Fico s Orbánom sa nechcú hádať

Ivan Drábek, SITA | 26.04.2012 17:15, aktualizované: 
Fico, Orbán Foto:
Slovenský premiér Robert Fico a premiér Maďarska Viktor Orbán počas bilaterálneho rokovania.
Premiéri Slovenska a Maďarska si želajú úspech a do konfliktov sa nechcú púšťať. Robert Fico a Viktor Orbán sa na svojej prvej dvojstrannej schôdzke venovali stavaniu mostov a vyhli sa horúcim témam. Stretli sa včera vo Varšave na okraj čínsko-východoeurópskeho summitu, iba tri týždne po vzniku Ficovej vlády.

O dvojakom občianstve, ktorého uľahčeným udeľovaním krajanom Orbánova vláda predvlani vyprovokovala vtedy dosluhujúcu prvú Ficovu vládu k prijatiu slovenského protizákona, vo Varšave nepadlo ani slovo. „Vôbec sme o tom nehovorili, je to vec zmiešanej komisie,“ povedal Fico.

„Cestu musia hľadať právnici, najideálnejšie by bolo, keby sa otázka štátneho občianstva medzi dvoma krajinami riešila medzinárodnou zmluvou,“ pripomenul niekdajší návrh svojej predchodkyne Ivety Radičovej, ktorý vtedy Orbánov kabinet neprijal.

„Všetci potrebujeme úspech, nepotrebujeme teraz konflikty a hádky. Preto všetku energiu budeme dávať do spoločných hospodárskych, ekonomických, dopravných a energetických projektov,“ povedal slovenský premiér po skončení polhodinového rozhovoru. Fico a Orbán síce na jar 2010 niekoľko týždňov súbežne stáli na čele vlád, v tom čase sa však ani raz osobne nestretli.

Orbán včera tiež vyslovil presvedčenie, že teraz nie je vhodný čas na rozoberanie háklivých tém v slovensko-maďarských vzťahoch. „Riešeniu ťažkých otázok napomôžu spoločné úspechy, preto sa na rokovaniach dostali do popredia záležitosti odsúdené na úspech či závisiace od dobrej vôle,“ vyhlásil podľa agentúry MTI. „Každá taká otázka, ktorá je citlivá a vyžaduje si osobné konzultácie, sa teší otvorenosti oboch strán a dúfame, že v bočnom prúde úspechov sa dočká riešenia,“ dodal.

Úspechy obaja čakajú od spolupráce v oblasti ekonomiky, dopravy a energetiky. Predbežne sa dohodli na výstavbe dvoch mostov na Ipli. „Sme tiež pripravení podpísať dohodu o výstavbe nového cestného mosta cez Dunaj pri Komárne a Komárome,“ oznámil slovenský premiér. S Orbánom tiež diskutovali o prepojení diaľnic a plynovodov oboch krajín .

„Ide o časť plynového prepojenia, ktorá bude tvoriť celkovo severojužné prepojenie, čo odľahčí Slovensko a bude to pre nás aj alternatíva v prípade krízových situácií,“ konštatoval Fico. Premiéri sa zaoberali aj projektom prepojenia elektrizačných sústav a modernizáciou asi 130 kilometrov ropovodu na juhu Slovenska.

Fica tiež zaujímal pokus maďarskej vlády prijať zákon o zavedení dane z finančných transakcií, ktorý je momentálne odmietaný na európskej a svetovej úrovni niektorými veľkými štátmi. „Preto by som veľmi privítal, pokiaľ by sme mohli v tomto ohľade získať nejaké skúsenosti. Zaviesť takúto daň na národnej úrovni je pomerne komplikované, ale ak bude treba, tak požiadame expertov, aby sa stretli a o týchto otázkach hovorili,“ poznamenal slovenský premiér.

Premiéri si vymenili názory aj na rozpočet Európskej únie. „Máme spoločné postoje, pokiaľ ide o spoločnú poľnohospodársku politiku Európskej únie,“ oznámil Fico, ktorý sa vyslovil aj za užšiu spoluprácu vo vojenských otázkach.

Svoju druhú dvojstrannú schôdzku premiéri plánujú ešte na tento polrok. Stretnúť by sa chceli opäť na neutrálnej pôde, v Bruseli na okraj júnového summitu EÚ.