Pád SDKÚ sa ani po voľbách nezastavil, nezískala by ani štyri percentá

SITA, TASR | 26.04.2012 08:53, aktualizované: 
Pád SDKÚ sa nezastavil ani po voľbách. V internom prieskume, ktorý si strana objednala v agentúre Focus, nemá ani štyri percentá.

Výsledky unikli v čase, keď v strane zápasia o líderstvo exministerka Lucia Žitňanská a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Informáciu o prieskume získali Hospodárske noviny z dvoch zdrojov blízkych SDKÚ.

**Žitňanskú mrzí, že sa prieskum dostal von **

Žitňanská, ktorá neformálne vedie SDKÚ, potvrdila, že prieskum si dali vypracovať a výsledky vedia od utorka. Žitňanskú mrzí a hnevá, že sa interný prieskum dostal na verejnosť, pričom zdroj bol vo vnútri strany. Vyhlásila to na tlačovej konferencii s tým, že toto za dobré praktiky nepovažuje.

„Nedovolím, aby sa strana ničila zvnútra spôsobmi, ktoré nás dostali do súčasného stavu,“ upozornila Žitňanská. Kto výsledky prieskumu do médií pustil, nevie. „Nechali sme si urobiť prieskum, aby sme vedeli, ako stojí strana po voľbách, a aj preto, aby sme vedeli, ako som na tom ja, aký mám potenciál tejto strane pomôcť. Nechali sme ho urobiť krátko po voľbách a v čase, keď som bola jedinou kandidátkou na predsedníčku,“ vysvetlila.

Žitňanská tvrdí, že ak by chcela, mohla by výsledky prieskumu zneužiť vo svoj prospech, pretože v ňom ona ako osoba dopadla dobre. V meraní sympatií k lídrom parlamentných strán skončila tretia za Robertom Ficom (Smer) a Bélom Bugárom (Most-Híd).

Pokles SDKÚ prekvapil Freša, ktorý nevedel, že strana zisťovala nálady voličov.

Zisťovanie Focusu prinieslo pre pravicu nepríjemné prekvapenie. Vládny Smer prekročil 50 percent, vo voľbách mal 44,4 percenta.