Od júna musia mať pas už aj novorodenci

vv | 23.04.2012 19:00
Rodičia, ktorí sa chystajú v lete do zahraničia s malými deťmi, im musia vybaviť samostatný pas. Hoci pasy rodičov, kde majú zapísané aj svoje deti, budú platiť ešte niekoľko rokov, koncom júna začína v štátoch Európskej únie platiť smernica, ktorá ukladá všetkým členským štátom, že príslušné úrady môžu vydávať už iba individuálne cestovné doklady. To znamená, že aj novorodenec musí mať vlastný pas, ak s ním chcú rodičia vycestovať.

„Slovenskí občania sa môžu stretnúť so závažnými problémami najmä pri prekračovaní vonkajších schengenských hraníc v niektorých iných členských štátoch, ak nebudú mať aj ich deti mladšie ako 5 rokov vlastné cestovné doklady,“ uviedla Natália Hattalová z komunikačného oddelenia ministerstva vnútra.

Aj keď Slovensko a niektoré ďalšie štáty Európskej únie sú presvedčené, že ak má rodič dieťa zapísané v pase do dátumu 25. júna 2012, môže vycestovať mimo Slovenska aj s dieťaťom bez samostatného pasu, ministerstvo vnútra odporúča vybaviť si radšej samostatné cestovné doklady aj pre deti. Polícia je podľa rezortu pripravená zvládnuť zvýšený záujem o pasy pre deti. „Polícia ráta so zvýšeným záujmom o vybavovanie cestovných dokladov pre deti. Operatívne je možné predĺžiť úradné hodiny na oddeleniach dokladov,“ uviedla hovorkyňa.

Pasy pre deti vydáva polícia aj v súčasnosti. U detí mladších ako 13 rokov s platnosťou na päť rokov, u detí do 5 rokov na dva roky.

Poplatok za pas pre deti do päť rokov je osem eur, pre staršie deti 13 eur. Biometrické údaje sa odoberajú len deťom starším ako 12 rokov. Dieťa sa do pasu podpisuje od veku, keď začalo školskú dochádzku.

Od júna už slovenská polícia nebude deti mladšie ako päť rokov do pasu rodičov vôbec zapisovať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ