Exekúcie aj poplatky sa budú po voľbách meniť

vv | 25.01.2012 12:00
Exekúcie sa na Slovensku začali vo veľkom rozmáhať po roku 1989 a pravidlá sa postupne ešte stále menia. Dlho totiž platilo, že buď išla veľká časť z vymáhanej sumy exekútorom, alebo sa dlh kvôli ich požiadavkám neúmerne navýšil.

Aj dnes si môžu exekútori za vymáhanie dlhov od dlžníkov pýtať odmenu až do výšky 20 percent z vymoženej sumy. Určuje to vyhláška ministerstva spravodlivosti spred štyroch rokov. Maximálne náklady, ktoré si smie exekútor zobrať za jednu vymoženú pohľadávku, však nesmú presiahnuť sumu 33 194 eur. Až do roku 2008 platilo, že exekútor si mohol pýtať ako odmenu 20 percent z celkovej sumy. To zmenil predchádzajúci minister spravodlivosti Štefan Harabin, ktorému sa nepozdávalo, že exekútori si z vymoženej sumy od dlžníka nechávali väčšiu časť a len menšia smerovala k veriteľovi.

PIANO

 Prečítajte si glosu Mariána Repu "Budíček. ":[http://nazory.pravda.sk/…/sk-nkom.asp?…]Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Znížili sa aj poplatky, ktoré si exekútori účtovali za rôzne kópie zo súdnych spisov. Exekútori sú platení len za vykonané úkony, zrušila sa aj tzv. časová odmena.

Ďalšia zmena sa pripravuje, počká si však už na novú vládu, ktorá vzíde z marcových predčasných volieb. Rezort spravodlivosti v spolupráci so Slovenskou komorou exekútorov pripravoval zmenu Exekučného poriadku a vyhlášky určujúcej poplatky pre exekútorov. „Ministerstvo pripravovalo zavedenie nových, prísnejších kontrolných mechanizmov voči exekútorom. Cieľom bolo aj zvýšenie transparentnosti nakladania súdneho exekútora s výťažkami, ochrana dlžníkov pred neúmernými trovami pri zanedbateľných dlžobách, či zavedenie transparentnejších podmienok pre výkon dražieb majetku,“ uviedol hovorca rezortu Peter Bubla.

V budúcnosti by sa tak už nemalo stať, že dlžník príde o rodinný dom v hodnote desiatok tisíc eur za dlh voči dopravnému podniku či za policajnú pokutu, ktorá bola len vo výške niekoľko eur.

V susednom Česku urobili podobné zmeny už pred dvoma rokmi. Tam rezort spravodlivosti do zákona presadil princíp primeranosti. Exekútor tak môže zablokovať a predávať len majetok zodpovedajúci výške dlhov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ