Krajské úrady skončia, avizuje Fico

Vanda Vavrová | 13.04.2012 14:04
Fico a Kaliňák Foto:
Premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa ich plánov by mala zaniknúť celá špecializovaná krajská štátna správa.
Rušenie všetkých krajských úradov a zásah do kompetencií obcí a žúp. Robert Fico sa chystá za svojej druhej, jednofarebnej vlády dotiahnuť to, čo sa mu nepodarilo počas prvej koaličnej.

Podľa plánov nového kabinetu by mala zaniknúť celá špecializovaná krajská štátna správa. Tú tvoria krajské úrady životného prostredia, krajské stavebné úrady, pozemkové úrady, katastrálne úrady či školské úrady.

„Všetky prejdú pod obvodný úrad v sídle kraja. To isté prebehne aj na okresnej úrovni,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého rezort zmeny pripravuje. Minister hovorí, že tam, kde to bude možné, dôjde k zlučovaniu úradov. Štát týmto tiež získa zjednotenie výdavkov na jedného úradníka, ktoré sa dnes líšia v každom krajskom meste.

Premiér Robert Fico tvrdí, že kabinet musí využiť historickú príležitosť, keď je vo vláde len jedna strana. Počas svojej prvej vlády nenašiel Fico u svojich koaličných partnerov SNS a HZDS politickú podporu na zrušenie krajských úradov životného prostredia, školstva či stavebných úradov.

Podľa premiéra sa oblasť verejnej správy zanedbávala dlhé roky a chce v nej urobiť poriadok. Ten sa okrem štátnych úradov dotkne aj samospráv, ktoré namiesto štátu vykonávajú určité činnosti ako napríklad sociálne a zdravotné služby, školstvo či stavebný poriadok. Podľa nových plánov by o ich časť obce a župy mohli prísť. „Musíme posilniť postavenie štátu na miestnej úrovni, urobiť poriadok, pokiaľ ide o špecializovanú štátnu správu na miestnej úrovni,“ vyhlásil premiér. Ešte Radičovej kabinet uvažoval, že by si štát mohol vziať sociálne služby a o ne sa bude snažiť pravdepodobne aj táto vláda.

„Ukázalo sa, že mnohé agendy samospráva nezvláda úplne ideálne. Je dôležité, aby to mohol robiť štát nie preto, že by samospráva nechcela, ale preto, že má obmedzené finančné zdroje. V mnohých oblastiach chceme posilnenie štátu na miestnej úrovni. Aj preto, aby občan mohol všetky svoje otázky na štát vyriešiť na jednom mieste,“ vysvetlil zámer vlády minister vnútra Robert Kaliňák.

Presun kompetencií na obce a župy
Presun kompetencií zo štátu na samosprávy v rokoch 2002 až 2004 priniesol po 40-ročnom fungovaní centralistického riadenia dvojstupňovú správu – štátnu správu (ministerstvá, obvodné úrady, krajské úrady životného prostredia, stavebné úrady) a územnú samosprávu (obce a VÚC). Decentralizáciou získali samosprávy viac kompetencií, štát, naopak, niektoré právomoci stratil. Nasledovala fiškálna decentralizácia, čiže financovanie prenesených kompetencií. S financovaním sú však doteraz obce aj VÚC nespokojné.

Obce a župy získali približne 400 kompetencií v rokoch 2002 až 2004 v rámci decentralizácie verejnej správy. Išlo o veľký medzník v reforme verejnej správy. Cieľom presunu bolo priblížiť a skvalitniť služby ľuďom v regióne. S kompetenciami však, ako tvrdia samosprávy, neprišiel zo štátu dostatok peňazí a kvalita služieb kolíše od mesta k mestu.

ZMOS, ktoré je partnerom vlády pri tvorbe Programového vyhlásenia vlády, vyhlásenie premiéra o poriadku v miestnej správe prekvapilo. Predseda združenia a primátor Nitry Jozef Dvonč (Smer) tvrdí, že si počkajú na výsledky auditu kompetencií vo verejnej správe. Ten nariadil ešte bývalý parlament. Dvonč tvrdí, že o presune kompetencií späť na štát chce s vládou ešte rokovať. „Samospráva zvládla prenesený výkon štátnej správy v prospech občanov,“ myslí si Dvonč. Dodal, že ak vláda pristúpi k posilňovaniu postavenia štátu na úkor samosprávy, bude si to vyžadovať zmenu kompetenčného zákona.

Politológ Tomáš Koziak priznáva, že verejná správa nefunguje tak, aby boli občania spokojní. „Je to však prekvapujúce, že vláda chce uskutočniť kroky, ktoré môžu znamenať, že počet úradníkov neklesne, ale naopak, narastie, a s tým aj výdavky štátu,“ povedal Koziak. Zároveň uviedol, že ide o naplnenie myšlienky silného štátu, ktorú Fico presadzuje dlhodobo.

Odborník Erik Láštic z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského hovorí, že pokiaľ nie je jasné, ako bude vyzerať konkrétny návrh, ťažko hovoriť, či to prinesie úspory a kvalitnejšie služby pre občanov. „Či to prinesie lepšie služby, to sa povedať nedá, pokiaľ ide o úspory, platí, že možno nastanú na úrovni centrálnej vlády,“ povedal k chystaným zmenám Láštic.

Prvej Ficovej vláde sa v roku 2007 podarilo zrušiť osem krajských úradov. Kompetencie zrušených úradov sa presunuli na obvodné úrady a ministerstvá. Hoci vláda hovorila o výrazných úsporách, zaniklo približne 150 z 1 072 p­racovných miest. Štát ušetril namiesto 100 miliónov korún len 38 miliónov korún a tie išli zväčša na odstupné pre prepustených úradníkov.

Aké kompetencie dostali obce a župy v rokoch 2002 až 2004
Na obce prešli pôsobnosti v oblastiach: Na samosprávne kraje prešli pôsobnosti v oblastiach:
* pozemných komunikácií * pozemných komunikácií
* vodného hospodárstva * dráh
* všeobecnej vnútornej správy * zdravotníctva
* vedenie matrík * cestnej dopravy
* sociálnej pomoci * civilnej ochrany
* územného plánovania a stavebného poriadku * sociálnej pomoci
* ochrany prírody * územného plánovania
* školstva * školstva
* telesnej kultúry * telesnej kultúry
* divadelnej činnosti * divadelnej činnosti
* zdravotníctva * múzeí a galérií
* regionálneho rozvoja * osvetovej činnosti
* cestovného ruchu * knižníc
* humánnej farmácie
* regionálneho rozvoja
* cestovného ruchu

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ