur, k tomu treba ešte pripočítať ďalší poplatok za stravu zhruba vo výške 70 eur za týždeň a kúpeľný poplatok, ktorý je do 1 eura za osobu a noc. „Doteraz veľa pacientov chodilo do kúpeľov na diagnózu hypertenzívna choroba. Touto zmenou sa im vzala možnosť ísť na ňu s tým, aby im celý pobyt preplatila zdravotná poisťovňa,“ hovorí kardiologička Katarína Dulková.

Pacientom sa počas pobytu v kúpeľoch pod vplyvom procedúr upravuje vysoký krvný tlak. Podľa kardiologičky má však aj ďalší význam, lebo ich učí zdravému životnému štýlu. „Pacienti sa tam naučia, že majú chodiť na vychádzky, že si majú merať tlak. Má to teda aj edukačný význam, nielen zdravotný,“ hovorí Dulková. Upozorňuje, že po novom je pre pacientov s chronickými ochoreniami srdca dostupná bezplatná kúpeľná liečba už iba ak prekonali infarkt alebo operáciu srdca.

Za pobyt a stravu si z vlastného vrecka po novom musia platiť aj cukrovkári. Do skupiny B boli totiž preradené aj diagnózy diabetes do pol roka od jeho zistenia a diabetes s komplikáciami. Kým lekári sa nad touto zmenou až tak nepozastavujú, pacienti nie sú spokojní. „Diabetes je dosť finančne náročný, pokiaľ ide o stravu aj lieky. Keď si pacienti budú musieť na kúpele doplácať, budú tam chodiť menej, ak vôbec,“ povedala Oľga Zichová zo Zväzu diabetikov Slovenska.

Diabatelóg Zbyněk Schroner v tom problém nevidí. „Základom liečby sú režimové diétne opatrenia a v tom kúpeľná liečba nepomôže. Rovnako tak ani nezabráni pred komplikáciami liečby, čo je základ cukrovky,“ povedal.

Pacienti, ktorí už kúpele absolvovali, majú iný názor. Zichová trpí cukrovku už 25 rokov a kúpeľnú liečbu absolvovala už niekoľkokrát. Hovorí, že pre cukrovkára je veľkým prínosom. „Človek sa po nej cíti celkovo oveľa lepšie. Aj keď totiž diabetik chodí k lekárovi, sám si občas nevie pomôcť. V kúpeľoch sú predsa len iné podmienky na liečenie ako doma. Liečebné procedúry a cvičenie doma normálne napríklad tiež nemôže absolvovať,“ upozornila Zichová.

Pokles klientov vďaka preradeniu diagnóz do inej skupiny očakávajú aj samotné kúpele. „Zmenou legislatívy sa zníži počet klientov v kúpeľoch Sliač. Prirodzený pokles poistencov skupiny A do skupiny B bude spôsobený výškou doplatku za kúpeľnú liečbu,“ hovorí Longauer.

Podľa ministerstva zdravotníctva zmeny v uhrádzaní kúpeľnej liečby vznikli na návrh Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Dôvody, prečo ho rezort akceptoval a zapracoval do zákona, boli tie, že „kúpeľná starostlivosť tvorí len doplnok komplexnej liečby a nevyhnutnej zmeny životného štýlu postihnutého jedinca. V prípade nedodržiavania nutných zmien životného štýlu sa minimalizuje dočasný pozitívny efekt hradenej kúpeľnej liečby.“

Zdravotné poisťovne plánujú ušetrené peniaze použiť na úhradu zdravotnej starostlivosti. „Z pohľadu financií to znamená, že sa pár tisíc eur presunie na financovanie iného typu liečby alebo na zaplatenie kúpeľov pre viac pacientov. Počet pacientov, ktorí splnia zákonný nárok na kúpeľnú liečbu, totiž každoročne stúpa. Stúpajú aj náklady na kúpele. V žiadnom prípade teda nepôjde o šetrenie,“ povedala hovorkyňa súkromnej poisťovne Zuzana Horníková.

Čo poisťovňa hradí v kúpeľoch pri diagnózach typu A

– liečebné procedúry, vyšetrenia lekárov uhrádza zdravotná poisťovňa

– ubytovanie a stravu v štandardných podmienkach (dvojposteľová izba a spoločné sociálne zariadenie mimo izby) uhrádza zdravotná poisťovňa

– v tejto skupine sú zaradené napríklad stavy po úrazoch, pooperačné stavy, onkologické ochorenia, bronchiálna astma, psoriáza

– u detí, ktoré nedovŕšili 18 rokov, zdravotná poisťovňa uhrádza liečbu, stravu a ubytovanie pri všetkých diagnózach

Čo poisťovňa hradí v kúpeľoch pri diagnózach typu B

– liečebné procedúry, vyšetrenia lekárov uhrádza zdravotná poisťovňa

– ubytovanie a stravu si hradí pacient sám podľa cenníka kúpeľov

– v tejto skupine sú zaradené najmä chronické ochorenia

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ